خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی، مریم داوری: کتاب «مطالعه مصرف مخاطبان انیمه و مانگا در ایران» به تازگی از سوی انتشارات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شده است. محور اصلی این کتاب، بررسی و مطالعه انواع مصرف رسانه ای انیمه و مانگا در بین مخاطبان است. انیمه یک سبک از طراحی با دست و پویانمایی رایانه ای است که خاستگاه آن ژاپن بوده و معمولا بر مبنای مانگا ساخته می شود. مانگا به معنای کمیک استریپ یا نشریات کارتونیست است که در ژاپن رونق زیادی دارد. به منظور اطلاع از جزییات کتاب «مطالعه مصرف مخاطبان انیمه و مانگا در ایران» گفت و گویی با «مرضیه ادهم» نویسنده آن که دانشجوی دکترای ارتباطات اجتماعی در دانشگاه علامه طباطبایی است و در دانشگاه تدریس می کند، ترتیب دادیم که به شرح ذیل است:
چه شد که تصمیم گرفتید کتابی در مورد انیمه و مانگا بنویسید؟
این کتاب در واقع حاصل کار پژوهشی بنده است. «مطالعه مصرف مخاطبان انیمه و مانگا در ایران» را در قالب پایان نامه ارشدم در سال 94-95 در دانشگاه تهران کار کردم.
چاپ پایان نامه در قالب کتاب نظر خودتان بود یا اساتید تان؟
موقع دفاع از پایان نامه ام، از آن استقبال شد و داورم آقای دکتر فیاض و استاد راهنمایم دکتر کوثری پیشنهاد کردند که آن را تبدیل به کتاب کنم. من نمره کامل را در دفاع گرفتم. بعد از تایید پایان نامه ام، این دو استاد بزرگوار گفتند که پایان نامه قابلیت چاپ دارد و مرا به پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات معرفی کردند. چند جلسه با مسئولان پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در مورد پایان نامه ام برگزار شد و آنها برای چاپ پایان نامه در قالب کتاب ابراز علاقه مندی کردند زیرا این پژوهش در راستای اهداف شان بود. سپس مسئولان پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات پروتکل گذاشتند که چطور پایان نامه ام تبدیل به کتاب شود.
برای پژوهش خود تا چه اندازه با مخاطبان انیمه و مانگا در ارتباط بودید؟
من با هواداران انیمه و مانگا ارتباط زیادی داشتم، عضو پیج آنها بودم. رشته ام مطالعات فرهنگی و رسانه بود و اساتید به ما پیشنهاد می دادند که در مطالعه رسانه، مطالب نو و جدیدتری را دنبال کنیم. حدود 9 سال جزو کسانی بودم که از انیمه و مانگا استفاده می کردم.
پژوهش شما در مورد مصرف مخاطبان انیمه و مانگا در ایران چقدر طول کشید؟
پژوهش را از سال 93 تا 95 به طور متمرکز انجام دادم و روی مصرف کنندگان انیمه و مانگا کار کردم.
کتاب «مطالعه مصرف مخاطبان انیمه و مانگا در ایران» چه زمانی آماده و منتشر شد؟
سال 97 کتاب آماده بود اما به خاطر گرانی کاغذ چاپ نشد و اواخر 98 از سوی انتشارات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شد.
انیمه را می توان همان انیمیشن دانست؟
انیمه معادل انیمیشن است. در حقیقت انیمه ورژن ژاپنی انیمیشن است با این تفاوت که رده بندی سنی دارد. مانگا هم معادل ژاپنی کمیک استریپ است.
در کتاب«مطالعه مصرف مخاطبان انیمه و مانگا در ایران» چه مباحثی بررسی شده است؟
در رشته تحصیلی ام یعنی مطالعات فرهنگی به نظریه های مصرف توجه می شود، اینکه کالاهای فرهنگی چه جور مصرفی دارند و چه اثری بر روی مخاطبان می گذارند. در این کتاب نوع مصرف و چگونگی مصرف کنندگان انیمه و مانگا در کشورمان را بررسی کردم. هویت های مختلف مصرف را بررسی کردم اینکه با مصرف هر رسانه چه هویتی از مصرف در مخاطب شکل می گیرد. نوع مطالعه ام در پژوهشی که انجام دادم، مردم نگارانه بود.
این کتاب دارای چند فصل است؟
کتاب «مطالعه مصرف مخاطبان انیمه و مانگا در ایران» پنج فصل دارد. فصل نخست معرفی انیمه و مانگاست تا مخاطبان با این دو رسانه آشنا شوند. در فصل دوم در مورد روش تحقیقی که استفاده کردم توضیح دادم. مفهوم مصرف، انواع مصرف و ویژگی های مخاطبان انیمه و مانگا را در فصل سوم کتاب تبیین کردم. در فصل چهارم مفاهیم کلیدی که در فضای مجازی استفاده می شود با روایت مردم نگارانه تشریح شده است. در فصل پنجم هویت و سبک زندگی مخاطبان انیمه و مانگا بیان شده است.
گفتنی است، کتاب «مطالعه مصرف مخاطبان انیمه و مانگا در ایران» نوشته « مرضیه ادهم» مشتمل بر پنج فصل و 198 صفحه از سوی انتشارات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر و راهی بازار کتاب شده است.
نظر شما