به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، دکتر ریحانه میرشکاری چهارشنبه شب (28 خرداد) در ویژه برنامه مجازی «مطب در خانه» در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا اسهال می تواند دلیل مبتلا شدن به کرونا باشد؟ و برای برطرف شدن این مشکل گوارشی چکار باید کرد؟ گفت: اسهال به تنهایی از علائم کرونا نیست؛ در صورتی که علائم دیگری مانند تب، تنگی نفس و سرفه های خشک به آن اضافه شود ما به بیماری کرونا شک می کنیم بنابراین به شما توصیه می کنیم از دمنوش های گرم مانند آویشن و نعناع و پودر او آر اس استفاده کنید و در صورتی که علائم شما بیشتر از 48 ساعت طول کشید و یا علائم دیگری (تب، سرفه های خشک و تنگی نفس) به آن اضافه شد، حتماً به یکی از مراکز جامع سلامت جهت معاینات بیشتر و احیاناً انجام تست مراجعه کنید.
پزشک مرکز درمانی در کرمان در پاسخ به فردی که پرسید «برای عفونت ریه، گفتند که حتماً باید به فوق تخصص مراجعه کنم اما با این شرایط که وضعیت قرمز است، می ترسم به مطب مراجعه کرده و مبتلا شوم» بیان کرد: در صورتی که شما توسط یکی از همکاران ما مورد معاینه قرار گرفتید و برای شما تشخیص عفونت ریه گذاشتند و توصیه کردند که به یکی از متخصصین ریه مراجعه کنید، با رعایت اصول بهداشتی، استفاده از ماسک و دستکش و ترجیحاً در ساعات خلوت مطب، جهت معاینات بیشتر حتماً مراجعه کنید.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه برادرم شغل آزاد دارد و شاگردش بدون علامت (فقط حس بویایی را از دست داده) کرونا مثبت شده و برادرم فقط یک روز تب در حد سرماخوردگی داشته و هیچ علامت دیگری ندارد؛ آیا برادرم مبتلا شده و کرونا خفیف گرفته یا خیر؟ توضیح داد: در صورتی که برادر شما در محیطی کار می کند که دربسته است و از لوازم بهداشتی مانند ماسک در محیط کار استفاده نمی کردند، احتمال دارد که ایشان هم درگیر شده باشند پس تا زمانی که جواب تست ایشان می آید، به شما توصیه می کنیم که حتماً در محیط منزل از ماسک استفاده کرده و فاصله گذاری فیزیکی را حتماً رعایت کنید و همچنین برادرتان استراحت کنند و مایعات گرم بنوشند و در صورتی که علائمی مانند تب، بدن درد و سرفه های خشک داشتند، حتماً به یکی از مراکز 16 ساعته مراجعه کنند.
میرشکاری در پاسخ به اینکه آیا کودکان و نوزادان هم کرونا گرفتند؟ و اگر گرفتند علائم کودکان چیست و آیا فوتی نیز داشته اند؟ افزود: طبق مطالعاتی که انجام شده، هم کودکان و هم نوزادان امکان درگیری با این ویروس را دارند و علائم آن ها نیز مانند سایر افراد است و می تواند با تب، تنگی نفس، سرفه های خشک، اسهال و استفراغ و حتی شاید یک علائم خفیف مانند سرماخوردگی بروز کند اما آمار فوتی در اطفال و نوزادان پائین تر از بزرگسالان است؛ امیدواریم که هیچ کدام از اطفال و نوزادان ما به این بیماری گرفتار نشوند.
وی در پاسخ به فرد دیگری که ناراحتی معده داشته و داروهای مختلف مانند پنتوپرازول، پوکساید مصرف کرده و داروهایی مانند آسنترا، کلونازپام و نصف ترانکوپین مصرف می کند اما با این حال شب ها خواب ندارد و بسیار عصبی است و تقریباً یک ماه سوزش و خشکی شدید گلو به همراه سرفه داشته و گاهی نیز گوش درد مقطعی و سردرد دارد و پشت کمر و سینه او می سوزد و به محض اینکه بوی ترشیجات یا سرخ کردنی به مشام او می رسد، بی نهایت عصبی شده و سرفه های او تشدید می شود؛ اظهار داشت: علائمی که ذکر کردید، بیشتر یک واکنش حساسیتی در بدن شما است که اولاً توصیه می کنیم از بو، دود، گرد و غبار و سرما پرهیز کنید، از غذاهایی مانند غذاهای تند، ادویه جات تند، بادمجان، موز و فلفل که بیشتر تحریک کننده هستند، اجتناب کرده و کمتر استفاده کنید، از سوپ های حاوی حبوبات و جوانه ها استفاده کرده و مایعات گرم بنوشید و در صورتی که علائم شما کمتر نشد می توانید با یکی از همکاران فوق تخصص ریه مشاوره انجام بدهید تا در صورت نیاز معاینات بیشتر و تجویز دارو توسط همکاران ما برای شما انجام بگیرد تا علائم شما بهبود پیدا کند.
پزشک مرکز درمانی در کرمان به فردی که مادر 57 ساله دارد که 10 سال معده درد است و گفته شده که عفونت معده دارد؛ پاسخ داد: امیدواریم که هر چه زودتر علائم درد معده مادر شما بهبود پیدا کند؛ در صورتی که ایشان آزمایش مدفوعی انجام دادند که هلیکوباکترپیلوری در آن مثبت بوده و یا آندوسکوپی انجام دادند که تست تنفس هلیکوباکترپیلوری مثبت شده، حتماً باید تحت نظر پزشکان متخصص از داروهای خاص استفاده کنند تا علائم ایشان بهبود پیدا کند؛ در غیر این صورت حتماً توصیه می کنیم که ابتدا یک آزمایش انجام دهند و در صورتی که علائمی دال بر عفونت معده در آزمایشات ایشان بود به پزشک متخصص مراجعه کنید.
وی ادامه داد: به مادرتان توصیه می کنیم که از غذاهای سبک استفاده کرده، فاصله غذا خوردن را کوتاه و حجم غذا را کم کنند و از غذاهای محرک و سنگین مانند نان ترید(تلیت) شده در آبگوشت کمتر استفاده کنند.
این پزشک به فرد دیگری که پرسید «من قرص هایی مانند آلپرازولام، ایمی پرامین و پروپرانول را می خورم، حمله عصبی و یا حمله پانیک به من دست می دهد؛ آیا این قرص ها اعتیاد آور هستند؟» پاسخ داد: داروهایی که استفاده می کنید با توجه به اینکه تحت نظر پزشک و به علت بیماری که دارید، تجویز شدند پس تا زمانی که علائم بیماری موجود است از داروهای تجویز شده حتماً استفاده کنید و در صورتی که نیاز باشد داروی شما کم و یا قطع شود حتماً پزشک شما توصیه های لازم را به شما می دهند؛ به نظر نمی رسد که داروهای اعتیاد آوری باشند اما تا زمانی که بیماری شما نیاز دارد که از این داروها استفاده کنید، باز توصیه می کنیم که حتماً طبق دستور پزشک معالج خود داروها را استفاده کرده و قطع نکنید.
میرشکاری در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه حدود دو هفته است که در گلو چیزی مثل لقمه گیر کرده، به خصوص شب ها که اذیتم می کند و دچار اختلال در خوابم می شود؛ گاهی تنگی نفس گرفته و در شانه و سمت چپ بدن نیز ضعف بدنی و احساس سستی دارم؛ دلیل آن چیست؟ و آیا می تواند با بیماری کرونا مرتبط باشد؟ گفت: علائم شما، علائم کاملاً غیر اختصاصی هستند و هیچ ربطی به بیماری کرونا ندارند؛ با توجه به اینکه دو هفته است که علائم شما ایجاد شده، به نظر می رسد بیشتر یا یک واکنش حساسیتی و یا یک واکنش عصبی است بنابراین به شما توصیه می کنیم که اگر علائم شما طولانی مدت ادامه پیدا کرده و آزار دهنده هستند، حتماً توسط یکی از متخصصین مغز و اعصاب معاینه انجام شود و در صورت نیاز آزمایشات لازم و تجویز دارو برای شما صورت بگیرد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برادرم اول سال به کرونا مبتلا شده و الان رعایت نمی کند؛ آیا امکان دارد دوباره مبتلا شود و یا ناقل بیماری باشد؟ بیان کرد: با توجه به اینکه برادر شما به سلامتی این بیماری را پشت سر گذاشتند، توصیه می کنیم که حتماً در ادامه فاصله گذاری فیزیکی را رعایت کرده و حتماً از ماسک استفاده کنند زیرا مواردی از ابتلای مجدد به بیماری گزارش شده و وجود دارد و ضمن اینکه ایشان مجدداً می توانند به صورت ناقل سالم، این بیماری را به دیگران منتقل کنند لذا حتماً به شما و تمامی خانواده توصیه می کنیم که فاصله گذاری فیزیکی را رعایت کنید و از شستشوی دست ها و استفاده از ماسک نیز غافل نباشید.
پزشک مرکز درمانی در کرمان در خصوص اینکه آیا قرقره آب نمک در پیشگیری از بیماری کرونا تاثیر دارد؟ افزود: قطعاً شستشوی مرتب دهان و بینی با آب نمک رقیق، به این علت که می تواند تجمع ویروس را در دهان و بینی کاهش بدهد و مانع از ورود آن به مجاری تنفسی شود، می تواند مفید واقع شود اما توصیه می کنیم حتماً از آب نمک رقیق شده استفاده کنید و فقط یک تا دوبار در روز بیشتر استفاده نشود.
وی در پاسخ به اینکه آیا در بیماری کرونا، حس بویایی و چشایی با هم کار نمی کنند؟ توضیح داد: بیماری کرونا یک بیماری هزار چهره است؛ می تواند از یک بی علامتی در افراد که به صورت ناقل سالم در جامعه هستند تا بیماری به صورت درگیری شدید تنفسی که منجر به بستری افراد در بیمارستان می شود، باشد.
میرشکاری با بیان اینکه در گروهی از افراد کاهش حس بویایی و چشایی گزارش شده است، ادامه داد: در صورتی که افراد کاهش حس بویایی داشته و اگر علائم دیگری مانند تب، تنگی نفس، سرفه های خشک، بدن درد و یا علائم گوارشی به آن اضافه شد، توصیه می کنیم حتماً به یکی از مراکز 16 ساعته جهت معاینات بیشتر و در صورت نیاز انجام تست مراجعه کنند در غیر این صورت حتماً در منزل فاصله گذاری فیزیکی را رعایت کرده و از ماسک استفاده کنند و حتماً به صورت مداوم دست، صورت و بینی و دهان خود را شستشو دهند.
وی در پاسخ به فردی که پرسید «پنجشنبه با کسی جلسه داشتم و بعداً متوجه شدم که تست ایشان مثبت شده (البته بدون علامت بودند)؛ روز دوشنبه آزمایش خون دادم که منفی بود و الان کمی تب و مقداری درد عضلانی در محدوده کمر دارم آیا امکان ابتلا وجود دارد؟» اظهار داشت: در صورتی که حضور شما در جلسه، در فضای بسته بوده، از ماسک هم استفاده نکردید و فاصله گذاری فیزیکی را رعایت نکرده باشید، احتمال سرایت ویروس به شما وجود دارد لذا به شما توصیه می کنیم که حتماً فاصله گذاری فیزیکی را در منزل رعایت کنید، دهان و بینی را با آب نمک رقیق شده شستشو دهید، استراحت کنید و در صورتی که علائم شما بیشتر شد و علائمی مانند تب، تنگی نفس و سرفه های خشک به آن اضافه شد، حتماً به یکی از مراکز 16 ساعته جهت انجام معاینات بیشتر و در صورت نیاز انجام تست مراجعه کنید و در غیر این صورت از استامینوفن ساده استفاده کنید و مایعات گرم بنوشید.
پزشک مرکز درمانی در کرمان در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه تازگی می گویند «تماس با اجسام آلوده خیلی باعث ابتلا به بیماری کرونا نمی شود و بیشتر با تنفس در فضای آلوده مبتلا می شویم و همچنین استفاده از ماسک خطر ابتلا را کم می کند» آیا این موارد صحت دارد؟ توضیح داد: ویروس کرونا از طریق تنفس انتقال پیدا می کند؛ در صورتی که شما در محیطی قرار بگیرید که سطوح آلوده داشته باشد، دست زدن به آن سطوح و نزدیک کردن دست به دهان، بینی و چشم ها امکان انتقال ویروس را از طریق تنفسی برای شما بیشتر می کند پس حتماً توصیه می کنیم که سطوح ضدعفونی شده و دست ها را مرتب با آب و صابون شستشو دهید و در صورتی که در محیط در بسته هستید و امکان تهویه وجود ندارد و ازدحام است، حتماً از ماسک استفاده کرده و فاصله گذاری فیزیکی را رعایت کنید.
وی در پاسخ به اینکه آیا کسی که مسافرت رفته نیاز هست که تست انجام دهد؟ گفت: با توجه به اینکه توصیه شده از مسافرت های غیر ضروری در این ایام جداً پرهیز کنید پس در صورتی که به یکی از مراکز که جزو استان های قرمز هستند و بیماری کرونا در آن جا افزایش پیدا کرده مسافرت کردید، حتماً بعد از بازگشت فاصله گذاری فیزیکی را رعایت کرده و از ماسک استفاده کنید و در صورتی که علائمی مانند تب، سرفه های خشک، تنگی نفس، کاهش حس بویایی و چشایی و یا علائم گوارشی برای شما ایجاد شد، حتماً به یکی از مراکز 16 ساعته برای معاینات بیشتر و انجام تست مراجعه کنید؛ در غیر این صورت از آب نمک رقیق برای شستشو دهان و بینی استفاده کنید.
میرشکاری در پاسخ به فردی که مادرش دیابت دارد و دو روز است که سرفه می کند و علائم دیگری ندارد؛ بیان کرد: با توجه به اینکه مادر شما بیماری دیابت دارند، حتماً توصیه می کنیم که بیشتر از سایر افراد مراعات کرده و فاصله گذاری فیزیکی را حتماً رعایت کنند و در صورتی که نیاز است به بیرون منزل بروند حتماً از ماسک استفاده کرده و شستشو دست ها را مرتباً انجام دهند.
وی ادامه داد: سرفه به تنهایی ما را مشکوک به بیماری کرونا نمی کند و می تواند علت یک واکنش حساسیتی باشد لذا توصیه می کنیم که از بو، دود، گرد و غبار و سرما اجتناب کنند و مواد حساسیت زا مانند بادمجان، فلفل و موز استفاده نکنند و در صورتی که علائم دیگری مانند تب، تنگی نفس و افزایش سرفه برای ایشان ایجاد شد، حتماً به یکی از مراکز 16 ساعته جهت معاینات بیشتر و انجام تست مراجعه کنند اما در حال حاضر توصیه می کنیم از شربت هایی مانند شربت دیفن هیدرامین استفاده کنند.
پزشک مرکز درمانی در کرمان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه خواهر 18 ساله ام از صبح حالت تهوع داشته، اسهال شده، از عصر هم استفراغ کرده و زیر شکم او سمت راست خیلی درد می کند؛ البته دو هفته هم سرفه های نه چندان شدید خلط دار دارد؛ به نظر شما چه اقدامی باید انجام بدهیم؟ افزود: علت این علائم بیشتر به نظر می رسد، یک عفونت گوارشی باشد لذا توصیه می کنیم از دمنوش های گرم مانند نعناع و آویشن استفاده کنند و در صورتی که علائم ایشان بهبود پیدا نکرد و یا درد در ناحیه زیر شکم و سمت راست افزایش پیدا کرد و بی اشتهایی داشتند، حتماً توصیه می کنیم به یکی از مراکز درمانی جهت آزمایشات بیشتر و انجام معاینات دقیق مراجعه کنند.
وی در خصوص اینکه آیا افرادی که به بیماری کرونا مبتلا شده و خوب می شوند می توانند مجدداً دچار همین بیماری شوند یا خیر؟ خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه ابتلا مجدد به بیماری کرونا در افرادی که قبلاً دچار بیماری شدند، گزارش شده است بنابراین احتمال ابتلای مجدد به بیماری وجود دارد؛ به همین دلیل توصیه می کنیم که حتماً افراد حتی بعد از بهبودی فاصله گذاری فیزیکی را رعایت کرده و از ماسک استفاده کنند.
میرشکاری در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا امکان دارد که همراه با آزمایشات روتین و چکاپ، درخواست تست کرونا داد؟ یعنی آزمایشگاهی غیر از مراکز دانشگاهی این تست را انجام دهند(به خصوص از نظر آنتی بادی در خون)؛ گفت: در حال حاضر تمامی آزمایشگاه ها، آزمایشاتی را برای افرادی که شک دارند، دچار بیماری شدند یا خیر انجام می دهند.
وی در پاسخ به فردی که از شب گذشته سردرد شدید دارد و موقع خواب دهانش به شدت خشک می شود که چندین بار بیدار شده و آب خورده است و عصر هم موقع خواب احساس خشکی دهان داشته است؛ بیان کرد: با توجه به اینکه سن، بیماری زمینه ای مانند دیابت و مصرف داروهای خاص مانند فشارخون را مطرح نکردید؛ توصیه می کنیم در صورتی که یکی از بیماری های زمینه ای مانند دیابت و فشارخون را دارید، حتماً علائم خود را مجدداً کنترل کنید.
پزشک مرکز درمانی در کرمان ادامه داد: سردرد و خشکی دهان شما می تواند به علت افزایش یا کاهش قند خون و یا فشار خون شما باشد اما در صورتی که هیچ بیماری زمینه ای ندارید و سن شما بالای 40 سال نیست، توصیه می کنیم که از دمنوش های گرم استفاده کنید و با آب نمک رقیق شده دهان و بینی خود را شستشو دهید.
وی به فرد دیگری که پرسید «چند روز است با زیاد شدن صدای تلویزیون، عصبی می شوم؛ علت آن چیست؟» افزود: علامتی که ذکر کردید بیشتر به نظر می رسد به علت یک تنش عصبی باشد و به نظر می رسد که شما یک درگیری عصبی در روزهای اخیر داشتید بنابراین توصیه می کنیم که از دمنوش هایی مانند گاوزبان با عسل استفاده کنید و همچنین نیم ساعت در روز پیاده روی در هوای سالم صبحگاهی داشته، خواب و استراحت کافی نیز داشته باشید.
میرشکاری در خصوص اینکه کسی که مشکوک به کرونا بدون علامت بوده و فقط سر کار یک آزمایش گرفتند و گفتند مشکوک به کرونا هستید و استراحت کنید؛ باید چکار کند؟ آیا احتمال دارد که اشتباه شده باشد؟ توضیح داد: با توجه به اینکه تست های منفی کاذب زیاد گزارش شده اما تاکنون تست مثبت کاذب گزارش نشده، در صورتی که تستی از ته حلق شما انجام شده و جواب تست مثبت است قطعاً مبتلا به بیماری هستید حتی اگر علامت نداشته باشید، می توانید ناقل بیماری باشید پس توصیه شده که به مدت 14 روز در منزل استراحت کرده، فاصله گذاری فیزیکی را رعایت کنید و حتماً در منزل از ماسک استفاده کرده و دهان و بینی خود را مرتب با آب نمک رقیق شده شستشو دهید تا زمانی که این 14 روز به پایان برسد و با اطمینان کامل از سلامتی خود به محیط کار برگردید.
وی در پاسخ به فرد دیگری که چند روز گلو درد، آبریزش بینی و کمی سرفه دارد؛ اظهار داشت: با توجه به اینکه علائم شما، علائم غیر اختصاصی هستند لذا توصیه می کنیم که استراحت کرده و از آب نمک رقیق برای شستشو دهان و بینی استفاده کرده و مایعات گرم میل کنید و در صورتی که علائم دیگری مانند تب، تنگی نفس و سرفه های خشک و یا علائم گوارشی و یا کاهش حس بویایی و چشایی برای شما ایجاد شد، حتماً به یکی از مراکز 16 ساعته برای معاینات بیشتر و انجام تست مراجعه کنید.
پزشک مرکز درمانی در کرمان در خصوص اینکه ورزش در این روزهای کرونایی چگونه است؟ توضیح داد: ورزش را در محیط های دربسته و شلوغ به هیچ عنوان توصیه نمی کنیم اما پیشنهاد می کنیم که از ورزش هایی مانند پیاده روی و کوه نوردی که در محیط باز هستند، استفاده کنید.
نظر شما