خانه سینما این بار زمین دعوا را به فجر کشاند

اصناف خانه سینما که از مدت ها پیش بنای ناسازگاری گذاشته بود، این بار زمین بازی را به جشن بزرگ سینمای ایران که باید یادآور حماسه های انقلاب اسلامی باشد، کشانده است.

خبرگزاری شبستان: جشنوارهٔ بین‌المللی فیلم فجر جشنواره‌ای سینمایی که از سال 1361 تاکنون در دهه فجر انقلاب اسلامی هر ساله در تهران برگزار می‌ شود و اکنون سایه خود را بر شهرستان ها نیز پهن کرده است. تاکنون بیست و نه دوره از این جشنواره برگزار شده است که آخرین آن از تاریخ 16 الی 26 بهمن ماه 1389 بود.


جشنواره فیلم فجر و یک جشن ملی که همه هنرمندان انقلاب را دور هم آورده است و شاید امروز پس از سپری شدن بیست و نه دوره از آن و در آُتانه برگزاری سی امین دوره این جشنواره بتوان لقب مهمترین جشن فرهنگی کشور را به آن نسبت داد. سال های ابتدایی این جشن حال و هوای دیگری داشت و به علت پخته نشدن جشنواره و بلاتکلیفی آن استقبال چندانی از این جشن ملی که همزمان با مهمترین رویداد تاریخی کشور، برگزار می شد صورت نمی گرفت.


در جشنواره بیست و نهم فیلم فجر شاهد حضور سه نسل از سینمای ایران بودیم که در آن میان طیف وسیعی از کارگردانان سینمای ایران به چشم می خوردند. داریوش مهرجویی، ابراهیم حاتمی کیا، مسعود کیمیایی از نسل اول ، اصغر فرهادی، بهروز افخمی، کمال تبریزی از نسل دوم و رضا کاهانی، سامان سالور، مسعود ده نمکی، رامبد جوان و بهرام توکلی از نسل سوم سینمای ایران با فیلمهای خود رونق خاصی به سینماهای کشور و جشنواره بیست و نهم دادند.


مهمترین مسئله در دوره پیشین جشنواره رضایت اهالی رسانه از نحوه برگزاری و حضور حداکثری هنرمندان بود که در نوع خود معیاری صحیح برای ارزشگذاری جشنواره است.


یکی از بارزترین تغییرات جشنواره سی ام را می توان حضور محمد خزاعی به عنوان دبیر جشنواره دانست که اولین دبیر غیردولتی در تاریخ جشنواره فیلم فجر است. کارگردانان و تهیه کنندگان او را به عنوان فردی بی طرف و غیر سیاسی شناخته که قصد آشتی دادن هنرمندان با سینما را دارد.


دیدار خزاعی با صنوف خانه سینمای ایران نوید روزهای خوبی را برای برگزاری بک جشنواره ایده آل را می داد. دیداری که نمایندگان صنوف آراء و نظرات خود را با دبیر جشنواره سی ام در میان گذاشتند.


در این اثنا، شکایت معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از اساس نامه غیرقانونی خانه سینما سبب شد تعدادی از صنوف خانه سینما موضع گرفته با بیانیه خود ندای عدم مشارکت در جشنواره فیلم فجر را سر دادند و به نوعی جشنواره را تحریم کنند:


«بیانیه چهارصنف جامعه اصناف سینمایی ایران


کانون تدوینگران سینمای ایران، انجمن تهیه کنندگان سینمای مستند ایران، انجمن فیلمبرداران سینمای ایران، کانون آهنگسازان سینمای ایران، در این بیانیه چنین گفتند:

 

در پی حضور دوساعته ی دبیر جشنواره سی ام فجر در خانه سینما و نشستی که با نمایندگان اصناف سینمایی داشتند انتظار می‌رفت ابهاماتی که در دعوتنامه ایشان برای مشارکت اهالی سینما در هیاتهای انتخاب و داوری جشنواره امسال وجود داشت مرتفع شود. این در حالی ست که، شکایت مقامات بالاتر آقای خزاعی یعنی متولیان اصلی جشنواره ای که ایشان دبیر آن است، از خانه سینما یعنی جامعه ی اصناف سینما ی ایران، به منظور تعطیل کردن خانه سینما مراحل خود را طی می‌کند .

 

تعطیل کردن خانه سینمایی که دبیر محترم جشن انتظار دارد اصناف اش برای مشارکت در برگزاری بهتر جشنواره به ایشان کمک کنند .این موقعیت شگفت و متناقضی است که آقای خزاعی هم در جلسه ی مذکور نتوانست از تناقض آن رهایی یابد و سایه ی این دوگانگی بر وعده‌های شیرین وی سنگینی می‌کرد، چون از طرفی خود را عضو خانه سینما می‌دانست و به این عضویت مباهات می‌کرد و از طرف دیگر نماینده ی شاکیان محسوب می‌شد؛ واین از شگفتیهای روزگار ما است که شاکی و متشاکی می‌تواند در یک نفر جمع شود. با این وجود، جلسه ی رفع ابهام با حسن نیت اهالی سینما بدون درنظرگرفتن شکایت فوق، که انصافاً کار ساده‌ای هم نبود، شکل گرفت تا با گفتگوی دوطرف گامی هرچند کوچک و حتی نمادین برای حل اختلافات مدیران دولتی با خانه سینما برداشته شود، ولی تا پایان جلسه به جز تعارفات معمول این قبیل جلسات و وعده‌های مرسوم پیش از برگزاری هر جشنواره، نتیجه‌ای حاصل نشد و دبیر محترم نوری بر ابهامات موجود نتاباند .

 

با این دورنما به نظر می‌رسد که نمایش صداقت و وفاق برای برگزاری بهترجشنواره چندان توفیقی نداشته است، از همین رو اصنافِ زیر مشارکت درجشنواره را منوط به رفع مشکلات پیش آمده قضایی از سوی معاونت سینمایی برای خانه اشان یعنی خانه ی سینما می‌دانند.


کانون تدوینگران سینمای ایران/ انجمن تهیه کنندگان سینمای مستند ایران/ انجمن فیلمبرداران سینمای ایران /کانون آهنگسازان سینمای ایران»

 

اقدامات بی تدبیرانه و موضع گیری های شخصی می تواند صدمه فراوانی به جشنواره فجر که بزرگترین آوردگاه و تجلی وحدت ملی در سینمای ایران وارد کرده و بزرگترین جشن سینمایی کشور را به حاشیه بکشاند.

 

حال که درخواست معاونت سینمایی مبنی بر پاسخگویی خانه سینما در دادگاه حقوقی شده است، می توان امید داشت که صنوف، تصمیم گیری ارزش گذاری را به دادگاه سپرده و فعالیت صنفی خود را دنبال کنند.


صنوف سینمایی کشور باید با حضور و مشارکت خود، دست از سلایق دعواهای شخصی خود برداشته و چراغ نیم سوز سینمای کشور را روشن نگه دارند. جسم ناتوان سینمایی کشور، دیگر توان درگیری های سیاسی و فردی افراد را نداشته و همه باید در زنده نگه داشتن بزرگترین جشن ملی سینمایی کشور دست در دست هم دهند.


پایان پیام/

کد خبر 94372

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha