خبرگزاری شبستان_گروه سیاسی _فرزانه تهجا: یکی از نقاط مشترک روابط ایران و عراق نگرش و موضع گیری دو کشور در برابر نفوذ استعمار ، استکبار و مبارزه با نفوذ دشمنان در منطقه خلیج فارس است سفر الکاظمی در شرایط کرونایی و تاکید بر مشترکات میان دو کشور می تواند به روابط میان ایران و عراق عمق و استحکام بیشتری دهد در همین رابطه گفتگویی با حمیدرضا ترقی عضو حزب موتلفه اسلامی و نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی به شرح زیر ارایه می شود.
روابط ایران و عراق مبتنی بر چه اصولی است؟
روابط ایران و عراق چون مبتنی بر علایق دینی، مذهبی و معنوی است و با توجه به رهبران دو کشور؛ مقام معظم رهبری و آیت الله سیستانی به عنوان مرجعیت شیعه از عمق بسیار زیادی برخوردار است که طبیعتا تحت تاثیر تهاجمات دشمنان اسلام نمی توانند فراق و جدایی میان دو کشور پدید بیاورند.
علایق معنوی ایران به عتبات مقدسه و از سوی دیگر علاقه شیعیان عراق به امام هشتم و مجموعه روابط دیرینه میان دو کشور و دو ملت پیوندی را پدید آورده که تا فداکاری برای امنیت دو کشور از سوی مردم و رزمندگان دو کشور پیش رفته است و امروز یک رابطه خوب استراتژیک میان ایران و عراق وجود دارد که برخلاف تلاش های آمریکا و دشمنان برای کاهش این ارتباط و کمرنگ کردن آن نتوانسته اند تاثیری بر این روابط بگذارند.
نقش ایران و عراق در جبهه مقاومت ارزیابی کنید؟
نقش عراق در جبهه مقاومت علیه اسراییل نقشی بی بدیل است و به طور طبیعی ایران برای عراق در جبهه مقاومت ارزش بالایی قایل است، به همین دلیل این استراتژی توانسته در جبهه مقاومت فرصت قابل توجهی را در برابر توسعه طلبی های رژیم صهیونیستی در منطقه به وجود آورد و روز به روز محاصره اسراییل را به عنوان غده سرطانی غرب در این منطقه تنگ تر کند.
بعد از تغییر نخست وزیر عراق که عبدالمهدی از افرادی بود که توجهی ویژه به مقاومت و روابط با ایران داشتند، این تغییر موجب شد آمدن الکاظمی و تجارب او در ارتباط با آمریکا ، تصور شود که می توان از طریق این فرد فاصله میان دو کشور ایجاد کرد و خواسته های آمریکا برای به تعویق انداختن اجرای مصوبه مجلس عراق در رابطه با خروج آمریکا عملیاتی شود. این ارتباط در واقع با سفر به ایران و حضور الکاظمی در کشور ما و دیدار او با رهبر انقلاب با توجه به اینکه چندمین دیدار خارجی وی است، نشان داد که هر دو طرف به عمق امنیت روابط دو کشور اعتقاد و باور دارند و اجازه نمی دهند تغییرات سیاسی در عراق و تهدیدهای آمریکا و روند خروج این دولت از منطقه، استحکام روابط سیاسی و اقتصادی و امنیتی میان دو کشور را آسیب و یا تحت تاثیر قرار دهد.
سفرالکاظمی به ایران چه تاثیری در استحکام روابط پایدار میان ایران و عراق دارد؟
معتقدم با حضور الکاظمی در ایران و لغو سفر او به عربستان موقعیت روابط ایران و عراق استحکام بیشتری یافته و حتما در روابط میان عراق و آمریکا تاثیر قابل توجهی می گذارد. این سفر در جهت حفظ امنیت منطقه و جلوگیری از مقابله با تروریسم و نفوذ آمریکا سوق داشته و در این رابطه موثر است.
جنگ هشت ساله میان عراق و ایران موجب شده تا برخی استقبال چندانی از روابط میان دو کشور نداشته باشند. به نظر شما این موضوع تا چه اندازه درست است؟
تخاصم میان ملت ایران و عراق با صدام بوده است و هشت سال دفاع مقدس کاملا وابسته به این فرد اجرا شد که امروز هیچ جایگاهی در قدرت ندارد. مردم عراق در آن مقطع با صدام درگیر بودند و علت آن، این بود که بسیاری از شیعیان و شخصیت های طرفدار جمهوری اسلامی را صدام به شهادت رسانده بود و این امر به دلیل حمایت از ایران شکل گرفته بود.
عراقی ها برای دفاع از ایران و جلوگیری از جنگ با ایران شهدای بسیار زیادی در دوران صدام دادند. شهدای ارزشمندی مانند آیت الله صدر و خانواده او و شهدای دیگر همه به دلیل حمایت از ایران به شهادت رسیدند اما میان ملت ایران و عراق هیچ فاصله و تخاصمی وجود نداشته و ندارد و آنچه ملت ایران با آن دشمنی دارد، صدام و حزب بعث عراق است که علت ناامنی در منطقه و جنگ هشت ساله با ایران بود و بسیاری از شهادت ها را رقم زد.
امروز وحدت میان ایران و عراق وحدت جهان اسلام است و وحدت ایران با سایر کشورهای اسلامی برای حفظ ثبات، امنیت منطقه یک ضرورت اجتناب ناپذیر است و دشمنان انقلاب اسلامی دشمنان ملت عراق نیز محسوب می شوند، همان گونه که می بینید وقتی داعش به منطقه حمله می کند برای او عراقی و ایرانی و یا سوری تفاوتی ندارد و با کل اسلام ناب محمدی و طرفداران نظام جمهوری اسلامی مخالف هستند. با توجه به این واقعیت های اجتناب پذیر و انکارناپذیر یقینا ملت ایران در برابر ملت عراق کاملا موضع حمایتی و طرفداری، احساس برادری، اخوت میان دو ملت را دارند.
نقاط مشترک میان دو ملت چه فرصت های تازه ای را برای دو کشور ایجاد می کند؟
اکثریت دو کشور شیعه هستند و اتحاد میان شیعیان عراق و ایران اقتدار شیعه را در رابطه با نظام سیاسی صحیح و مبتنی بر تفکر اهل بیت می تواند تقویت کند و طبیعتا در این راستا حزب الله لبنان، انصارالله یمن، جهاد اسلامی با این نوع تفکر و اسلام سیاسی همراهی و همگامی دارد؛ بنابراین مهمترین نقاط اشتراک مذهب، اندیشه سیاسی میان دو ملت است.
علاقه مندی ایران به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) در عراق موجب راهپیمایی 20 میلیونی اربعین از تمام جهان اسلام و ایران می شود و از سوی دیگر حضور دهها میلیونی مردم شیعه عراق به سمت امام رضا (ع) را رقم می زند. این علاقه مندی در دو کشور نقطه اشتراکی است که توانمندی و قدرت دو ملت را در برابر چالش های فرارو افزایش می دهد.
نقش مراجع دینی در عراق و ایران در مناسبات میان دو کشور چگونه است؟
نقش مرجعیت در میان دو کشور و تبعیت مردم ایران و عراق از مراجع ، علمای دینی و ولایت فقیه برای آنها بسیار مهم است و نقش تعیین کننده در مناسبات سیاسی و بین المللی ایفا می کند.
هر دو کشور به نیروی نظامی مردمی بها دادند و از نیروی نظامی مردمی علاوه بر ارتش دو کشور برخوردار هستند. در ایران، بسیج و در عراق، حشد الشعبی نقش بسیار موثری در دفاع از هویت اسلامی، دینی و انقلابی عراق دارند و در ایران نیز بسیج چنین نقشی را ایفا می کند.
موضع ایران و عراق در مبارزه با استکبار و استعمار چگونه ارزیابی می کنید؟
ذهنیت دو ملت در مورد استکبار و استعمار و ضدیت ایران و عراق با این تفکر یکی دیگر از نقاط مشترک میان دو کشور است و سوابق تاریخی نشان می دهد که دو کشور دارای پیشینه ضد استکباری و استعماری هستند و ملت عراق در این رابطه سابقه طولانی داشته و همواره علما همراه مردم با استعمار و استبداد مبارزه کردند و در ایران نیز این موضع گیری نشان داده است که همواره پرچمدار مبارزه با استکبار جهانی، ایران است و این امر بر عهده جمهوری اسلامی قرار گرفته است.
هم جبهه ای در مقاومت برای آزادسازی و حمایت از فلسطین از چنگال اشغالگران از دیگر نقاط مشترک میان ایران و عراق است و در میان دو ملت همصدایی و همگرایی در موضوع مسایل اصلی جهان اسلام پدید آورده است و موجب استحکام بیشتر روابط دو کشور شده است.
دشمنی مشترک آمریکا و اسراییل علیه دو ملت از دیگر نقاط مشترک میان ایران و عراق است. عربستان از طریق داعش، آمریکا از طریق اسراییل دشمنان دو ملت هستند و برای آنکه دشمن مشترک دارند، طبیعتا دو کشور حرکتی مشترک و موضعی مشترک علیه دشمن اتخاذ می کنند که این وجوه اشتراک می تواند زمینه همکاری مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، امنیتی میان دو کشور را تضمین کند./
نظر شما