خبرگزاری شبستان، گروه جهان اسلام: مدینه منوره، مساجد تاریخی بسیاری دارد که از جمله مشهورترین آن ها، مساجد سبعه (مساجد هفت گانه) است که زائران از آن بازدید می کنند.
مساجد سبعه، مساجد کوچکی هستند که که نزدیک همدیگر قرار گرفته اند و در واقع تعداد واقعی آن شش مسجد است، اما به نام مساجد هفت گانه معروف شده است، زیرا بعضیها مسجد «ذوقبلتین» را نیز به این مجموعه اضافه کرده اند و علت این است که وقتی کسی از این شش مساجد بازدید می کند همزمان به مسجد هفتم نیز می رود.
مساجد سبعه در بخش غربی کوه«سلع» و در نزدیکی خندقی که مسلمانان در زمان پیامبر اکرم(ص) برای دفاع از مدینه منوره در مقابل حمله قریش و قبایل همپیمان آن در سال پنجم هجرت ایجاد کرده بودند، واقع شده است.
روایت شده است که از آن ها در حقیقت برای دیده بانی در آن نبرد استفاده میکردند و هرکدام از این مساجد بر این اساس نامی بر آنها گذاشته شده است.
مسجد علی بن ابی طالب
مسجد علی بن أبی طالب در شرق مسجد فاطمه واقع شده و در بالای یک تپه قرار دارد، طول آن ۸٫۵ متر و عرض آن ۶٫۵ متر است، این مسجد احتمالاً همزمان با مسجد فتح ساخته و مجدداً بازسازی شده باشد و گزارش شده است که حضرت علی(ع) در این مکان، «عمرو بن الدین امیری» را که در جنگ احزاب از حصار خندق عبور کرده بود، کشته است.
مسجد فاطمه الزهراء
منابع تاریخی نام این مسجد را «سعد بن معاذ» می دانند و کوچک ترین مسجد از مساجد سبعه محسوب می شود و دارای مساحت سه در چهار متر است. این مسجد در زمان سلطان عثمانی «عبدالمجید اول» بنا شده است.
مسجد فتح
مسجد فتح، بزرگ ترین مسجد در بین مساجد هفت گانه است که بالای یک تپه در کنارغربی کوه سلع بنا شده است. روایت شده است که در جنگ احزاب پیامبر اکرم (ص) در این مکان نماز خوانده است. این مسجد را «عمر بن عبدالعزیز» در زمانی که حاکم مدینه بود با سنگ بنا کرد و سپس به دستور وزیر «سیف الدین بن ابی الهیجاء» بازسازی شد. در زمان «عبدالمجید اول»، حاکم عثمانی نیز بار دیگر بازسازی شد.
مسجد سلمان فارسی
مسجد سلمان فارسی در جنوب مسجد فتح و با فاصله 20 متری از پایگاه «جبل سلع» قرار دارد. این مسجد به نام« سلمان فارسی» صحابه پیامبر اکرم(ص) نامگذاری شده است، زیرا ایده حفاری خندق برای ایجاد استحکامات در دفاع از مدینه در جنگ احزاب را داده بود. این مسجد دارای یک راهرو با ۷ متر طول و ۲ متر عرض است.
این مسجد در زمان حکومت «عمر بن عبدالعزیز» در مدینه ساخته شده است.
مسجد أبو بکر صدیق
مسجد أبو بکر در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی مسجد سلمان واقع شده و همزمان با دو مسجد سابق ساخته و بازسازی شده است، ولی اکنون تخریب شده است تا بار دیگر بازسازی و توسعه یابد.
مسجد عمر بن خطاب
مسجد عمر بن خطاب تنها با فاصله ۱۰ متری در جنوب مسجد فتح قرار دارد و به شکل یک راهرو مستطیلی است که سقف ندارد. بنای آن مشابه مسجد فتح است و ممکن است با آن ساخته و بازسازی شده باشد.
مسجد ذوقبلتین
مسجد ذو قبلتین در بخش غربی مدینه منوره واقع شده است و مسجدی است که در آن قبله مسلمانان در حین یکی از نماز ظهر از بیت المقدس به کعبه تغییر یافت.
پیامبر اسلام دو رکعت از نماز ظهر را به سوی بیتالمقدس و دو رکعت دیگر را به جانب کعبه گزارد. این امر در مسجد بنیسالم مدینه انجام شد، که بعدها به مسجد «ذوالقبلتین» یا دو قبله ای، مشهور شد.
نظر شما