تعریف منسجمی از آموزش بزرگسالان نداریم

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با بیان اینکه ساختار منسجمی برای آموزش بزرگسالان تعریف نشده است، گفت: برآورد می کنیم براساس آمار نفوس و مسکن سال 90 ،91 درصد مردم باسواد هستند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، علی باقرزاده، رئیس سازمان نهضت سوادآموزی در نشست خبری با اصحاب رسانه بااشاره به نخستین سالگرد صدور فرمان مقام معظم رهبری برای انجام اصلاحات در نهضت سوادآموزی، گفت: در تمام کشورها نظام تربیت رسمی و عمومی 12 سال است و گروه سنی شش تا 18 سال را شامل می‌شود که عموما اجباری است و شامل گذراندن تمام 12 سال است.

وی افزود: براساس اصل 30 قانون اساسی در کشور ما نظام تعلیم و تربیت 12 ساله رایگان است و گذراندن دوره تحصیلی تا پایان دوره راهنمایی اجباری است، به همین جهت در قانون حمایت از حقوق کودکان با توجه به فراهم بودن شرایط عمومی برای تحصیل، اگر از تحصیل کودکی توسط خانواده ممانعت شود، وزارت آموزش و پرورش و مدیر مدرسه حق دارند نسبت به عدم ادامه تحصیل دانش‌آموز ازسوی خانواده به سیستم قوه قضاییه شکایت کنند.

وی ادامه داد: سیستم قضایی موظف است خارج از نوبت به پرونده مورد نظر رسیدگی کنند و در صورت محرز شدن شرایط و مقصر دانستن اولیاء دانش آموز، والدین به 3 ماه و یک روز حبس و یا پرداخت یک میلیون جریمه نقدی محکوم می‌شوند.

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با بیان اینکه در طول 30 سال گذشته شورای عالی انقلاب به فرآیند تحول در دانشگاه‌ها توجه داشته و این موضوع را در آموزش و پرورش نیز دنبال کرده است، تصریح کرد: بخش دیگری از نظام آموزشی، نظام آموزشی بزرگسالان است که به صورت غیررسمی بوده و اثرگذاری زیادی در چرخه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور دارد که در کشور ما نظام مشخصی برای تربیت بزرگسالان نداریم.

 

 ساختار منسجم آموزش بزرگسالان نداریم

باقرزاده خاطرنشان کرد: برای تربیت بزرگسالان ساختار منسجم‌ تعریف نشده، به همین جهت سازمان ویژه‌ای برای پوشش تمام بزرگسالان نداریم و باید منتظر آمار نفوس مسکن سال 90 برای تدوین برنامه های جدید باشیم.

معاون وزیر آموزش و پرورش بااشاره به آمار سال 85 یادآورشد: میانگین تحصیل با کسر دانش‌آموز و دانشجو از آمار سال 85 به طور متوسط 7 سال است، درصورتی که باید میانگین تحصیل حداقل 12 سال باشد.

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی ادامه داد: امام خمینی(ره) برای ریشه‌کنی بی‌سوادی بسیار قبل‌تر از اعلام سازمان جهانی یونسکو برای آموزش همگانی نسبت به بسیج عمومی برای ریشه‌کنی بی‌سوادی اعلام کردند و سپس بعد از گذشت چند سال سازمان یونسکو سندی را پیرامون این موضوع مطرح کرد و 180 کشور پای این سند را امضا کردند.

 

برآورد باسوادی 91 درصد از مردم  در آمار سال 90

وی با بیان اینکه امام خمینی (ره) در ریشه‌کنی بی‌سوادی بر بسیج عمومی و حذف تشریفات تأکید کرده‌اند، خاطرنشان کرد: در سال 55 بر اساس آمار موجود 5/47 درصد از مردم باسواد اعلام شدند، اما بر اساس آماری که در سال 90 اعلام می‌شود برآورد می‌کنیم که حدود 91 درصد از مردم در تمام گروه‌های سنی باسواد هستند.

معاون وزیر آموزش و پرورش پیرامون دلایل عدم ریشه‌کنی بی‌سوادی بعد از گذشت 32 سال خاطرنشان کرد: مسئله اصلی عدم تحقق این موضوع آن بود که امام خمینی (ره) در فرمان تاریخی خود بر شکل‌گیری بسیج عمومی و عزم ملی تأکید کردند، اما آنچه که انجام شد در طول چند سال نشان داد که اراده جمعی و بسیج عمومی در طول سال‌ها شکل نگرفت و این موضوع به سمت تشکیل ساختار دولتی و اختصاص اعتبار خاص حرکت کرد.

وی خاطرنشان کرد: به دلیل اختصاص اعتبار خاص، محدودیت در جذب بی‌سوادان شکل گرفت و عده معدودی باسواد شدند.

 

تشریفات اداری و نبود عزم ملی از دلایل عدم ریشه کنی بیسوادی

باقرزاده روان‌شناسی بزرگسالان را یکی از موارد تأثیرگذار در جذب بزرگسالان به نهضت سوادآموزی دانست و یادآور شد: امام خمینی (ره) تأکید کردند وزارت آموزش و پرورش با تمام امکانات به پا خیزد و از تشریفات اداری بپرهیزد، اما تشریفات اداری مانع از بکارگیری تمام ظرفیت این وزارتخانه شد.

وی گفت: بر اساس آمار در سال 85، 5/84 درصد از مردم باسواد اعلام شده‌اند و 9 میلیون و 800 هزار نفر اظهار بی‌سوادی کرده‌اند که از این آمار 4 میلیون و 150 هزار نفر زیر 50 سال سن داشتند.

باقرزاده یادآورشد: نهضت سوادآموزی ازجمله نهادهایی است که از دل انقلاب بیرون آمده است و جزء معدود نهادهایی است که پنج نشان بین‌المللی و قابل توجه از یونسکو دریافت کرده است.

 

تأکید مقام معظم رهبری برای ریشه کنی بیسوادی در طول برنامه پنجم 

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با اشاره به پیام مقام معظم رهبری در مورد اصلاحات در نهضت سوادآموزی تصریح کرد: مقام معظم رهبری در پیامی برای ریشه‌کنی بی‌سوادی، جامعه هدف و زمان تحقق امر سوادآموزی را محدود تعریف کردند. در این پیام خطاب به نهضت سوادآموزی فرمودند که بی‌سوادی در گروه 10 تا 49 سال باید در طول برنامه پنجم توسعه به صفر برسد و وزارت آموزش و پرورش مسئول مستقیم این برنامه است.

وی ادامه داد: با ابلاغ این پیام نهضت سوادآموزی برای تغییر در ساختار و همچنین نحوه آموزش اقدامات جدیدی را در طول یک سال گذشته دنبال کرده است. در ششم دی سال 89 برای تحقق منویات مقام معظم رهبری در سازمان نهضت سوادآموزی کمیته‌ای برای تغییر ساختار و تحقق زمینه اصلاح فراهم شد.

باقرزاده بااشاره به بهره‌گیری از تمام ظرفیت‌ وزارتخانه در امر اصلاح اظهار کرد: اصلاح نظام آموزشی از جمله مواردی بود که در این کمیته مدنظر قرار گرفت و بر این اساس دوره سوادآموزی تا سوم ابتدایی با 400 ساعت آموزشی و دوره سوادآموزی انتقالی با 800 ساعت آموزشی، 200 ساعت غیرحضوری و 600 ساعت حضوری برای پایان دوره ابتدایی در نظر گرفته شد.

معاون وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: در سیستم ارزشیابی (امتحان) نیز مهارت خواندن و نوشتن از طریق آزمون مهارت مورد ارزیابی قرار گرفت و برگه امتحانی به صورت کامپیوتری با الصاق عکس در اختیار آموزشیاران قرار گرفت.

 

تحقق60درصد از مأموریت نهضت سواد آموزی از طریق خرید خدمت

باقرزاده در مورد بازبینی روش‌های سوادآموزی در این سازمان افزود: 40 درصد مأموریت نهضت سوادآموزی از طریق آموزشیاران و معلمان حق‌التدریس انجام شد و 60 درصد از طریق برون‌سپاری و خرید خدمت انجام شد که در خرید خدمت از 330 هزار تومان تا 400 هزار تومان هزینه برای هر فرد بی‌سواد در نظر گرفته شده است و به هر فرد باسوادی که یک نفر بی‌سواد را سواد بیاموزد بنا به محدوده جغرافیایی و سایر موارد 330 تا 400 هزار تومان تعلق می‌گیرد.

باقرزاده با اشاره به آمار اطلاعات اقتصادی خانوار و استناد این نهاد بر این آمار اظهار کرد: بر اساس نتایج آمار پایگاه اقتصادی خانواده چهار میلیون و 800 هزار نفر افراد 10 تا 49 سال اظهار بی‌سوادی کرده‌اند که بر اساس آمار دو میلیون و 700 هزار نفر از آنها بی‌سواد بودند و بخشی قبل از سال 63 باسواد شده و براساس آمار غلط اظهار بیسوادی کرده بودند.

وی گفت: از این آمار نیز یک سوم آموزش‌پذیر نبودند و یک سوم هم آدرس غلط ارایه کرده بودند که در نهایت از طریق سازمان ثبت احوال ارتباط خویشاوندی افراد بی‌سواد با جامعه دانش‌آموزی مشخص شد و از دو میلیون و 700 هزار نفر، یک میلیون و 400 هزار نفر آنها رابطه خویشاوندی‌شان با دانش‌آموزان مشخص شد و در نهایت 25 هزار دانش‌آموز اولیای بی‌سواد داشتند.

باقرزاده در مورد تعیین تکلیف آموزشیاران نهضت سوادآموزی اظهار کرد: تمام افرادی که مشمول ماده 5 قانون آموزشیاران نهضت سوادآموزی بودند و در آزمون تعیین تکلیف شرکت کرده‌اند مسیر استخدامی را طی می‌کنند اما این مسیر حایز شرایطی است.

براساس ماده 5 این قانون، هر فردی که 60 ماه سابقه خدمت در نهضت سوادآموزی داشته باشد و مدرک دانشگاهی نیز داشته باشد با قبولی در این آزمون در مسیر استخدام قرار می‌گیرد.

وی اظهارکرد: 10 هزار و 700 نفر از قبول‌شدگان در این آزمون تبدیل به معلم حق‌التدریس شدند و در نوبت استخدام قرار گرفتند و 17 هزار نفر نیز برای سال آینده در نظر گرفته شد.

 

استفاده از آموزشیاران قبولی آزمون نهضت سواد آموزی بعنوان نیروی حق التدریس

وی با بیان اینکه نهضت سوادآموزی مجوز استخدام 60 هزار نفر را دارد، اظهار کرد: در سال بعد نیز 17 هزار نفر در مسیر استخدام قرار می‌گیرند و از این آموزشیاران به عنوان نیروهای حق‌التدریس در آموزش و پرورش استفاده می‌شود. افراد قبول شده معلم حق‌التدریس هستند و حتی اگر امکان بهره‌گیری آموزش و پرورش آن منطقه از این افراد نباشد، در نوبت استخدام قرار می‌گیرند.

وی ادامه داد: همچنین آموزشیارانی که سابقه مستقر خدمت در نهضت را دارند و قبول نشده‌اند به عنوان حق‌التدریس تمام‌وقت به کار گرفته می‌شوند و در مناطقی از آموزش و پرورش که با کمبود معلم مواجه باشیم از این افراد استفاده می‌شود و حقوق آنها از طریق نهضت پرداخت می‌شود.

مشاور وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: هیچ ضابطه‌ای برای تبدیل آموزشیار نهضت و تبدیل آن به معلم حق‌التدریس نیست، مگر بر حکم قانون و شرکت در آزمون تعیین تکلیف آموزشیاران. همچنین مسئول پاسخگویی به آموزشیاران جا مانده از آزمون سوم تیر ادارات آموزش و پرورش استان‌ها هستند.

باقرزاده پیرامون تغییر در ساختار آموزشی نهضت سوادآموزی اظهار کرد: مرحله اول آموزش بزرگسالان در دو مرحله تا سوم ابتدایی و پایان دوره ابتدایی (دوره انتقالی) است و در مورد آموزش راهنمایی و متوسطه که به عنوان مرحله دوم آموزش بزرگسالان محسوب می‌شود در حال تدوین و طراحی هستیم.

 

استخدام و جذب جدید برای آموزشیاران نهضت سوادآموزی نداریم
وی گفت: نیروی مازاد حق‌التدریس پذیرفته شده در سال بعد جذب می‌شود و هیچ استخدام و جذب جدید برای آموزشیاران نهضت سوادآموزی نداریم.

شایان ذکر است، نشست خبری رئیس سازمان نهضت سوادآموزی به مناسبت هفتم دی روز صدور فرمان امام خمینی(ره) برای تشکیل سازمان نهضت سوادآموزی و ریشه‌کنی بی‌سوادی امروز یکشنبه 4 دی در سازمان اصلی این نهاد برگزار شد.

 

پایان پیام/

کد خبر 93784

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha