خبرگزاری شبستان _ خراسان شمالی؛ تأثیر ویروس کرونا بر اقتصاد این روزها ملموس است و چه به بسا بااین شرایط، پیش بینی روزهای سخت تر هم به گفته کارشناسان دور از ذهن نباشد. این ویروس با خانه نشین کردن مردم، تاثیر بسیار مستقیمی بر اقتصاد و فعالیت اصناف گذاشته و شرایط بسیار حساس و بحرانی را به وجود آورده است.
وضعیت اصناف و تاثیری که کرونا بر این قشر گذاشته، غیر قابل انکار است تاجایی که به جرآت می توان گفت در این میان خرده فروشها آسیب بسیار زیادی را از شرایط بحرانی کرونا دیده اند؛ زیرا یک ماه پایانی سال که برابر یکسال کاری آنها بوده، عملآ با بحران پیش آمده از یک سو و وضعیت نابسامانی بازار و افزایش چندبرابری قیمتها هیچ دستاوردی برایشان به همراه نداشته است.
بعد از اینکه آمار مبتلایان و فوتی های ناشی از کرونا پایین آمد و محدودیت ها کمتر شد با موج تورم و افزایش نجومی قیمت ارز مواجه شدیم و همه این ها باعث شد که برخی از صنوف در آستانه تعطیلی قرار بگیرند و شرکت های زیادی هم در شرایط تعدیل نیرو قرار گرفتند.
اگرچه دولت در ابتدا وعده وعیدهای فراوانی داد؛ از وام بیکاری گرفته تا تسهیلات ویژه، اما کدامیک از آنها به واقعیت پیوست آن هم در آستانه تعطیلی دوباره برخی از اصناف؟
در همین راستا، «احمدی» جوان 30 ساله ای که با هزار مصیبت و مکافات موفق به اخذ تسهیلات شده و توانسته با بازگشایی یک رستوران کوچک صاحب شغل شود، عنوان می کند: با رعایت تمام پروتکل های بهداشتی و حفظ فاصله تعیین شده بعد از ماه ها تعطیلی، چند صباحی است که شروع به کار کردیم، اگر چه این روزها افراد کمتری به رستوران می آیند ولی ما امیدوار بودیم که کم کم می توانیم با جلب اطمینان مشتریان و با ایجاد شرایط ایمن بر شرایط سخت اقتصادی این روزها فایق آییم ولی افسوس که باز محدودیت ها شامل صنوف شد.
وی اضافه می کند: به محض اینکه صحبت از محدودیت ها می شود اول از همه پای صنوف به میان کشیده شده و مسئولان خواستار تعطیلی آنها می شوند، بدون آن که شرایط ما را هم درک کنند.
این جوان بجنوردی با بیان اینکه هر روز با استرس و ترس کرکره مغازه ام را بالا می کشم، ادامه می دهد: ما هم خانواده داریم و رعایت موازین بهداشتی برایمان حائز اهمیت است و خیلی از مکان های عمومی دیگر را در سطح شهر می بینیم که بسیار شلوغ تر از کافه ها و رستوران ها هستند و بدون ترس از تعطیلی، کارشان را انجام می دهند.
در همین حال «شفقت» که صاحب سالن کوچکی است که خدمات آرایشی و بهداشتی به بانوان ارائه می دهد، عنوان می کند: به عنوان زن سرپرست خانوار با این شرایط باید چطور خرج زندگی چهار نفر را تهیه کنم؟ کاش حداقل بازرسان یک مشکل بهداشتی در سالن من می دیدند و بعد دستور تعطیلی می دادند.
وی که 15 سال سابقه کار دارد، ادامه می دهد: همه چیز راحت روی کاغذ نوشته می شود و به راحتی ابلاغ می کنند، ولی آیا می دانند که ما با چه مشکلاتی مواجه هستیم و چگونه با تعطیل کردن سالن های کوچکمان، عرصه زندگی را بر ما سخت تر از قبل می کنند.
وعده های روی کاغذ
یکی دیگر از شهروندان بجنوردی که عضو اتحادیه قنادان است، می گوید: قرار بود برای جبران خسارت مالیمان تسهیلاتی به ما بدهند ولی شرایط بهره مندی خیلی پیچیده بود در ابتدا شرطشان این بود که حتمآ باید بیمه داشته باشی که این اصلآ منطقی نیست، کدامیک از ما از روز اول چنین تعهدی داده بودیم؟؟؟ ولی بعد این شرط را حذف کردند ولی مقدار وام دریافتی آن قدر پایین بود که ارزش دوندگی نداشت.
وی که تمایلی به ذکر نام خود ندارد، ادامه می دهد: مسئولان به صورت شفاف بیایند تعداد واقعی افرادی که برای استفاده از وام نام نویسی کرده اند را اعلام کنند و در نهایت بگویند چه تعداد از افراد متقاضی توانستند از وام بهره مند شوند.
وی با ابراز گلایه از اینکه برای دو ماه که فروشگاه اش تعطیل بوده، مبلغ 6 میلیون تومان کرایه پرداخت کرده است، اضافه می کند: این 6 میلیونی که قرار بود در قالب تسهیلات با سود 12 تا 16 درصد به من بدهند فقط کرایه فروشگاه بود، آیا جبران ضرر ماهمین بود؟!
دل پردرد رانندگان
یکی از رانندگان مینی بوس محور بجنورد به شیروان هم می گوید: نمی دانم این ویروس از کجا پیدایش شد که این طور شرایط زندگی ما را سخت کرد، مدت هاست که دست از کار کشیده ام؛ اوایل که گفتند نمی توانید کار کنید حالا هم که دیگر مسافر نداریم و اگر به ایستگاه سری بزنید هیچ مینی بوسی برای حمل مسافر مشاهده نمی شود.
به گفته وی، مسئولان هم هیچ یک راهکاری به ما ندادند که در این شرایط باید چه کنیم، گاهی به این فکر می کنم که مینی بوس را بفروشم و یک سوپر مارکت بزنم زیرا در سخت ترین شرایط هم مشمول سخت گیری و تعطیلی نمی شود و می توان از سرمایه آن طور که باید بهره برد.
ورزش تعطیل
اما «وحیدی» مربی سالن ورزشی از شرایط بد اقتصادی این روزهایش تعبیر دیگری دارد و روزهای سخت کاری اش را به خصوص بعد از اعلام تعطیلی دوباره برخی از اصناف و مشاغل، بسیار اسفبار توصیف می کند.
به گفته وی بعد از بازگشایی سالن های ورزشی به زحمت توانست اعضای قبلی خود را گردهم آورد و ایجاد شرایط ایمن و تعداد محدود در روز اول کارش را آغاز کند ولی با بالا رفتن آمار باز در تیررس مسئولان قرار گرفت و اعلام کردند که باشگاه ها باید تعطیل شوند.
وحیدی می گوید: با این شرایط، شهروندان اطمینانی به باشگاه نخواهند داشت زیرا تا روی کار آمدیم و شهریه ماهانه اخذ شد، تعطیل شدیم و گفتند آنلاین ورزش کنید؟! نمی دانم چرا کسی شرایط ما را درک نمی کند، برای تجهیز سالن پول هنگفتی هزینه کردیم و از آن گذشته کرایه سالن هم قوز بالای قوز.
سیر صعودی ابطال پروانه کسب
«مهدی امیدوار» رییس اتاق اصناف خراسان شمالی هم در گفت و گو با خبرنگار شبستان با بیان اینکه روزهای سختی را سپری می کند و به واسطه اعتراض اصناف تحت فشار است، می گوید: در جلسه ستاد بحران تمام این دردها را مطرح کردم و از استاندار تقاضای نگاه ویژه داشتم ولی ایشان شرایط بد اقتصادی را یک اپیدمی جهانی دانستند و گفتن که پای جای انسان ها در میان است، معلم ها هم ماه ها است که تعطیل هستند!
وی که مقایسه معلمان با اصناف را منطقی نمی داند، ادامه می دهد: در حال حاضر در بجنورد 15هزار و در استان 30 هزار صنف ثبت شده داریم که شرایط اقتصادی خوبی ندارند تا جایی که طی چهار ماه گذشته 200 نفر پروانه کسبشان باطل شده است.
در عین حال «امیدوار» به این نکته هم اشاره می کند که این رقم به ظاهر شاید چندان به چشم نیاید ولی ما به اصناف یک فرصت 6 ماهه می دهیم تا دوباره شروع به کار کنند یعنی افراد زیادی هستند که در حال گذراندن 6 ماه هستند و این 200 نفر بعد از 6 ماه فرصت شروع دوباره کسب و کار دارند.
به گفته وی در حال حاضر 460 نفر در اتحادیه آرایشگران زن بجنورد عضو هستند که 50 درصدشان زن سرپرست خانوار هستند و تعطیلی دوباره سالن های آرایشی برایشان غیرقابل باور است.
امیدوار از تعطیلی رستوران ها آنهم در شرایط اقتصادی فعلی گلایه می کند و ادامه می دهد: خیلی از اماکن دیگر مثل پست بانک ها شلوغ است و جمعیت بدون رعایت پروتکل های بهداشتی کنار هم ایستاده اند و کسی کاری به کارشان ندارد؛ حال در این میان باید رستوران ها که حداقل ظرفیت مشغول به کار هستند، تعدیل شوند؟
کافی شاپ ها از محدودیت جدید در امان ماندند
امیدوار با بیان اینکه در جلسه استانی مدیریت بیماری کرونا صحبتی از تعطیلی کافی شاپ ها به میان نیامد و زیر بار آن نرفتیم، فقط عنوان شد قهوه خانه ها، کافه ها، تالارها و آرایشگاه ها که ابلاغ هم کردیم و کتبأ این مسآله به مدیریت بحران هم اعلام شد.
به گفته امیدوار، اداره کار باید در زمینه تسهیلاتی که دولت قول داده بود به اصناف زیان دیده از کرونا پرداخت کند، شفاف سازی کند و دقیق بگوید چه تعداد از اصناف ما از این تسهیلات استفاده کرده اند و چه تعداد کماکان در صف انتظار هستند.
نظر شما