خبرگزاری شبستان _فاروج؛ افزایش سطح زیر کشت زعفران و افزایش تولید این محصول، ضعف های زیرساختی حوزه فرآوری و عرضه مطلوب این محصول را بیش از پیش نشان داد و سال گذشته در زمان برداشت این محصول، نبود این زیرساخت ها در برداشت و عرضه این محصول در شهرستان فاروج بحران ایجاد کرد. دولت با خرید حمایتی البته در مرحله بعد از برداشت به کمک بهره برداران این محصول آمد که نبود زیرساخت ها این حمایت را نیز با اما و اگرهایی همراه کرد.
«مهدی خاکشور» یکی از بهره برداران زعفران شهرستان فاروج گفت: سال گذشته محصول زعفران برای بهره برداران آن ضررهایی را به همراه داشت که اگر زیرساخت ها فراهم بود، کشاورزان اینقدر متضرر نمی شدند.
وی افزود: خرید حمایتی دولت به کمک بهره برداران آمد اما اینجا هم خلاءهای زیرساختی این حرکت را خالی از اشکال نگذاشت.
خاکشور با اشاره به نبود آزمایشگاه زعفران در شهرستان بیان داشت: زعفران تولیدی برای کنترل کیفیت به آزمایشگاه های خراسان رضوی ارسال می شد که با توجه به حجم بالای نمونه ها، پاسخگویی زمان بر بود.
بهره بردار دیگری هم گفت: نزدیک به دو دهه از کشت این محصول در شهرستان فاروج می گذرد اما هنوز شرایط برای عرضه بهتر آن در شهرستان فراهم نیست و هرسال در فصل برداشت این محصول، بهره برداران با مشکلات تازه ای روبه رو می شوند.
«حسین سلیمی» افزود: عرضه مناسب ارتباط مستقیمی با فراهم بودن شرایط صحیح کاشت، داشت و برداشت دارد و این شرایط به رغم قطب تولید زعفران بودن شهرستان، فراهم نیست.
وی گفت: سال گذشته کشاورزانی که محصول خود را به مرحله عرضه رساندند با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کردند و مخاطرات بسیاری را به جان خریدند.
این بهره بردار افزود: سال گذشته اقدام به عرضه محصولم به مرکز خرید حمایتی دولت کردم و قیمت گذاری انجام شده بر اساس کیفیت سنجی که در آزمایشگاه های خراسان رضوی انجام شده بود با واقعیت محصول مطابقت نداشت و محصولم را مستقیم برای عرضه به مشهد انتقال دادم.
وی گفت: قیمتی که در مشهد به فروش رساندم تفاوت فاحشی با رقم اعلام شده مرکز خرید حمایتی داشت.
سلیمی افزود: اگر آزمایشگاه کنترل کیفیت زعفران در شهرستان راه اندازی شود، روند عرضه برای بهره برداران تسهیل می شود.
وی اظهار امیدواری کرد: با توجه به رویکرد دستگاه های متولی که امسال خیلی زوتر از زمان برداشت اقدام به آسیب شناسی این حوزه در جلسات کرده اند؛ در زمان برداشت، بهره برداران با مشکلات کمتری روبه رو شوند.
قطب تولید زعفران هستیم اما از داشتن آزمایشگاه محرومیم
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان فاروج هم گفت: در حالی بیشترین تولید زعفران استان مربوط به این شهرستان است که از داشتن زیر ساخت آزمایشگاه این محصول محروم هستیم.
«حبیب الله مقتدر» میانگین تولید گُل به ازای هر هکتار را در شهرستان 700 کیلوگرم عنوان کرد و افزود: 7 واحد فرآوری این محصول مجوز گرفته اند اما همه فعال نیستند و ظرفیت تولید شهرستان بیش از ظرفیت این واحدهاست.
وی با اشاره به اینکه در شهرستان آزمایشگاه کنترل کیفیت زعفران نداریم، گفت: اگر این واحد در شهرستان فاروج راه اندازی شود می توانیم تمام محصول تولیدی استان را با آن پوشش دهیم.
راه اندازی آزمایشگاه کنترل کیفیت زعفران در فاروج منتظر تأیید اداره استاندارد است
رییس اداره تعاون روستایی شهرستان فاروج هم گفت: در حال مناسب سازی فضایی به مساحت 300 متر مربع برای راه اندازی مرکز خرید نگین و آزمایشگاه زعفران هستیم.
«بهزاد خالق پناه» با اشاره به اینکه صدور مجوز راه اندازی آزمایشگاه از سوی اداره استاندارد است، افزود: نامه نگاری ها در این خصوص انجام شده و در حال آماده سازی فضا هستیم تا پس از تکمیل، کارشناسان اداره استاندارد برای ارزیابی آن حضور یابند.
وی با اشاره به اینکه تجهیز آزمایشگاه چهار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد، بیان داشت: در سطح استان 7 تا 8 آزمایشگاه خصوصی فعال است اما سال گذشته هیچکدام از این فضاها به تایید اداره استاندارد برای کیفیت سنجی این محصول نرسید.
وی گفت: با توجه به دایر شدن مرکز خرید در شهر فاروج، ناگزیر محصولات را برای آزمایش های کیفی به آزمایشگاه های مشهد ارسال می کردیم.
خالق پناه با بیان اینکه مراکز مشهد چیزی حدود 50 برابر مرکز شهر فاروج خرید زعفران داشتند، بیان داشت: با توجه به فعال بودن 6 آزمایشگاه در این شهر که فقط دو واحد آن دولتی بود، پاسخگویی در خصوص نمونه ها به درازا می کشید.
رییس اداره تعاون روستایی شهرستان فاروج، افزود: هر آزمایشگاه هم یک نرخ اعلام می کرد که اختلاف نظر آزمایشگاه ها، مشکل آفرین می شد و این روند نیاز به راه اندازی آزمایشگاه در شهرستان فاروج را افزایش می دهد.
وی گفت: در صورت صدور مجوز، تعاون روستایی آمادگی راه اندازی این واحد را دارد.
سال گذشته تلاش ها به راه اندازی مرکز خرید زعفران منجر شد
مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان شمالی هم گفت: سال گذشته با توجه به نبود آزمایشگاه زعفران حتی مجوز خرید زعفران را هم نمی دادند که با پیگیری های انجام شده با راه اندازی مرکز خرید موافقت شد.
«عبدالله یوسفی» افزود: برای کیفیت سنجی ناگزیر محصول به خراسان رضوی منتقل می شد که مخاطرات بین راه و مشکلات ناشی از ترافیک کاری آزمایشگاه خراسان رضوی، ضرورت استقلال در این بخش را بیشتر می کند.
وی گفت: راه اندازی آزمایشگاه در فاروج فرصت خوبی برای استان، کاهش هزینه ها و استقلال در فعالیت هاست و ضمن اینکه سرعت کار را بیشتر می کند.
یوسفی افزود: مراحل راه اندازی آزمایشگاه باید طی شود تا پس از تایید اداره استاندارد، تمهیدات لازم برای ادامه کار اندیشیده شود.
نظر شما