خبرگزاری شبستان، گروه جهان اسلام: مسجد جامع «الکبیر» یا «عتیق» در شهر درنه از مهم ترین آثار اسلامی در لیبی به شمار می آید که در منطقه البلاد در مرکز این شهر قرار دارد.
حاج «محمد بن الحاج محمود بای القرمانلی» در سال 1081 هجری(1663 میلادی) این مسجد را بنا کرد. وی در دوره اول عثمانی (1551- 1771) بر شهر درنه حکومت می کرد.
ساخت این مسجد جامع که یکی از قدیمی ترین مساجد این شهر است، 12 سال به طول انجامیده است. این مسجد در ابتدا به «جامع البای» معروف شد، دلیل این نامگذاری انتساب آن به سازنده اش یعنی محمد بای است.
این مسجد به خاطر وسعت زیاد و عظمتش به «جامع الکبیر» نیز معروف است. همچنین بزرگ ترین بنای اسلامی و تاریخی این شهر به شمار می آید. برخی از مردم لیبی این مسجد را به خاطر قرار گرفتن در منطقه البلاد، «جامع البلاد» نامیدند.
اهمیت این مسجد به وسعت، عظمت، گنبدها و ستون های مرمرینش برمی گردد. گنجایش آن نزدیک به دو هزار نمازگزار است. در این مسجد استحکام معماری، دقت مهندسی و زیبایی هنر معماری اسلامی متجلی شده است.
سبک معماری این مسجد ادغامی از سبک دوره عثمانی و سبک محلی است. در ساخت این مسجد دو مهندس ترکیه ای تبار که از استانبول به شهر درنه آمده بودند، کمک کردند. یکی از این دو مهندس در شهر درنه فوت کرد و در مکانی چسبیده به گلدسته این مسجد به خاک سپرده شد.
طراحی داخلی این مسجد شامل یک مساحت مستطیلی شکل است که با هفت رواق و شش ستون عمودی و موازی با دیوار قبله تقسیم شده است. از بالای آن گره های نیمه دایره ای عمودی و موازی با دیوار قبله آغاز می شود، فضای سقف به 42 مربع تقسیم شده است و هر مربع پوشیده از گنبد کم عمق به سبک دوره اغلبیان است. همه گنبدها ساده و خالی از هرگونه نقش و نگاری است.
گلدسته این مسجد از نمای شمالی آن در طرف شرق قرار دارد. این گلدسته شامل یک پایه مربعی شکل، بدنه هشت ضلعی، یک بالکن برای اذان گفتن موذن است. در بالای این بالکن یک هرم مخروطی شکل قرار دارد که بالای آن یک هلال برونزی است. ارتفاع این گدسته به 20 متر می رسد.
در این مسجد یک منبر از چوب سناج وجود دارد. کناره های این منبر منقوش به نقش و نگارهای بی نظیر است. این مسجد جامع دو حجره و یک وضوخانه دارد.
طول این مسجد به 29 متر و عرض آن به 23 متر می رسد و داری چهار دروازه است که دو دروازه آن در طرف غربی و یک دروازه در طرف جنوبی و دیگری در طرف شمالی قرار دارد. این مسجد به مدت طولانی مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است.
نظر شما