«ایرج یار محمدی» در گفت وگو با خبرنگار شبستان در ملایر با اشاره به نقش و رسالت رسانههای دینی در جامعه امروزی گفت: رسالت چیزی متفاوت از کارکرد و وظیفه است و رسالت احساس تعهدی است که رسانه ها نسبت به ارائه و یا عدم ارائه خدمات و مفاهیمی دارند که باید به مردم انتقال دهند.
مدرس دانشگاه های ملایر با بیان اینکه در دنیای امروز رسانه ابزاری مهم بوده و بسیاری از رسانه ها به عنوان بازیگران زینفع و یا چشمان ناظر نام می برند افزود: رسانه مانند یک نور افکن و یا یک بلندگو است که صدای مردم و دین را به دیگران می رساند و امروز دین برای رساندن مفاهیمش از رسانه به عنوان یک ابزار و روش ارزشمند استفاده کرده است.
وی با بیان اینکه رسانه ها فرهنگ را به مردم منتقل می کنند و جدای از آن که به عنوان رسانه دینی و غیر دینی باشند در واقع از رسانه می توان به عنوان یک تیغ دو لبه نام برد که کاربردش در جامعه متفاوت است گفت: در این راستا رسانه هم می تواند مخرب باشد و هم می تواند یک نقش اساسی در توسعه جامعه در راستای وظایفی که دارد ایفا کند.
وی با بیان اینکه رسانه ها علاوه بر ابن که یک فرهنگ قالب در جامعه را منتشر می کنند می توانند به عنوان یک عنصر فرهنگ ساز در جامعه نقش مهمی را ایفا کنند افزود:در واقع می توان گفت رسانه ها یک نقش فرهنگ سازی و همبستگی اجتماعی را در جامعه داشته و می توانند یک نمونه و مینیاتور کوچک از فرهنگ کل جامعه باشند.
قرآن اولین رسانه دینی
وی با بیان اینکه اولین رسانه که در اسلام قد علم کرد قرآن کریم بود افزود: پیامبر گرامی اسلامی این معجزه و رسانه دینی را در اختیار مردم قرار داد و الگوی رسانه های دینی باید قرآن کریم باشد.
یار محمدی با اشاره به اینکه تعاریف مختلفی از رسانه دینی در جامعه مطرح میشود افزود: رسانه دینی می تواند یک نمونه کوچک از فرهنگ دینی کل جامعه باشد و رسانهای است که تخصصی به مسائل دینی می پردازد.
وی با بیان اینکه تعریف ما از رسانه دینی رسانه ای است که خود را در مقابل خدا و دین مسئول می داند نه به خاطر شخص و یا دولت وارگان خاص و... تصریح کرد: در واقع می توان گفت رسانه دینی رسانه ای است که حتی برای جذب مخاطب هم در جهت رضای خداوند حرکت می کند.
مدرس دانشگاه های ملایر تصریح کرد: رسانه های دینی باید ابزاری برای ترویج مفاهیم مختلف دینی مانند امر به معروف و نهی از منکر بوده و می توانند در آگاهی بخشی و علم آموزی همه ضوابط دینی و اخلاقی را رعایت کرده و به مردم انتقال دهند
وی افزود: رسانه دینی در مقایسه به سایر رسانه ها تفاوتی اساسی دارد و در واقع رسانه دینی باید مبنای تمام کارکترهای دینی باشد و من اعتقاد دارم که وظیفه رسانه دینی ترویج دین و استحکام و تثبیت عقیده مومنان باشد و در کنار آن برنامه های مختلف آموزشی، تفریحی اطلاع رسانی بسیج اجتماعی و.. را برای همه فراهم کند.
وی افزود: رسانه های دینی میتوانند بستری برای ایجاد تحول روحی و معنوی انسانها باشند و فرهنگ غنی و حقایق اسلام را برای مردم بیان کنند و می توانند به رشد فضایل اخلاقی برای انسانها ، بحث ارشاد، هدایت ، دعوت و اصلاح و.. کمک کنند.
هدایت مهمترین بحث در رسانه دینی
یار محمدی با بیان اینکه رسانههای دینی می توانند بخش قابل توجهی از نیازهای بنیادی و اساسی را پاسخگو باشند و در راه خدمت به اعتلا و رشد فکری مومنان قدم بردارند تصریح کرد:اهمیت کار رسانه های دینی دربحث هدایت است و در واقع بزرگترین رسالت انیبای الهی و ائمه ما نیز هدایت و رساندن انسانها از تاریکی به نور بوده است.
وی افزود:در قرآن کریم در آیه ای از سوره مائده نیز به این امر مهم اشاره شده که در این سوره فرموده که هر که نفسی را حیات ببخشد مانند این است که همه انسانها را حیات بخشیده و طبق روایات نیز خدمت به یک نفر مانند خدمت به همه انسان ها است و اگر بتوانیم بحث هدایتگری را در رسانه های دینی به خوبی ایفا کنیم می توانیم شامل این آیه قرآن شویم .
وی با بیان اینکه دشمن امروز با تلاشهای برنامه ریزی شده از طریق تهاجم فرهنگی میخواهد فرهنگ خود را بر سایر کشورها به ویژه کشورهای اسلامی منتقل کند افزود: ترویج بی حیایی، فقه سازی و ابایی گری و.. از مظاهر تهاجم فرهنگی دشمن است که در این زمینه در برابر تهاجم فرهنگی دشمن رسانه های انقلابی و دینی هم باید نقش موثر خود را در خنثی سازی و مقابله با این هجمه ها داشته باشند.
وی با بیان اینکه در سالهای اخیر تهاجم فرهنگی دشمن بیشتر شده و مقام معظم رهبری نیز بارها در سخنان خود از تهاجم فرهنگی با عناوین مختلف از جمله شبیخون فرهنگی و غارت فرهنگی و...نام بردهاند گفت: با این فضا اهمیت کار رسانه به ویژه رسانه دینی بیشتر مشهود است.
وی با بیان اینکه متولیان امر در رسانه های دینی باید با خلاقیت و نو آوری یک فرهنگ مقاومتی ایجاد کنند و با عنوان نظریه ارائه دهند افزود: این برنامه ها می تواند در قالب نهادینه کردن فرهنگ ناب اسلامی ، گسترش تمدن، ترویج بیشتر آیین و مناسک عبادت دسته جمعی، مناسک دینی ،حضور در مساجد، فرهنگ عفاف و حجاب، برنامه های سبک زندگی اسلامی،آموزه های قرآنی و افزایش نشاط در جوانان و... ارائه شود.
خنثی سازی هجمه های دشمن از وظایف رسانه های دینی است
مدرس دانشگاه های ملایر افزود: اولین قدم در جنگ نرم دشمن این است که چهره واقعی دین را به مردم نشان دهیم و در واقع اگر مردم چهره واقعی اسلام و زیباییهایی دین را بشناسند هرگز به سمت فرهنگ بیگانه نمی روند.
وی با بیان اینکه باید اهداف و برنامه های دشمن را بشناسیم گفت: امام صادق می فرمایید « کسی که عالم و آگاه به زمان خودش باشد شبهات به وی هجوم نمی آورد» و این وظیفه رسانه ها است که به این مهم پاسخ دهند.
وی با بیان اینکه تقویت باورهای دینی امروز در برابر تهاجم دشمن امری مهم و وظیفه اصلی رسانه های دینی است و باید ابن بینش را بالا ببریم افزود: باید فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر را ترویج داد و هر کس در محدوده زندگی خود امر به معروف ونهی از منکر را ترویج دهد بسیاری از زشتی های امروز جامعه از بین می رود.
یار محمدی با بیان اینکه باید از ظرفیت جوانان در امور مختلف استفاده شود گفت: فرصت جوانی فرصتی استثنایی است و جوانان سرمایه ارزشمند و تاثیر گذار جامعه هستند گفت: در صورت عدم آموزش شور نشاط آنها از بین می رود.
برنامه های جذاب برای جوانان
وی با بیان اینکه باید مدیریت جوانان را درک کنیم و به آنها مسولیت اجتماعی بدهیم اضافه کرد: یکی از کارکردهای رسانه دینی باید ترویج امور دینی برای قشر جوان باشد که در این زمینه در برخورد با نسل جوان با ظرافت و دقت بیشتری کار کرد.
وی گفت: دوری از افراط و تفریط و ارائه برنامه های جذاب امری مهم است که رسانه های دینی باید راهکارهای جذب نسل جان را احصا کنند و احساسات و خواسته ها ی جوانان را بشناسند و برنامه های خود را برای با توجه به این خواسته ها و نیازها پیش ببرند.
وی با بیان اینکه رسانه های باید الگوهای موفق را به جامعه و جوانان معرفی و برای جوانان جذابیت ایجاد کنند افزود: متولیان امر و مبلغان دینی می توانند از ابزار رسانه ها و بهره گیری از این ظرفیت در راستای هنر زیبا سازی دین استفاده کنند.
وی با بیان اینکه اماکن مذهبی و دینی در اصل به دین و آموزه ها و تاریخ و تمدن آن سرزمین مرتبط هستند گفت: برای ما مسلمانان نیز این گونه است که مساجد، و اماکن مذهبی نماد دین ما بوده و در واقع اصالت وتمدن اسلامی ما را نشان می دهند.
وی با اشاره به اینکه اماکن دینی علاوه بر این که معرف فرهنگ اسلامی گذشته هستند می توانند فرهنگ آفرین باشند گفت: رسانه ها به عنوان محور اساسی در انتقال مفاهیم و آموزهای دینی در معرفی اماکن دینی و مذهبی به عنوان پیوند مردم با دین تاثیر بسزایی دارند.
وی اضافه کرد: قرآن نیز اماکن دینی و مذهبی خود را به عنوان اولین رسانه دینی معرفی کرده است و در سوره مبارکه آل عمران آیه 96 به آن اشاره و حجت را بر ما تمام می کند.
نقش محوری مساجد
یار محمدی با اشاره به جایگاه مساجد به عنوان یکی از مهمترین مراکز دینی و فرهنگی در جامعه اسلامی گفت: از ابتدای دین اسلام مساجد نقش محوری را در همه امرو داشته و پیامبر گرامی اسلامی امور مهم را در مسجد انجام می دانند
وی با بیان اینکه مساجد علاوه بر این که مکانی برای عبادت هستند گفت: ما نبایداز جنبه های دیگر مساجد غافل شویم و در واقع مساجد منشا تحولات و خدمات هستند و مساجد باید به عنوان کانون فرهنگی و هنری جامعه اسلامی بوده و کارکردهای آن را معرفی کنیم.
وی با بیان اینکه بسیاری از بزرگان و علما و شخصیتهای دینی ما در مسجد پرورش یافتهاند افزود: رسانهها می توانند در این راستا با معرفی بیشتر کارکردهای مساجد در جذب مردم به ویژه قشر جوان و نوجوان به مسجد نقش داشته باشند.
وی با بیان اینکه علاوه بر مسائل عبادی پیامبر محیط مسجد را فرهنگی می دانستند گفت: مساجد باید در رشد فرهنگی موثر باشد و باعث افزایش و رشد مسائل دینی و معنوی مردم شوند.
یار محمدی با بیان اینکه در امور فرهنگی، سیاسی، جهادی، اجتماعی و.. باید از ظرفیت مساجد استفاده شود بر فضا سازی و زیبا سازی مساجد تاکید کرد و گفت: مساجد ما باید با نشاط شوند تا بتوانیم جوانان را بیشتر جذب مساجد کنیم .
نظر شما