به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، حجتالاسلام و السلمین «سیدمحمدباقر علوی تهرانی» در جلسه اخلاقی تهذیب نفس در قالب فضای مجازی طی سخنانی گفت: از دیگر اقدامات در راستای تهذیب نفس، معاقبه است.
این استاد حوزه علمیه درباره مفهوم معاقبه تصریح کرد: معاقبه یعنی کیفر دادن، در معاقبه باید نفس را مجازات کرده و او را به آنچه که مطلوبش نیست، وادار کرد.
حجتالاسلام و السلمین علوی تهرانی افزود: در شرع مقدس، این کیفر دادن یعنی نفس را به سختیهای عبادت وادار کردن و به ازاء هر گناهی که شخص کرده روزه بگیرد، نماز بخواند و سایر اعمال خیر را انجام دهد.
استاد حوزه علمیه با بیان اینکه شیعیان در معاقبه مرتکب خلاف شرع نمیشوند، اظهار کرد: یکی از مرزهای تشیع و تصوف، همین جا است، متصوفه در معاقبه خلاف شرع هم عمل میکنند.
وی با بیان اینکه در معاتبه و معاقبه جهاد با نفس شکل میگیرد، ابراز کرد: امیرمومنان امام علی (ع) میفرمایند: در تداوم جهاد با نفس، مالک نفس خود بشوید.
حجتالاسلام و السلمین علوی تهرانی با بیان اینکه نام مبارزه با نفس در زبان شرع جهاد اکبر است، گفت: رسول خدا (ص) سپاهیانی را به مقصدی فرستادند، پس از بازگشت آنان، فرمودند مرحبا به قومی که از جهاد کوچکتر بازگشتهاند، در حالیکه جهاد بزرگتر برای آنان باقی مانده است. پرسیدند جهاد بزرگتر چیست؛ حضرت فرمودند جهاد با نفس، برترین جهاد آن است که انسان با نفس خود مبارزه کند.
استاد حوزه علمیه با بیان اینکه در جهاد با نفس عقل به جنگ با نفس میرود، عنوان کرد: اگر عقل حاکم بر انسان باشد، زندگی را از جهات طبیعی به جهات ارزشی میکشاند، از غریزه به تعقل، و از طبیعت حیوانی به انسانیت میکشاند.
وی افزود: سالک، باید شرایطی را فراهم کند که در آن بتواند مراتب مشارطه، مراقبه، محاسبه، معاتبه و معاقبه را طی کند، این شرایط مرابطه است؛ مرابطه یعنی مرزبانی، در مرابطه، مرزبان ما عقل است.
حجتالاسلام و السلمین علوی تهرانی در پایان خاطرنشان کرد: انسان عارف، حقیقت وجود خود را به یک مملکت تشبیه میکند و خود را موظف به دفاع از تمامیت و حریم این مملکت میکند.
نظر شما