به گزارش خبرگزاری شبستان، «محمد جمشیدی» در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما درباره تاثیر انتخابات آمریکا در پرونده ایران افزود: بر اساس نظر برخی تحلیلگران در صورت پیروزی جو بایدن؛ وضعیت روابط ایران و آمریکا بهبود پیدا خواهد کرد.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: این تحلیل به دو روش سیاست اعلامی و سیاست اعمالی دولت احتمالی جو بایدن قابل تفکیک است. نظر دموکرات ها بر ادامه داشتن سیاست فشار و تحریم است تا ایران را مجبور به مذاکره مجدد کنند .
وی افزود: انتظار این که با روی کار آمدن دولت جو بایدن فضا تغییر خواهد کرد، درست نیست.
این عضو هیأت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: تحریم های شدید که در قالب تحریم های ثانویه بود در دولت اوباما مطرح شد که در حال حاضر ترامپ این تحریم ها را با عنوان فشار حداکثری انجام می دهد. آمریکایی ها در دولت احتمالی جو بایدن هم به دنبال رفع تحریم ها نخواهند بود.
او ادامه داد: بر اساس سیاست اعلامی دولت احتمالی بایدن و در روزهای ابتدایی، یک سری از تحریم ها برداشته می شود و یک سری محدودیت ها از قبیل محدودیت سفر ایرانیان به آمریکا هم برداشته خواهد شد که همه این ها تحریم های نمادین هستند و ارزش واقعی ندارند.
جمشیدی گفت: هدف سیاست های اعلامی دولت احتمالی بایدن، ایجاد دیدگاه مثبت در فضای عمومی و نخبگان ایران نسبت به آمریکا است و بعد از آن به دنبال امتیاز گیری از ایران هستند.
وی افزود: بر اساس نظرسنجی ها، در ایالت های کلیدی آمریکا، وضعیت ترامپ مناسب نیست و به یک پیروزی سیاسی در آستانه انتخابات نیاز دارد و در دولت ترامپ موفقیت ویژه ای در سیاست خارجی شاهد نبودیم.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: سابقه دولت ترامپ در حوزه سیاسی و استراتژیک فقط تقابل با بازیگران مختلف بوده و نظم آمریکایی به چالش کشیده شده و همچنین کفایت آمریکا در رهبری جهان زیر سوال رفته است.
جمشیدی گفت: هدف آمریکایی ها با طرح مذاکره، گرفتن زهر سیاست خودشان است و آمریکایی ها در اوج سیاست های فشار، همیشه صحبت از مذاکره می کنند و این سیاست در دولت اوباما هم بود و این ابتکار دیپلماتیک است.
وی افزود: در توافقنامه برجام شاهد رفع تحریم ها نبودیم، فقط بخشی از تحریم ها را تعلیق کردند.
جمشیدی گفت: هدف اروپایی ها و آمریکایی ها در مذاکره، برداشتن تحریم ها نیست زیرا در داخل کشور درک درستی از برجام و سیاست های آمریکا در قبال ایران وجود ندارد.
وی تصریح کرد: در داخل کشور برجام به عنوان گشایش اقتصادی معرفی شده ولی آمریکایی ها برجام را یک توافق کنترل تسلیحاتی می دانند که به معنای محدود کردن قدرت بازدارندگی، توان نظامی و ظرفیت های استراتژیک هر کشوری تلقی می شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: نگاه اروپایی ها و آمریکایی ها نسبت به توافق و مذاکره، خالی کردن دست ایران است و تحریم ها به عنوان ضمانت اجرایی توافق دیده می شود.
جمشیدی درباره موضوع مذاکره مجدد گفت: زمانی که وارد مذاکره مجدد می شویم به معنای موفقیت سیاست آمریکا است. در دولت ترامپ به دنبال این هستند تا همه دستورات اجرایی در حوزه تحریم را در قالب قوانین کنگره ارسال کنند تا مصوب شود و لغو قانون در کنگره بسیار سخت است.
جمشیدی گفت: تحریم یکی از ابزارهای امنیت ملی آمریکاست و به دلیل اینکه برتری نظامی آنها در رقابت با قدرت های دیگر از جمله ایران تضعیف شده، به این ابزار روی آوردند.
وی افزود: آمریکایی ها به این نتیجه رسیده اند که جنگ در خاورمیانه فقط هزینه بردار است و به دنبال تغییر سیاست و تعدیل حضور در منطقه هستند.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: از نظر آمریکایی ها؛ دیپلماسی و عملیات نظامی منتفی است و مهار ایران را از طریق تحریم دنبال می کنند./
نظر شما