سیاست های کلی نظام در حوزه سیاست خارجی را مقام معظم رهبری تعیین می کنند

وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه سیاست خارجی در حوزه دعواهای سیاسی و جناحی نیست، گفت: سیاست های کلی نظام در حوزه سیاست خارجی را مقام معظم رهبری را تعیین می کنند.

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، «محمد جواد ظریف» در ادامه جلسه علنی صبح امروز یکشنبه 15 تیر مجلس شورای اسلامی گفت: امروز دنیا شاهد یک تحول عمده در روابط بین الملل است که شاید در 100 سال گذشته یا 70 سال گذشته بعد از پایان جنگ جهانی دوم بی سابقه است. این تغییرات در روابط بین الملل، بنیادین است و این تحولات از پایان امپراطوری شرق شروع شد البته غربی ها این فکر را داشتند که این پایان یعنی پیروزی جبهه غرب یعنی فهمیدند که شرایط جدید بر روابط بین الملل حاکم شده است و هنوز نیز غربی ها تاوان این اشتباه برداشتی را می پردازند.

 

وزیر امور خارجه اظهار داشت: ما 30 سال است که در شرایط گذار هستیم و مهمترین اشتباه، فهم دقیق از این شرایط است. متاسفانه ایران هم در تاریخ معاصر در مقاطع گذار علیرغم موقعیت ژئوپولوتیک خودش تا قبل از انقلاب نتوانست این نقش را به خوبی ایفا کند، فرصت ها از دست رفتند شاید به این دلیل که ما انسجام داخلی نداشتیم و نخبگان جامعه در شرایط گذار تدبیر کافی نداشتند.

 

وی با اشاره به مشخصه شرایط گذار گفت: تحول در مفاهیم یکی از این مشخصات است که باید بگوییم همه مفاهیم بین المللی و روابط سیاسی دچار تحولات بنیادین شده است نه اینکه مفاهیم قبلی نبوده است اما مفاهیم جدیدی ایجاد شده است و فرصت های جدیدی را برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرده است و امام (ره) اولین فردی بود که این تحول را تشخیص دادند و در نامه ایشان به گورباچف نیز متوجه می شویم که این تحول در مفاهیم را به خوبی تشخیص دادند. بعد از ایشان نیز مقام معظم رهبری این راه ر ادامه دادند.

 

ظریف با اشاره به اینکه امروز امنیت دچار تحول شده است و مفاهیم جدیدی را می تواند متحول کند، گفت: دنیا فقط غرب نیست، قدرت های غیر غربی نیز برآمده اند و آمدن چین و کشورهای تازه ظهور در پی این است. آمریکا به عنوان یک قدرت ارتجاعی سعی می کند که توان دنیا را امنیتی کند، حتی می بینیم بحث کرونا را نیز امنیتی می کند و با چین به گونه ای برخورد می کند که این مسئله را امنیتی جلوه دهد، گرچه برخی تئوری ها در مورد امنیتی کردن کرونا از طرف هر دو طرف مطرح می شود.

 

وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران یک قدرت در حال برآمدن است و برای همین است که آمریکا یک جنگ تمام عیار را علیه جمهوری اسلامی ایران به راه انداخته است، گفت: آمریکا در این جنگ چند اقدام را علیه ما انجام داده است که نمونه آن تهدید امنیتی این است که به همگان القا کند که از طرف جمهوری اسلامی ایران تهدید امنیتی متوجه دنیاست و در این راستا بحث هایی همچون مقابله با تروریسم و سایر مباحث را راه انداخته است.

 

وی ادامه داد: از دیگر کارهایی که آمریکا انجام داد، اجماع سازی علیه ایران بود که از دی 96 تا هفته گذشته چهار جلسه ویژه شورای امنیت با فشار آمریکا با هدف فشار بر ایران تشکیل شد که در همه این حرکت ها آمریکا منزوی بوده است. در جلسه ای که آمریکا برای اغتشاشات برگزار کرد، همه اعضا در مورد برجام صحبت کردند و در جلسه هفته گذشته هم همه اعضای شورای امنیت بر این امر اصرار داشتند که هم برجام مهم است و هم رفتار آمریکا در دنیا رفتار درستی نیست.

 

وی روایت سازی غلط از ایران را از دیگر اقدامات آمریکا عنوان کرد و گفت: ما باید مراقب باشیم که گرفتار این بازی نشویم. فشار بر دوستان ما در منطقه نیز از اقدامات دیگری است که آمریکا در این راستا انجام داده است ولی مهمترین هدف این کشور جدا کردن مردم ایران از حاکمیت و مشروعیت زدایی از نظام است و اگر کتاب جان بولتون را ببینیم متوجه این اهداف نهفته می شویم.

 

ظریف با تاکید بر حفظ انسجام درونی در داخل کشور گفت: سیاست خارجی حوزه دعواهای جناحی و سیاسی نیست، به همین دلیل در حوزه اختیارات مقام معظم رهبری است که در چهارچوب سیاست های کلی نظام سیاست های خارجی را ایشان تعیین می کنند تا از دوگانگی و دعواهای جناحی در حوزه سیاست خارجی دور شویم.


وزیر امور خارجه با بیان اینکه ایران باید در منطقه به عنوان کشور با ثبات و امنیت باشد، گفت: ما باید سیاست همسایگی را دنبال کنیم و همسایگان ما احساس کنند که بهترین رابط را با ایران دارند. امروز بهترین روابط را ما با روسیه، افغانستان، پاکستان، عراق و آذربایجان داریم. موضوع آستانه و بحث کنوانسیون دریای خزر از توفیقات جمهوری اسلامی ایران است و در همین راستا ما سیاست ها و همکاری های سه جانبه، چند جانبه و منطقه ای را دنبال می کنیم.

 

ظریف گفت: توجه به جابجایی مراکز قدرت جهانی از دیگر مسایلی است که ما باید آن را مورد دقت قرار دهیم، به همین دلیل است که ضمن حفظ سیاست همه جانبه و اعتماد به نفس کامل که مقابل شش قدرت جهانی ایستادیم و شرایطی را ایجاد کردیم که این خودباوری را داشته باشیم با چین نیز در حال مذاکره برای قرارداد 25 ساله هستیم و در این موضوع هیچ مورد مخفی وجود ندارد و زمانی که به توافق برسیم، اعلام می کنیم.

 

وی با بیان اینکه محل های قدرت دنیا عوض شده است، گفت: ما باید واقعیات تحولات بین الملل را بشناسیم و بر اساس این شرایط گذار از جهان غربی به جهان پسا غربی عمل کنیم.

 

وی گفت: باز نگه داشتن شریان های اقتصادی کشور با توجه به شرایطی که آمریکا می خواهد بر ما تحمل کند از دیگر اقدامات ما در وزارت امور خارجه است. ما فشارهای اقتصادی آمریکا بر مردم کشورمان را تحریم نمی دانیم چرا که تحریم معنای قانونی دارد بلکه این اقدامات را تروریسم اقتصادی می دانیم.

 

وی اظهار کرد: در حوزه اقتصاد یک تغییر ساختاری و فکری در وزارت خارجه ایجاد شد چرا که وزارت خارجه در 25  سال گذشته در حوزه مسایل سیاسی و امنیتی فعالیت می کرد و ما برای تغییر این جهت گیری به جهت گیری اقتصادی کار سختی را در پیش داشتیم اما این اتفاق افتاد و در حال حاضر این فکر یعنی فکر اقتصادی نیز به جهت گیری های سیاسی و امنیتی ما اضافه شده است و از ابتدا نیز تاکید کرده ایم وزارت خارجه باید به معیشت مردم کمک کند و نباید باری بر معیشت مردم باشد.

 

ظریف با اشاره به تشکیل معاونت اقتصادی در وزارت خارجه گفت: اهداف سیاست خارجی ما تجارت با شرق و سیاست صادرات محور است. در این راستا موانع صادرات کالا و خدمات را از بین برده ایم، مشکلاتی که ضمانت نامه ها داشته اند حل کردیم، فرصت های خارجی برای صادرات را شناسایی و آنها را تقویت کردیم.

 

وی با اشاره به توافق 25 ساله ایران با چین گفت: بازگرداندن ایران به پروژه جاده ابریشم یکی از اهداف این توافق است چرا که ما معتقدیم نقش ایران در کریدورهای منطقه و پروژه جاده ابریشم کمرنگ شده بود.

 

وزیر امور خارجه با بیان اینکه شرایط دنیا در حال تحول است و ایران توان این را دارد که در این شرایط نقش مهمی ایفا کند، گفت: اینکه ما بتوانیم نقش مهمی در این شرایط ایفا کنیم، نیازمند انسجام داخلی است. ما دیدگاه جناحی و حزبی در وزارت خارجه نداریم چرا که معتقدیم دیدگاه جناحی و حزبی داشتن به معنای پایان حضور در وزارت خارجه است.

 

وی تصریح کرد: ما همان گونه که آمادگی داشتیم که روابط خوبی را با برادر عزیزمان شهید حاج قاسم سلیمانی داشته باشیم و هر هفته جلسه ای را با ایشان برگزار کنیم، این آمادگی را داریم که با شما هم در مجلس شورای اسلامی برای پیشبرد اهداف نظام جمهوری اسلامی ایران همکاری تنگاتنگی داشته باشیم./

کد خبر 945980

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha