خبرنگار شبستان: جمعیت ایران جوان است و کشور ایران در 20-30 سال آینده به یک کشور پیر تبدیل خواهد شد، اینها واقعیتهای جمعیتی کشورمان است، اما باید توجه داشت که هر یک از این جملات کوتاه در بطن خود خبر از تحولات شگرفی دارد که نه تنها اداره ثبت احوال کشور بلکه بخش بخش سازمانها را تحت تاثیر قرار میدهد، با توجه به اینکه درحال حاضر شاهد کاهش جمعیت در کشور هستیم و پیامدهای این اتفاق یا بهتر بگوییم صدای کوک این ساز، کنترل جمعیت، آینده به صدا درمیآید، درباره کم و کیف جمعیتی کشور با علی اکبر محزون، مدیرکل دفتر آمار، اطلاعات جمعیت و مهاجرت ثبت احوال به گفت و گو نشستیم.
لطفا بفرمایید چند درصد از جمعیت کشور را گروه سنی سالمند تشکیل می دهد؟
درحال حاضر براساس برآوردهای انجام شده، حدود 5/4 درصد از جمعیت را افراد بالای 65 سال تشکیل داده اند که جزو جمعیت سالمندان کشور تلقی میشوند، باید توجه داشت که با پیش بینهای انجام شده روند سن سالمندی در 30 سال آینده در کشور رو به افزایش خواهد بود.
درحال حاضر رشد جمعیت کشور چه تغییری کرده است؟
یکی از شاخصهای مهم در زاد و ولد محاسبه نرخ باروری کل است، باید توجه داشت که نرخ باروری کل برای هرم ادر ایرانی در دهه 60 حدود 5/6 فرزند بوده که این شاخص درحال حاضر به رقم 8/1 رسیده است، در واقع رقم رشد جمعیت در مقایسه با دهه 60 نه تنها بسیار کاهش یافته بلکه این نرخ زیر سطح جانشین کشور است.
لطفا درباره سطح جانشین کشور توضیح دهید؟
در سطح جانشین کشور، رشد جمعیت کشور این چنین محاسبه شده است که بدین ترتیب است: هر زوج با دو فرزند میتواند نرخ رشدجمعیت را در سطح جانشین حفظ کند، اما درحال حاضر میزان باروری در کشور زیر سطح جانشین و رقمی حدود 8/1 و حتی کمتر از این آمار است. در اصل این وضعیت باعث کاهش آهنگ رشد جمعیت در کشور میشود که این آمار نشان میدهد در آینده رشد جمعیت کشور به صفر درصد یا رشد منفی جمعیت خواهد رسید.
باتوجه به اینکه میزان باروری در کشور زیر سطح جانشین است، اداره ثبت احوال برنامه یا طرحی درخصوص جلوگیری از این آسیب در آینده دارد؟
این اقدام به تبع نیازمند انجام مطالعات عمیق در کشور و نهادی که به سیاست گذاری جمعیت میپردازد. در اصل ابزار این اقدام در سازمان ثبت احوال کشور وجود دارد که با توجه به پایگاه آماری کشور و گزارشهای لحظه به لحظه از جمعیت این امکان را برای رصد کردن تحولات جمعیت کشور ایجاد میکند، اما باید در این مورد چارهای اندیشید و نهاد ذی ربط در ابعاد گوناگون بررسی کند تا بدین ترتیب از پتانسیل هر کشور که قشر میانسال است برای انجام فعالیت اقتصادی و قابلیت باروری در گروه سنی جوانان هر کشور استفاده شود؛ باید توجه داشت که سیاستهای متناسب از این قابلیتها با توجه به شرایط و توسعه یافتگی نقاط مختلف کشور باید استفاده کرد و با سیاستهای تکمیلی، وجود تهدیدهای امنیتی در کشور را به فرصت تبدیل کرد.
درباره مهاجرت بی رویه اتباع خارجی در کشور بفرمایید؟
باید توجه داشت که مهاجرت اتباع بیگانه به اداره ثبت احوال مربوط نمی شود. آنچه از مهاجرت در ثبت احوال نام برده میشود، مهاجرت داخلی افراد و تغییر نشانی آنها است که با رصد تغییر نشانی افراد، آمایش سرزمینی و توزیع متوسط جمعیت مورد محاسبه قرار میگیرد.
اما در جامعه شاهد فرزند اتباع بیگانه هستیم که در ایران متولد شدهاند، آیا به این افراد شناسنامه ایرانی تعلق میگیرد؟
این موضوع در حوزه حقوقی سازمان و مجلس شورای اسلامی مورد برسی قرار میگیرد، به هرحال این موضوع تهدیدی برای کشور محسوب نمی شود و از یک سو خدماتی است که این افراد به عنوان شهروند به آن نیاز دارند.
پایان پیام/
نظر شما