دکتر زهرا اسلامی، مسئول واحد درمان مرکز تحقیقات، پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتوگو با خبرنگار شبستان گفت: براساس آمار طرح سلامت سال 81 بیش از 15 درصد کل جمعیت کشور یعنی 5/27 درصد از مردان و 5/2 درصد از زنان کشور سیگاری هستند. هماکنون آمار دقیقی از افراد سیگاری وجود ندارد ولی براساس برخی مطالعات، رشد جمعیت مردان سیگاری ثابت شده است، این درحالی است که جمعیت زنان سیگاری در کشور در 10 سال اخیر رو به افزایش است.
وی به آمار 11 درصدی دختران دبیرستانی سیگاری شهر تهران اشاره کرد و گفت: مطالعه صورت گرفته از دبیرستانهای دخترانه شهر تهران در سال 84 نشاندهنده آمار 11 درصدی مصرف دخانیات در بین آنها است که قطعا طی چند سال اخیر با توجه به افزایش مصرف سیگار و قلیان در دختران رشد قابل توجهی داشته است.
عوارض دخانیات بر زنان چندین برابر مردان
اسلامی درخصوص انواع عوارض سیگار برای زنان گفت: زنان با مصرف سیگار علاوه بر اینکه در معرض بیماریهای قلبی تنفسی و انواع سرطانها قرار می گیرند. به دلیل فیزیک خاص و دورانهای حساس زندگی، آسیبهای فراوانی را به بدن خود وارد میکنند.
وی افزود: افزایش خطر ابتلا به بیماری شایع و کشنده سرطان سینه، عقیمی و ناباروری، تأثیر روی زیبایی چهره تنها بخشی از عوارض مصرف سیگار در بانوان است.
وی به عوارض مصرف دخانیات در دوران بارداری اشاره کرد و گفت: چنین زنان سیگاری حتی با ترک و ایجاد وقفه در دوران بارداری هم متوجه خطرات هستند ولی عمده خطراتی که متوجه جنین مادران سیگاری است، شامل سقط جنین، جداشدن زودرس جفت، مرگ جنین، تولد نوزادان با وزن کم و مرگ ناگهانی نوزاد می شود که میتواند بسیار جبرانناپذیر باشد.
مسئول واحد درمان مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: کاهش هورمون استروژن و در نتیجه یائسگی زودرس و پوکی استخوان نیز در اثر مصرف انواع دخانیات به وجود میآید که این موضوع درخصوص مصرف قلیان هم کاملا صادق است.
وی به شیوههای مختلف درمان مرکز تحقیقات کنترل دخانیات شهید بهشتی اشاره کرد و افزود: روشهای ترک دخانیات در این مرکز براساس روشهای استاندارد بهداشت جهانی و به صورت دارویی و غیردارویی است و لازمه تحت درمان قرارگرفتن فرد اراده و تصمیم جدی است که باید ازسوی خود بیمار گرفته شود.
وی خاطرنشان کرد: درمان از طریق برگزاری کلاسهای گروهی و مراجعات فردی انجام میشود که در ماه اول برای جلوگیری از بازگشت فرد کلاسها در خواص زمانی کوتاهتر و از ماههای بعد با مراجعات کمتر و کنترل فرد ازسوی این مرکز انجام میشود.
کشیدن سیگار نوعی آلت فخرفروشی در زنان
دکتر امان قراییمقدم، روانشناس و جامعهشناس در گفتوگو با خبرنگار شبستان یکی از علل رشد آمار زنان سیگاری را در جامعه نوعی فخرفروشی عنوان کرد و گفت: قشر خاصی از زنان سیگاری با کشیدن سیگار میخواهند رفاه اجتماعی خود را به رخ دیگران بکشند و آن را نشانه نوعی تجدد و آزادی میدانند.
وی افزود: گروهی هم از روی چشم و همچشمی و با نگاهی به عنوان یک مد اجتماعی به کشیدن سیگار روی میآورند که متأسفانه شاخص بسیار غلطی است.
قراییمقدم بااشاره به اینکه اکثر زنان سیگاری از طبقه متوسط و مرفه جامعه هستند، اظهارکرد: براساس تحقیقات انجام شده یکی از عوامل مؤثر در این موضوع پول توجیبی زیاد است که موجب گرایش دختران و پسران به سوی سیگار میشود و این درحالی است که آمار زنان سیگاری در روستاها بسیار پایینتر از شهرهای بزرگ و صنعتی است.
وی تصریح کرد: الگوبرداری از هنرپیشگان مبتذل غربی، سرخوردگیهای اجتماعی و مشکلات موجود در بطن خانواده هم از عوامل مؤثر گرایش زنان به سیگار است که متأسفانه از حریم شخصیت یک زن فاصله دارد و مضرات آن درخصوص زنان بسیار بیشتر و جبرانناپذیرتر از مردان است.
پایان پیام/
نظر شما