ازدواج اختیاری است نه اجباری

بای گفت: نمی توان با اجبار و تحمیل فرد برای پذیرش شرایط جدیدی در زندگی و با پذیرش تعهدات جدیدی، حقوق و تکالیف نوینی را وارد زندگی کرد. اگر با اکراه و اجبار صورت پذیرد، قطعا با ناکامی های فوق العاده ای همراه خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری شبستان، این روزها شبکه های اجتماعی پر شده است جملاتی انتقادی و طنز گونه نسبت به مطرح کردن «ازدواج اجباری» که گفته می شود از سوی یک نماینده مجلس شورای اسلامی مطرح شده است. آنچه مطرح شده است ازدواج اجباری جوانان از سن 17 تا 28 سالگی است و درغیر اینصورت باید یک ربع از حقوق آن ها کسر شود یا هزینه ازدواج یک زوج را باید بدهند.

 

واقعیت این است که طرح ازدواج اجباری در مجلس مطرح نشده و پیشنهاد هیچکدام از نمایندگان مجلس، مسئولان و کارشناسان نیست، این متن اولین بار در سال ۱۳۹۷ بدون اسم نویسنده و با عنوان «قانون دوازده‌گانه برای تسریع و شتاب ازدواج» در یک سایت منتشر شد و «پایگاه خبری شفقنا» در ۹ خرداد ماه ۱۳۹۹ این متن را به نقل از حجت‌الاسلام «محمد ادریسی» سردبیر نشریه سراج که یک فعال اجتماعی و کارشناس مذهبی است، منتشر کرده بود.

 

 

اما این یادداشت به اسم نمایندگان مجلس شورای اسلامی در فضای مجازی بازتاب پیدا کرد و کاربران واکنش های زیادی را نشان دادند.

 

کاربران که تصور می کنند این پیشنهاد از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی است، مطالباتی را روانه مجلس شورای اسلامی از طریق فضای مجازی کرده اند و آن ها خواستار «شغل» و «مسکن» اجباری شده اند.

 

 

موضوع «ازدواج اجباری»  از سوی یک فرد غیر مسئول مطرح شد اما بازخورد های زیادی داشت از همین رو با یک پژوهشگر مسایل اجتماعی درباره درستی و نادرستی این موضوع به گفتگو  با «جعفر بای» پژوهشگر مسایل اجتماعی پرداختیم که  در زیر  می خوانید:

 

 

این روزها پیشنهاد ازدواج اجباری در شبکه های اجتماعی جنجال ایجاد کرده است نظرتون درباره این موضوع چیست؟

 

پیشنهاد اجباری سازی امر خطیر ازدواج،  نشان از عدم درک دقیق پیشنهاد دهنده نسبت به مقوله ازدواج دارد. این موضوع نشان می دهد که این فرد تعریف درستی نسبت به ازدواج ندارد و زاویه دید و نوع نگاه شان به امر ازدواج کاملا خطاست.

 

ازدواج به عنوان یک قرارداد اجتماعی، حقوق و تکالیفی را به دنبال دارد؛ به همین دلیل این مسئله مهم در زندگی یکی از اساسی ترین انتخاب ها است. آدمی در طول حیات مدنی خویش روزانه دست به میلیون ها انتخاب می زند و از میلیاردها انتخابی که در زندگی اش دارد، سه انتخاب بسیار تعیین کننده، شاخص و تاثیرگذار بر سایر انتخاب ها است.

 

در عصر جدید انتخاب رشته تحصیلی، شغل و انتخاب همسر از انتخاب های سه گانه زیرساختی و تعیین کننده و تاثیرگذار نسبت به سایر انتخاب ها است.

 

درباره نقش اساسی که این انتخاب های می تواند در زندگی هر فرد ایفا کند توضیح دهید؟

 

اگر این سه انتخاب به درستی صورت پذیرد، قطعا زندگی با موفقیت هایی قرین خواهد شد. اگر به هر دلیلی یکی از انتخاب ها دچار تزلزل، خطا و فروپاشی شود، کل زندگی را تحت تاثیر خود قرار می دهد و آدمی در حیات اش دچار وقفه می گردد؛ به همین دلیل مربیان تربیتی بدون مداخله در برگزاری هر یک از انتخاب های فوق الذکر راهنمایی و هدایت هایی را انجام می دهند. هرگونه مداخله و تصمیم گیری بیجای آنها فرد را دستخوش مشکلات جدی می کند. تقدم و تاخر هر یک نیز موجبات بروز مشکلات اساسی در زندگی می شود.

 

توصیه شما برای ازدواج مناسب چیست؟

 

باید با دقت، توجه و مشورت همراه راهنمایی و هدایت های لازم دست به این انتخاب های محوری و تعیین کننده زد. درستی و نادرستی هر یک از این انتخاب ها آثار بسزایی در کل انتخاب های زندگی دارد. اگر دقت کنیم همه صحبت ها از انتخاب است که با تمایل باطنی فرد باید سازگار باشد.

 

حالا اجباری کردن این موضوع چه تبعاتی می تواند داشته باشد؟

 

نمی توان با اجبار و تحمیل فرد برای پذیرش شرایط جدیدی در زندگی و با پذیرش تعهدات جدیدی، حقوق و تکالیف نوینی را وارد زندگی کرد. اگر با اکراه و اجبار صورت پذیرد، قطعا با ناکامی های فوق العاده ای همراه خواهد بود.

 

این اقدام با نفس امیر خطیر ازدواج ناسازگاری دارد. در اتخاذ انتخاب صحیح فرد باید مجال اندیشیدن و فرصت فکر کردن و مشورت نمودن را داشته باشد تا بتواند با موفقیت کامل زندگی مناسب و مطلوبی را پایه گذاری کند.

 

پس هرگونه اجبار با روح لطیف ازدواج سازگاری ندارد، برای زندگی فرد چالش های جدی پدید می آورد و این امر مقدس در هیچ یک از فرایض دینی نیز اجبار و الزام تلقی نشده است. عوارض و بازتاب های ازدواج اجباری و تشکیل خانواده تحت فشار مشکلات جدیدی را در زندگی پدید می آورد که قطعا اجباری کردن این امر 100 درصد انتخابی در واقع از چاله به چاه انداختن جوانان محسوب می شود.

 

مشکلات آثار و عوارض ناشی از اجباری سازی امر مهم ازدواج که در هیچ یک از ادیان اجباری محسوب نشده است، جامعه را دستخوش مشکلات اساسی و گرفتاری های جدی کرده و معضلات و آثار و عوارض آن به مراتب بزرگ تر، پیچیده تر و پر مسئله تر از ازدواج نکردن است.

کد خبر 939130

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha