مسجد جامع«الکیخیا» در صیدا، تاریخی از هنر معماری اسلامی

مسجد جامع «الکیخیا» در صیدا به سبک معماری دوره عثمانی و تلفیقی از معماری دوره بیزانس و دوره مغول ساخته شده است.

خبرگزاری شبستان، گروه جهان اسلام: شهر صیدا در جنوب لبنان در 40 کیلومتری بیروت قرار دارد. در سراسر مناطق این شهر بیش از 45 باب مسجد و نمازخانه وجود دارد.

جامع الكيخيا 2

یکی از مساجد مشهور در صیدا مسجد جامع «الکیخیا» است. این مسجد سال 1624 میلادی (1033 هجری) به دست «مصطفی الکتخدا» نماینده حاکم عثمانی در شهر صیدا بنا شد.  این مسجد در ابتدا به «الکتخدا»( با کسر کاف) معروف بود. اما به دلیل سختی در تلفظ این اسم و کثرت استفاده آن تحریف شد و نام آن به الکیخیا تبدیل شد.

جامع الكيخيا 3

این مسجد جامع در داخل شهر قدیمی صیدا در نزدیکی قهوه خانه سنتی شیشه ای قرار دارد. ساخت آن به سبک معماری دوره عثمانی و تلفیقی از سبک معماری دوره بیزانس و دوره مغول است. این مسجد به مسجد جامع «الشرفلی» در استانبول شباهت دارد.

جامع الكيخيا 4

داخل این مسجد لوح یا سنگ نوشته ای که دلالت بر زمان ساخت یا زمان پایان ساخت آن داشته باشد، وجود ندارد. برخی از ساکنان این شهر معتقد بودند که داخل این مسجد یک لوحی از این نوع وجود داشته است، اما به عنوان  سنگ مزار از سوی خانواده های فلسطینی که در سال 1948 میلادی از فلسطین آواره شدند، استفاده شد و مدت طولانی است که این لوح وجود ندارد.

جامع الكيخيا 5

این مسجد کوچک تر از  مسجد عمری است. منبر آن از سنگ مرمر است و در آن برکه آبی دیده می شود. این مسجد همانگونه که سالمندان شهر صیدا می گویند به ساعت خورشیدی اش معروف است. این ساعت ورودی مسجد الکیخیا را از داخل تزیین کرده بود. اما درحال حاضر به دلیل تخریب این مسجد اثری از این ساعت خورشیدی باقی نمانده است.

جامع الكيخيا 6

مسجد الکیخیا یک ورودی از ضلع شرقی دارد. این مسجد متشکل از بخش حرم، صحن و پنج اتاق در ضلع غربی است. بخش حرم مزین به نقش و نگارهای زیبا و جذاب است و منبری از سنگ مرمر سفید و شفاف در آن خودنمایی می کند.

 

در صحن این مسجد یک میدان بزرگ روباز است که در وسط آن برکه آب بزرگی برای وضو قرار دارد. پنج اتاق واقع شده در ضلع غربی برای استقبال از دراویش و رهگذران و طالبان علم اختصاص دارد. در میان این اتاق ها، یک اتاق گنبد دار وجود دارد که به اسم «زاویه الشاذلیه» شناخته شده است. در این اتاق به مدت طولانی علامه شیخ «عمر الحلاق» که در سال 1981 درگذشت، کلاس هایی را برپا می کرد.

جامع الكيخيا 7

مسجد الکیخیا با توجه به جذابیت و زیبایی اش مکانی برای عکاسی گردشگران است.

کد خبر 939579

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha