مسجدی با سبک معماری ساده و زیبا در لار

مسجد «جامع لار» که از زیباترین مساجد تاریخی ایران است با سادگی و دوری از هر گونه تزیین، پرهیز از ارتفاع در بنا و استفاده از مصالح بومی منطقه، بنا شده است.

خبرگزاری شبستان - شیراز: شهر لار در جنوب شرقی شهر شیراز از نظر تاریخی پیشینه کهنی دارد و منطقه ای زلزله خیز است که از 700 سال قبل، وقوع زلزله ها باعث ویرانی آن شده است.

اگر بخواهیم به کهن ترین بنای تاریخی لار اشاره کنیم، می توانیم از آتشکده «کاریان» نام ببریم که با قدمت 2 هزار ساله به دوره اشکانیان، تعلق دارد و یکی از سه آتشکده بزرگ ایرانی است که به آن آتشکده «آذر فَرَنْبَعْ» گفته می شد و در حال حاضر به شکل تلی از خاک و به نام «تمب تشی» در نزدیکی روستای کاریان از توابع بخش جویم باقی مانده است.

از لار در «شاهنامه‌ فردوسی» با عنوان «لاد» و در تاریخ طبری با نام «اَلار» یاد می شود و به دلیل قرار گرفتن این شهر در مسیر «سیراف»، اهمیت و جایگاه خاصی داشته است.


گنجینه آثار تاریخی

قلعه «اژدها پیکر»، آتشکده «محلچه»، قلعه «سفید خنج»، قلعه «فرشته جان»، قلعه «ایلود»، قلعه «کی قباد» در جویم و ... از آثار تاریخی لار است اما یکی از زیباترین بناهای متعلق به دوران اسلامی که هنوز کاربردی همانند گذشته دارد، مسجد «جامع لار» است.

 

مسجدی با معماری ساده

 

مسجد «جامع لار» از مساجد تاریخی لارستان است که به اوایل قرن هشتم هجری قمری، تعلق دارد و در حال حاضر در شهر قدیم لار و «محله آرد فروشان»، قرار دارد.

مسجد با بهره گیری از سبک مساجد عربی ساخته شده و در شمار زیباترین مساجد تاریخی ایران قرار دارد و به گفته «مهدی رستگار»، توسط «فرخ لقا الملک»، دختر «یحیی بن مظفر منصور» ساخته شد:

یک راهنمای گردشگری فرهنگی با تاکید بر زیبایی مسجد «جامع لار» می گوید: «فرخ لقا الملک»، 11 سال حکومت لار را پس از مرگ همسرش در دست می گیرد و فرمان احداث این مسجد زیبا را نیز می دهد.

«مهدی رستگار» ادامه می دهد: «فرخ لقا»، فرمان ساخت این مسجد را به شکرانه سلامتی پسرش می دهد که پس از وی به حاکمیت لارستان می رسد.

وی اضافه می کند: مسجد «جامع لار»، مزین به یک محراب سنگی خاص بود که در دهه 70 شمسی از بین رفته است و در این محراب زیبا، تمامی مناجات حضرت «علی(ع)» به خط کوفی نوشته شده بود.

 

 

رستگار با اشاره شیوه معماری به کار رفته در این مسجد، عنوان می کند: به گفته اساتید معماری در ساخت مسجد «جامع لار» از سبک «خراسانی» استفاده شده که سادگی و دوری از هر گونه تزیین، پرهیز از ارتفاع در بنا و استفاده از مصالح بومی منطقه از مشخصه های آن است.

وی می افزاید: مسجد، دارای 366 ستون به عدد سال شمسی است و به دلیل وقوع زلزله چندین بار تخریب شده اما مجددا بازسازی می شود و از نمونه این بازسازی می توان به مرمت آن در سال ۱۳۷۷ شمسی، توسط فردی خیر به نام «حاج محمد جهانشاه» اشاره کرد.

 

بنای جدید این مسجد جامع به شکلی که در حال حاضر رویت می شود در سال 82 برپا می شود و با گذشت سال ها از احداث آن، امروز هنوز هم  نمازهای یومیه و مراسم مذهبی در مسجد «جامع لار» با شکوه تمام برگزار می شود.

گزارش: مریم شمالیان 

کد خبر 933794

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha