خبرگزاری شبستان: روزهای سوم و هفتم ماه صفر را که در روزشمار ایام سال می نگری، سالروز ولادت دو امام بزرگوار از سلاله احمد را در آن ثبت کرده اند. اما در گذشته تاریخی این روز شمار ها که خود نشانه ای از گذر زمان را می نمایانند، تا پیش از وفات آیت الله بروجردی، اثری از این مناسبت ها بخصوص در هفتم صفر نیست. به عبارت دیگر در هیچیک از تقویمهای رسمی کشور تا قبل از وفات آیتالله بروجردی روز هفتم صفر به عنوان روز ولادت ائمه ثبت نشده است.
حجت الاسلام و المسلمین محمد هادی یوسفی غروی، عضو کمیته علمی تخصصی تاریخ در مدارج حوزوی، معتقد است که ثبت روزهای سوم و هفتم ماه صفر به عنوان روز ولادت امام محمد باقر (ع) و امام موسی کاظم (ع) ریشه سیاسی دارد. وی در رابطه با دلیل و سند این مدعای خود می گوید: از زمان دولت صفوی که اولین دولت شیعی در ایران بوده است بر اساس قوانین دولتی در طول دو ماه محرم و صفر کلیه اماکن و مراکز عمومی مانند مساجد، مدارس، بازارها، محلهها و حتی سر درخانهها به رسم عزا سیاهپوش شده و هیچ نوع مجلس شادی برگزار نمیشد. این آیین تا سالهای 42- 1341 و زمان وفات آیتالله بروجردی همچنان مرسوم و محفوظ بود. پس از وفات آیتالله بروجردی، علمای شیعه بر علیه شاه به قیام و مخالفت برخاستند. در مقابل این مخالفت حکومت پهلوی با هدف زیر سؤال بردن جایگاه علما و روحانیت در جامعه و کمرنگ کردن مجالس و مراسم عزاداری، در ایام محرم و صفر با همکاری ساواک و برخی شخصیتهای خودفروخته در تقویم رسمی کشور، دو روز از ماه صفر را به عنوان سالروز ولادت امام محمد باقر (ع) و امام موسی کاظم (ع) ثبت و مطرح کرد.
بر اساس نظر این محقق، یکی از دلایل روشن بر این مدعا آن است که در هیچیک از تقویمهای رسمی کشور تا قبل از وفات آیتالله بروجردی و مخالفت علما با حکومت پهلوی این دو روز به عنوان روز ولادت ائمه ثبت نشده است.
حجت الاسلام یوسفی غروی می افزاید: پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز نسبت به اصلاح این اشتباه اقدامی صورت نگرفت و در تقویم رسمی کشور که توسط مرکز ژئوپولیتیک دانشگاه تهران تهیه و استخراج میشود به همان شیوه عمل شده است.
این استاد و پژوهشگر تاریخ، درباره سند تاریخی ولادت حضرت امام موسی کاظم (ع) در ماه صفر معتقد است: در بررسی منابع تاریخی با سه نوع منبع و مآخذ تاریخی مواجه هستیم. دسته اول؛ منابع و کتب اصیل و متقدم مانند اصول کافی که در آنها تنها به سال ولادت حضرت اشاره شده و ماه و روز آن بیان نشده است. دوم منابع میانی، مانند "اعلام الوری" که در آنها تنها ماه صفر، بدون اشاره به روز خاصی به عنوان ماه ولادت حضرت ذکر شده است و منابع معاصر که روز هفتم صفر را به عنوان روز ولادت امام موسی بن جعفر (ع) عنوان کردهاند. اما این منابع از نظر اعتبار جزء منابع دسته سوم محسوب میشوند.
حجتالاسلام مهدی اسماعیلی، مدیر گروه حدیث پژوهشکده باقرالعلوم (ع) نیز معتقد است که در منابع شیعی اصیل، ولادت ائمه در ماه صفر در مقایسه با روایات مربوط به شهادت، ضعیفتر است.
وی می افزاید: در ارتباط با ایام ولادت یا شهادت ائمه (ع) در کتب و منابع تاریخی نقل قولهای مختلف و متعددی وجود دارد که گاه در سال تولد یا ماه تولد و یا روز تولد با هم اختلاف دارند و در این میان، نقلقولهای مشهور و مورد وثوق علما به عنوان سند و منبع مورد استناد قرار میگیرد. بر همین اساس ولادت امام موسی کاظم (ع) در برخی کتب و منابع شیعی و همچنین منابع اهل سنت روز 7 ماه صفرسال 128 یا 129 هجری نقل شده است اما آنچه به عنوان روایت مشهور میان علما به عنوان روز میلاد حضرت موسی بن جعفر (ع) مورد توجه است روز 7 ذیالحجه 127 هجری است.
با تمام این توضیح و تفاسیر، امروز هفتم صفر 1433هجری قمری در شهر قم و دفاتر مراجع بعنوان روز شهادت امام حسن مجتبی(ع) مجالس عزا و سوگواری برپا می شود و آیات عظام وحید خراسانی و نوری همدانی جلسات درس خود را نیز تعطیل اعلام کرده اند. در سطح شهر نیز، دسته جات و موکب های عزا، به راه می افتند.و این در حالی است که صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران از شامگاه دیروز در بخش ها و برنامه های مختلف، ولادت امام کاظم (ع) را به بینندگان تبریک می گوید و ...
پایان پیام/
نظر شما