قرآن راوندی؛ یادگار معمار کبیر انقلاب رونمایی می‌شود

قرآن راوندی یکی از قدیمی‌ترین قرآن‌های خطی گنجینه نسخ خطی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در پنجاه و چهارمین برنامه «سه‎شنبه‎های فرهنگی آستان قدس رضوی» به‌صورت اینترنتی رونمایی می‌شود.

 خبرگزاری شبستان،گروه قرآن و معارف، قرآن راوندی در پنجاه و چهارمین برنامه «سهشنبههای فرهنگی آستان قدس رضوی» به‌دلیل عدم امکان برگزاری مراسم به‌صورت حضوری در موزه آستان قدس رضوی، امروز، ۱۳ خردادماه در پورتال کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی به آدرس digital.aqr.ir و همچنین درگاه اینترنتی موزه آستان قدس رضوی به آدرس ‌museum.razavi.ir در فضای مجازی، منتشر می‌شود.


این مصحف شریف که مردادماه ۱۳۶۳ توسط امام خمینی‌(ره) به کتابخانه آستان قدس رضوی اهدا شده است در سال ۵۸۶ هجری قمری توسط احمد بن محمد بن علی راوندی هنرمند عصر سلجوقی کتابت شده و نجم‌الدین محمد بن علی بن سلیمان مؤلف کتاب راحةالصدور آن را تذهیب کرده است.


خط این قرآن کهن ۱۳ سطری به شیوه ابن بواب است و سرسوره‌ها به خط رقاع عالی و به قلم زر در ۲۱۶ ورق نگاشته شده است.


حاشیه اوراق به خط نسخ غبار، کاغذ خان بالغ حنایی و قطع سلطانی از ویژگی‌های ظاهری این مصحف شریف است.


کاتب نسخه به لحاظ ترکیب‌بندی برای زیباسازی فضای هنری از مَدّات‌(کشیده‌ها) به طور دقیق و متناسب بهره برده و در تمامی آیات، حرف آخر را به صورت مرسل و کشیده کتابت کرده تا باعث ایجاد فضای باز و صفحه‌پردازی دلنشین برای مخاطب شود.


علاوه بر این نسخه نفیس، ۱۹ نسخه خطی با عناوین تقریرات، مرقعات، وصیت‌نامه و سرالصلاة از آثار امام خمینی(ره) در مرکز نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی وجود دارد که از مجموع آن‌ها ۱۵ نسخه با عنوان تقریرات درس امام خمینی(ره) است.


این تقریرات در مباحث اصول و فقه مانند مکاسب محرّمه و طهارت و وضو و نماز هستند که توسط امام بیان شده و توسط فرید نهاوندی در فاصله سال‌های ۱۳۷۳- ۱۳۸۰ هجری قمری به خط نستعلیق کتابت شده‌اند و توسط زین‌الدین جعفر زاهدی در دی ماه ۱۳۷۷ به کتابخانه آستان قدس رضوی اهدا شده است.


یادآور می‌شود، سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی یکی از بزرگترین کتابخانه‌های جهان اسلام دارای کتب و مصاحف خطی بسیار ارزشمندی از جنبه‌های قدمت، دستخط علما و خوشنویسان، تذهیب و آرایه‌های هنری در موضوعهای اخبار، ادعیه، ادبیات، تفسیر، تجوید، حکمت، کلام، تاریخ، جغرافیا، منطق، فقه، لغت، صرف و نحو و اخلاق به زبانهای عربی و فارسی است.


در حال حاضر در این کتابخانه، بیش از ۱۰۶ هزار نسخه خطی، ۶۵ هزار کتاب چاپ سنگی، ۱۳میلیون و ۵۰۰ هزار برگ سند تاریخی و هزاران شی موزه‌ای و بیش از دو میلیون نشریات ادواری نگهداری ‌می‌شود.

کد خبر 934915

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha