«اعظم نظر کرده» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در مشهد ضمن تبریک پیشاپیش عید قربان به قدیمیترین سند روز عرفه اشاره کرد و افزود: این سند تاریخی، به سال ۱۱۶۰ قمری در دورۀ افشاریه است که در آن، خرج سوخت قنادیل روشن در صحن مقدس عتیق و گلدستههای دورِ سقاخانه در شب عرفه و عید قربان، محاسبه و پرداخت شده است.
کارشناس مرکز اسناد آستان قدس رضوی با بیان این که مراقبت در امر روشنایی یکی از وظایف خادمان بوده است و آنها از محل موقوفۀ روشنایی، حقوق و مزایا دریافت میکردند گفت: یکی از موارد مراقبت این خادمان، روشن نگهداشتن شمعها تا صبح شب عرفه بوده است.
وی ادامه داد: در برخی اسناد، هزینهای که به چراغچیان مأمور در شبهای عرفه، عید قربان و نیمۀ رجب و شعبان ۱۱۶۰ قمری اختصاص یافته است تا قندیلهای صحن عتیق و گلدستهها را تا صبح روشن نگه دارند، ۱۸ تومان و ۲هزار و ۵۰۰ دینار ذکر شده است.
نظرکرده اضافه کرد: در یکی از این اسناد، جهت خرید موم، پیه گداخته و شمع برای روشنایی شب عید اضحی(قربان) و شب عرفۀ سال ۱۱۷۶ قمری، ۲۸ تومان و ۷ هزار و ۵۸۰ دینار به حسین ابوابجمعدار تحویل شده است.
مسئول امور نمایه سازی مرکز اسناد آستان قدس بیان کرد: تنها در دو سند که قدمت آنها به سال ۱۱۷۳ قمری و دورۀ افشاریه برمیگردد، از شب عید قربان در کنار یادآوری شب عرفه، با عنوان «عید طواف» نام برده شده است و در این دو سند، به پرداخت مواجب به مؤذّنان در شب عرفه و شب عید طواف اشاره شده است.
نظر شما