فقر باعث نقصان در دین می شود/ تدبّری در حکمت ۵۶ نهج البلاغه

همه افراد جامعه در فرهنگ دینی مسئول ریشه کن کردن فقر هستند آنچنان که حکمت ۵۶ نهج البلاغه شریف به موضوع فقر و غنا اشاره دارد.

خبرگزاری شبستان – البرز: در محضر کتاب نهج البلاغه شریف بودن یکی از کارکردهای اجتماعی واقعه غدیر خم است، اینکه برای لحظاتی خود را در مسیر رحمت آن قرار دهیم می تواند بسیاری از مسیرهای بن بست زندگی مان را روشن و هموار کند.

 

تنها سیزده روز به عید غدیر خم باقی مانده است و این فرصتی است تا فرازهای مختلف اندیشه امیرالمومنین(ع) را برای لحظاتی مورد تأمل و تدبر قرار دهیم.

 

حکمت 56 نهج البلاغه شریف به موضوع فقر و غنا می پردازد؛ « حجت الاسلام حمیدرضا مهدوی ارفع» طی نشست حسینیه مجازی که 27 تیرماه سال جاری برگزار شد در این رابطه گفت: حکمت پنجاه و شش به این موضوع اشاره دارد که مردم همواره انسان تهیدست را تنها می گذارند تا جایی که او در شهر خود احساس بیگانه بودن می کند.

 

دبیر نهضت جهانی نهج البلاغه خوانی با طرح این پرسش که آیا ارزش انسان ها به فقر و غنای آن هاست در حالی که خداوند در قرآن کریم می فرماید: « گرامی ترین شما با تقوی ترین شما است» مطرح کرد: یکی از رسالت های حکومت اسلامی ریشه کن ساختن فقر از جامعه است چرا که فقر مذموم است و موجب کینه ورزی و دشمنی همچنین ایجاد فاصله طبقاتی می شود.

 

فقر و غنای حقیقی وابسته به ترازوی اعمال است

 

این مفسر نهج البلاغه مطرح کرد: یکی از آثار فقر و غنا در همین حکمت نهفته است، که امیرالمومنین(ع) می فرماید: « بی نیازی با وجود آنکه در غربت هستی مانند این است که در وطن هستی و فقر برای فردی که در دیار آشنای خودش است عین غربت است»؛ به تعبیر ساده تر انسان غنی حتی اگر در غربت زندگی کند همان حال و هوای زندگی در وطن را دارد و برعکس انسان فقیر حتی وقتی در دیار خودش زندگی کند احساس غربت و غریبی بر او مستولی می شود.

 

به گفته حجت الاسلام مهدوی ارفع، فقر مادی در بسیاری از مواقع بهانه ای شده است که آن نگاه تربیتی که حضرت علی(ع) دارد فقر معنوی و دست خالی بودن در عرصه معنویت و قیامت مطرح شود آن چنان که حضرت می فرمایند: فقر و غنای حقیقی در زمان عرضه اعمال نزد خداوند معلوم می شود.

 

راهبردهای پیشگیری از فقر و آسیب های فردی و اجتماعی

 

این مفسر نهج البلاغه مطرح کرد: انسان فقیر در میان آشنایان خودش به دلیل ضعف فرهنگی جامعه طرد می شود وقتی انسانی ارتباطش با دیگران قطع شد مانند کسی که در غربت زندگی می کند.

 

وی توضیح داد: ضعف فرهنگی باعث می شود که تصور کنیم هر کسی که فقیر است در عرصه های دیگر نیز عاجز است این ضعف فرهنگی ممکن است در وجود هر یک از ما باشد.

 

وی تصریح کرد: امیرالمومنین(ع) خطاب به فرزند خودشان محمد حنفیه می فرمایند: « من از فقر بر تو می ترسم به خاطر آسیب هایی که فقر می تواند بر تو داشته باشد، البته اگر ایمان فرد بالا نباشد، فقر باعث نقصان در دین می شود فقر عقل انسان را حیرت زده می کند گرفتار می کند و از آن آرامش و استحکام خارج می کند، فقر انگیزه کینه ورزی و دشمنی ایجاد می کند».

 

حجت الاسلام مهدوی ارفع عنوان کرد: آن حضرت در حکمت 163 می فرمایند: « فقر مرگ بزرگ تر است و از مرگ جسم بالاتر است»؛ فقیر در عین اینکه زنده است زجر می کشد یک ضعف به خاطر اینکه نمی تواند معیشت خود را تأمین کند و دیگری آن که به خاطر نگاه های افراد جامعه.

 

وی خاطرنشان کرد: مومنان متوسط به پایین از لحاظ فقر هم زجر می کشند و هم در معرض سقوط ایمانی هستند؛ مومنین عالی خیر چرا که ایمان هایشان کمال پیدا کرده است و همانطور که غنا تغییری در آن ها ایجاد نمی کند فقر هم همینطور است، اما مگر چند درصد مومنان به آن مرتبه عالی ایمان رسیده اند و یا می رسند؟!

 

یکی از مهم ترین تکالیف حکومت اسلامی ریشه کن کردن فقر است

 

دبیر نهضت جهانی نهج البلاغه خوانی عنوان کرد: جامعه ای که فقر در آن رواج پیدا کند دیگر از آن انتظار دینداری نمی توان داشت، فقر نقص در دین می آورد به همین دلیل است که رهبر معظم انقلاب این چند سال اخیر همواره به بحث تولید و اقتصادی مقاومتی تأکید دارند. 

 

حجت الاسلام مهدوی ارفع خاطرنشان کرد: امروزه فرهنگ دینی به هر یک از افراد مومن و دیندار الزام می کند که نسبت به ریشه کن ساختن فقر در جامعه اهتمام داشته باشند. 

 

 

کد خبر 953262

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha