رفتار فرزندان با والدین باید کریمانه باشد

سه موضوع است که در انجام آن استثنا وجود ندارد یک احسان به پدر و مادر، دیگر وفای به عهد و سوم ادای امانت است و این نشان از جایگاه رفیع والدین دارد، بر اساس فرمایش قرآن مبادا که والدین را از خود برانید بلکه با آن‌ها کریمانه و شایسته رفتار کنید.

به گزارش خبرگزاری شبستان، «محمد مهدی بحرالعلوم» در چهارمین جلسه تلاوت و تفسیر قرآن کریم که در سالن جلسات معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت به صورت مباحثه و پرسش و پاسخ برگزار شد با بیان این‌که در آیه ۱۶ سوره اسراء آمده است«اذا ارادنا أَنْ نُهْلِکَ قَرْیَةً أَمَرْنَا مُتْرَفِیهَا فَفَسَقُوا فِیهَا فَحَقَّ عَلَیْهَا الْقَوْلُ فَدَمَّرْنَاهَا تَدْمِیرًا» گفت: این آیه می‌فرماید«و ما چون اهل دیاری را بخواهیم به کیفر گناه هلاک سازیم پیشوایان و متنعّمان آن شهر را امر کنیم (به طاعت، لیکن) آنها راه فسق (و تبهکاری و ظلم) در آن دیار پیش گیرند (و مردم هم به راه آنها روند) پس آنجا تنبیه و عقاب لزوم خواهد یافت، آن گاه همه را هلاک می‌سازیم».

 

رییس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت با بیان این‌که مسئله این است که خداوند آیا به فسق امر می‌کند یا خیر؟ ابراز داشت: در قرآن کریم آمده است که إِنَّ اللَّهَ لَا یَأْمُرُ بِالْفَحْشَاءِ ۖخداوند اصلا به فسق و فحشا امر نمی‌کند در صورتی که ظاهر این آیه نشان می‌دهد که خداوند امر به فسق می‌کند که مفسران در این خصوص دو جواب کلی داده‌اند، برخی اعتقاد دارند در این قسمت حذفیاتی صورت گرفته است یعنی که این افراد در صورتی که به هدایت امر شدند اما مرتکب فسق شدند.

 

وی با بیان این‌که در خصوص برخی مفسرین، می‌گویند؛ این‌که قرآن می‌فرماید ما امر کردیم به فسق منظور امر تشریعی نیست که خداوند فرموده باشد این امر به معنای این است که خداوند زمینه افزایش این گناه را ایجاد می‌کند و مانع آن‌ها نمی شود. در این آیه به مفردات قرآن باز می‌گردیم تا ببینیم مترف و فسق یعنی چی؟ در علوم قرآن و حدیث بحث مفصلی در خصوص مفردات قرآن داریم، فسق یعنی خروج از حق اما اکنون این سؤال ایجاد می‌شود که چرا برخی که حق شناسی ندارند اما گویا در نعمت قرار دارند؟.

 

این مقام مسؤول خاطر نشان کرد: کسانی که می‌گویند فسق یعنی خروج از حق و خروج از آن‌چه که باید باشد معتقدند افرادی که حق شناسی ندارند اما به درستی عمل می‌کنند و احترام به حقوق دیگران می‌گذراند گویی به اسلام بهتر عمل می‌کنند و به نحوی که توجهاتی که در دین برای ما متذکر می‌شوند در این سرزمین‌ها بیشتر مورد توجه است.

 

بحرالعلوم بیان داشت: فساد زمینه انحلال است و تعارفی در این زمینه وجود ندارد و این حق خوری‌ها در هر جایی باشد دارای اشکال است، ریشه این انحلال‌ها فسق است و این  نکته مهمی است و اما مترف به معنای فردی که نعمت به او داده شده است و به این نعمت سرخوش است و در قرآن بار منفی دارد، زیرا مترف این نعمت را در راه حق استفاده نمی‌کند، مردم در حکومت و جامعه‌ای که از قواعد خارج شود و فساد در آنجا رشد کند حس ناخوشایندی دارند و ابهامات زیادی در مقابلشانشکل می‌گیرد.

 

وی با بیان این‌که فردی که کاملا دنیا پرست است در آخرت جهنمی است اما افرادی که جز متوسطین هستند بعضا نشانه‌هایی از دنیا طلبی را دارند افزود: این دنیا طلبی در برخی کارهای ما قابل مشاهده است به نحوی که مشخص است دنبال آخرت نیستیم، گاه در محیط اداری برای بالا رفتن جایگاه‌های دنیوی رفتارهای بدی انجام می‌شود. گاه در زندگی شخصی برخی کارها ظاهر آخرتی اما باطن دنیایی دارند فَوَیْلٌ لِلْمُصَلِّینَ یعنی وای بر نمازگزاران که خطابش برای نمازگزارانی است که برای غیر خدا نماز می‌خوانند.

 

رییس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت تصریح کرد: حدیث داریم از امام محمد باقر علیه السلام که قاریان قرآن سه گروه هستند یک گروه افرادی که قرآن را وسیله کسب و کار خود قرار داده‌اند و اصلا به دنبال این هستند که به واسطه قرآن در میان فرماندهان جایگاه پیدا کنند، دسته دوم قاریانی که قرآن را حفظ کرده‌اند و حدود قرآن را ضایع کرده‌اند و گروه سوم قاریانی که قرآن را شب‌ها برای درمان دردهای درون می‌خوانند که می فرماید این دسته از تعداد کمتر هستند.

 

بحرالعلوم ادامه داد: گاهی ظواهر کار ما دینی است و متشرع است اما باطن فرد دنیا است و این‌ خیلی خطرناک است بر این اساس ما باید روی خودمان تحلیل کنیم.

 

وی با بیان این‌که در آیات ۱۷ تا ۲۷ سوره مبارکه اسراء یکی از مهمترین مسائل احترام به والدین است، گفت: والدین در سنین پیری کم توان هستند، احسان به والدین که در قرآن چندین بار ذکر شده است در این آیات در کنار توحید ذکر شده یعنی ما اعلام کرده‌ایم و بر شما واجب کردیم خداوند را بپرستید و به والدین خود احسان کنید و این احسان کافر و مسلمان ندارد.

 

این مقام مسؤول در پایان گفت: سه موضوع است که در انجام آن استثنا وجود ندارد یک احسان به پدر و مادر، دیگر وفای به عهد و سوم ادای امانت است و این نشان از جایگاه رفیع والدین دارد. قرآن می‌فرماید اگر یکی از آن‌ها یا هر دو به پیری رسیدند وظیفه تو سنگین تر می‌شود مبادا به آن‌ها حرف ناراحت کننده‌ای بزنید، آن‌ها را از خود نرانید و پرخاش نکنید و با آن‌ها کریمانه و شایسته رفتار کنید، کریم به معنای سودمند و به بهترین حالت رفتار کردن است.

در پایان این جلسه حاضران در خصوص موضوعات عنوان شده به مباحثه و طرح سؤال پرداختند.

 
 

 

کد خبر 949123

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha