خبرگزاری شبستان – البرز؛ اصناف و نهادهای مختلف و گروه هایی که فعالیت های اجتماعی، مدنی و فرهنگی می کنند طبیعتا نیاز به مکان و ارتباطاتی برای تعامل و همکاری با یکدیگر دارند که این مکان می تواند فیزیکی یا غیرفیزیکی باشد؛ معمولا یک دفتر می تواند این زمینه را فراهم کند.
کرج شهری مهاجرپذیر است که هنرمندان آن مانند شهرهای اصفهان، تبریز، مشهد و قزوین که قدمت دیرینه دارند با یکدیگر رابطه ارگانیک ندارند؛ هنرمندان این شهرها با تشکیل نهادها و سازمان های مربوطه به نوعی دور هم جمع شده اند و با شهر خود پیوند برقرار می کنند و علاوه بر ارتباط با دیگر افراد، تلاش می کنند هنر که وجه متعالی زندگی بشر است را در معرض دید عموم قرار دهند اما در کرج به دلیل سرعت مهاجرت این نهاده شکل نگرفته است.
هنرمند باید بتواند تولید کند و اثر تولیدی خود را ارائه دهد یا به فروش برساند بنابراین لازم است هنرمندان یکدیگر را پیدا کنند و دور هم جمع شوند. 10 سال است که اسم خانه هنرمندان بر سر زبان ها افتاده و حتی بر روی تابلوی این خانه که مربوط به گذشته است نیز این عنوان درج شده اما این مکان هرگز به کارکرد مذکور تبدیل نشده است.
خبرنگار خبرگزاری شبستان از البرز در این راستا پای میز مذاکره با دکتر رحیم خستو، رئیس کمیسیون هنر و ارتباطات شورای اسلامی شهر کرج و عضو هیأت امنای خانه هنرمندان مرکز استان البرز نشست.
هدف از تأسیس خانه هنرمندان چیست؟
پس از تشکیل کمیسیون هنر و ارتباطات در شورای اسلامی شهر کرج بسیاری از هنرمندان درخواست همکاری با شهرداری یا شورای شهر را داشتند و این موضوع از جمله مطالبات آن ها بود و انتقاد و گلایه ای نیز مبنی بر اینکه هنر در شهر کرج و فضای شهری، سازه ها، تبلیغات و بیلبوردها وجود ندارد داشتند.
المان های شهری همه سازه هستند و گویای شهری برای زندگی نیستند. بسیاری از هنرمندان دوست دارند در شهر کرج زندگی و ارتزاق کنند و آثار تولیدی خود را به نمایش بگذارند اما به دلیل عدم ارتباط و تعامل با مدیران و فقدان مکانی برای فعالیت، عموما مجبور شده اند بازار کار خود را خارج از کرج قرار داده و آثارشان را در شهرهای دیگر ارائه دهند.
نخستین وظیفه من به عنوان نماینده شورای اسلامی شهر این است که شرایطی را فراهم کنم تا هنرمندان بتوانند زندگی و ارتزاق کنند و آثار ارزشمند و فاخری را ارائه دهند. برنامه ها و مراسم شهری نیز باید به سمت هنر سوق داده شوند تا مردم با هنرهای گوناگون از جمله تئاتر، موسیقی و شعر خوب و ... آشنا شوند.
کرج خواستگاه بهترین هنرمندان در حوزه های مختلف است اما در مراسم و برنامه های سطح شهر، میلیاردها تومان بودجه برای اجرای فردی که صدای خوانندگان را تقلید می کند صرف می شود یا به طور مثال، هزینه بالایی به یک چهره موسیقی در برنامه های شهری که به صورت پلی بک نیز اجرا می کند پرداخت می شود در حالیکه کرج دارای گروه های فاخر موسیقی است که زیرنظر انجمن موسیقی و دانشکده هنر فعالیت می کنند اما متأسفانه از آن ها استفاده نمی شود.
ده ها طرح و نقاشی و ... در سطح شهر وجود دارند که هنرمندانه نیستند یعنی علاوه برعدم وجود یک ایده خوب، به صورت پیمانکاری به بخشی که هنرمند نیست واگذار شده اند.
جای بسی تأسف و تأثر است که در شهری مانند کرج که غنای فرهنگ و هنر دارد، مردم با این مقوله آشنایی و هنرمندان با یکدیگر تعامل نداشته باشند. به همین دلیل وارد گفت و گو با هنرمندان، انجمن های هنری و نخبگان فرهنگی شهر شدیم و مقرر شد مساعدت ها و تعامل برای ایجاد مکانی جهت دور هم جمع شدن هنرمندان صورت گیرد.
شهرداری کرج پیش تر نیز از این دست اقدامات انجام داده بود اما نه برای هنرمندان؛ فرضا ساختمان هایی را به گروه ها و فعالان اجتماعی، مدنی و مذهبی واگذار کرده بود. همکاران ما در شوراهای شهر قبلی نیز این گونه اقدامات را انجام داده بودند اما در خصوص هنرمندان عملا وارد کار نشده بودند که شاید دلیل آن، ریسک این اقدام و خطرات احتمالی که برای شورا به دنبال دارد بوده است زیرا تأسیس و بنیان گذاری امری دشوار است.
در خصوص نحوه واگذاری خانه هنرمندان کرج توضیح دهید.
با گفت و گوهای صورت گرفته با بسیاری از هنرمندان به این نتیجه رسیدیم که بهانه ای نیاز است تا هنرمندان دور هم جمع شوند که در این راستا در وهله اول با حدود 70 نفر از آن ها وارد مذاکره شدیم و اعتماد اولیه به وجود آمد اما امکان تنظیم یک اساسنامه با سلایق مختلف وجود نداشت به همین دلیل مسیر دیگری را انتخاب کردیم و با انجمن های رسمی وارد مذاکره شدیم.
طرحی مبنی بر واگذاری خانه هنرمندان از طرف کمیسیون هنر و ارتباطات ارائه و سپس تبدیل به لایحه شد و در شورای اسلامی شهر کرج مورد تصویب قرار گرفت و سپس به فرمانداری ارسال شد اما مورد موافقت قرار نگرفت که این موضوع موجب تنظیم اساسنامه ای در این رابطه شد و به صورت مجدد رایزنی های لازم با فرمانداری کرج صورت گرفت و پس از تایید با اتفاق آرا در شورای شهر تصویب شد.
براساس اساسنامه تنظیم شده مکانی که تحت عنوان خانه هنرمندان در شهر کرج شناخته شده است با انعقاد قراردادی میان شهرداری و انجمن های صنفی هنری و تشکیل هیأت مدیره به مدت چهار سال به هنرمندان و انجمن های صنفی واگذار و مقرر شد این مکان به نهادی برای تعامل و همکاری هنرمندان شهر تبدیل شود و اگر مدیریت شهری نیاز به اقدامی در حوزه فرهنگ داشت در برخی موارد از هنرمندان مشورت گیرد.
از این مرحله به بعد شورای اسلامی شهر کرج هیچ دخالتی در این زمینه ندارد و مسئولیت اداره خانه هنرمندان به هیأت مدیره که متشکل از انجمن های هنری است، محول شده و یک یا دو نفر از اعضای شورای شهر کرج نیز به عنوان شخصیت حقیقی یا حقوقی در هیأت امنا حضور دارند که این هیأت هر دو الی سه ماه یکبار برگزار می شود و گزارش کار دریافت می کند اما وارد حوزه اجرا نمی شود.
«در قسمتی از اساسنامه خانه هنرمندان آمده است که وظیفه هیأت مدیره، اهتمام در تحقق اهداف مندرج در اساسنامه، اجرای مصوبات و برنامه های تدوین شده در شورای عالی هنر، تدوین آئین نامه های انضباطی، آموزشی و مالی، تدوین دستورالعمل ها و مقررات خانه هنرمندان، برنامه ریزی برای تأمین درآمد و جلب تسهیلات و مساعدت ها از اشخاص حقیقی و حقوقی موجه، تلاش مؤثر در جهت افزایش توانایی های مالی و اقتصادی خانه از طریق موجه و قانونی، افتتاح حساب و معرفی صاحبان امضای مجاز با بانک، تعیین سقف اختیارات مالی صاحبان اعضا، بررسی و تصویب قراردادها و تفاهم نامه های همکاری با رعایت ضوابط مندرج در آئین نامه های مالی و معاملاتی و نظارت بر اجرای کیفی آن ها، انتخاب و انعقاد قرارداد با مشاوران حقوقی، مالی و سایر مشاوران موردنیاز خانه هنرمندان، تفریغ بودجه با درآمدهای خانه هنرمندان و چگونگی هزینه کرد آن وفق آئین نامه مالی، بررسی و تأیید صورت های مالی، ابلاغ آئین نامه ها و دستورالعمل ها و سایر مصوبات به مدیرعامل و سایر بخش ها، ابلاغ حکم مدیران و مسئولین بخش ها و نیز درخواست از رئیس هیأت امنا برای برگزاری جلسه هیأت امنا توسط رئیس هیأت مدیره است.»
«براساس این اساسنامه، هیأت امنای خانه هنرمندان کرج مرکب از شخصیت های حقیقی و حقوقی شامل هنرمندان صاحب نام ساکن در کرج، مسئولین انجمن های هنری استان و مدیران سازمان ها و نهادهای فرهنگی شهر هستند که توسط هیأت مؤسس انتخاب می شوند. مهمترین وظیفه هیأت امنا تدوین و تصویب اساسنامه، تشکیل شورای عالی هنر و انتخاب هیأت مدیره است. از دیگر وظایف این هیأت می توان به انتخاب بازرس، حمایت مادی و معنوی از خانه هنرمندان کرج، نظارت بر عملکرد فعالیت های خانه هنرمندان از طریق گزارش های مکتوب دوره ای و تصویب تغییرات یا اصلاح ساختار سازمانی خانه هنرمندان کرج و یا اساسنامه اشاره کرد.»
خانه هنرمندان چه اهدافی را دنبال می کند؟
آرزوی ما این است که این خانه بتواند پیوند بین هنرمندان و نهادهای اجرایی و نیز پیوند با مدیریت شهری نه وابستگی به آن را ایجاد و شرایطی را برای حضور هنرمند و ارائه آثار و نیز نقد هنر فراهم کند؛ یعنی اگر اتفاقی در شهر رخ می دهد، المانی نصب می شود، دیواری نقاشی می شود یا ... هنرمندان آن را نقد و بررسی کنند.
هنر با نقد ارتقا پیدا می کند وگرنه هر کس در دنیای خود فکر می کند برجسته ترین است اما تاکنون در شهر کرج جایی برای نقد هنر وجود نداشته است. ما از مدیران فرهنگی شهر خواهش کردیم برنامه های سالانه خود را به اطلاع عموم از جمله خانه هنرمندان برسانند تا هنرمندان در آن ها مشارکت کنند، ایده های خود را ارائه دهند و حتی نقد کنند.
اما ابتدا باید ببینیم خانه هنرمندان می تواند این اهداف را تحقق ببخشد یا خیر؟ با توجه به اینکه بسیاری از هنرمندان از مدیران و انجمن های هنری دل زده هستند آیا اعتماد لازم به وجود می آید؟ خانه هنرمندان این ظرفیت را دارد که چتر حمایتی خود را بر سر تمام هنرمندان قرار دهد و به دور از رفاقت بازی و منفعت طلبی فردی فعالیت کند؟
با بهره گیری از هنرمندان و اعضای این خانه در مراسم و برنامه هایی که در سطح شهر برگزار می شوند هم هنرمند می تواند ارتزاق کند، هم برنامه باکیفیت تری اجرا می شود و هم این تعامل می تواند سوتفاهم های قبلی را برطرف کند.
امیدواریم این خانه زمینه پیوست دل ها را نیز فراهم کند اما مکان فیزیکی آن نیز کاربری دارد و باید شرایط برای برپایی نمایشگاه های مختلف، حمایت از هنرمندان به ویژه جوانان و نمایش آثار آن ها فراهم شود زیرا بسیاری از هنرمندان علاقمند به نمایش آثار خود در خانه هنرمندان هستند و از طرفی اعتباری که این خانه به آن ها می دهد رزومه ای خوب در حرفه هنرمندان است.
قرار است خانه هنرمندان به مکانی تبدیل شود که جوانان از بزرگترها یاد بگیرند، بزرگترها احترام ببینند، راهنمای خوبی برای جوانان باشند و دست آن ها را بگیرند تا بتوانیم از پیوند آن ها با یکدیگر هم افزایی به وجود بیاوریم؛ آرزوی من تحقق این هدف است اما هیچ قولی نمی دهم زیرا در اختیار من نیست.
انجمن هایی که در حال حاضر اعضای خانه هنرمندان به شمار می روند دارای مجوز هستند که از زمان تصویب لایحه واگذاری خانه هنرمندان تا هم اکنون چند انجمن دیگر نیز مجوز خود را دریافت کرده اند که آن ها نیز باید وارد این خانه شوند. شخصیت های بزرگ هنری نیز در شهر حضور دارند که عضو هیچ انجمنی نیستند که از آن ها نیز باید برای حضور در هیأت امنا یا هیأت مدیره دعوت شود.
«در قسمتی از اساسنامه خانه هنرمندان آمده است که این خانه اهداف ذیل را دنبال می کند:
کمک به هم افزایی توانمندی های هنری شهر، ایجاد ارتباط با هنرمندان و بکارگیری استعدادهای هنری منطقه ای، ملی و بین المللی در راستای ارتقای کیفی فعالیت های هنری، ایجاد نقش راهبردی در احیا، ارتقا و توسعه هنرهای شعری، همکاری با مرکز مطالعات و پژوهش های شورای اسلامی شهر در ارائه پیشنهاد و انجام پروژه های مرتبط با هنرهای شهری، تدوین برنامه جامع هنری سال شهر و پیشنهاد آن به کمیسیون های فرهنگی و هنری شورای اسلامی و یا سازمان فرهنگی، ورزشی و اجتماعی شهرداری کرج، حمایت مادی، معنوی، حقوقی و صنفی از هنرمندان و اعضا، ایجاد زمینه مساعد و مطلوب برای احیا و رشد فعالیت های هنری، کمک به تلطیف فضاهای شهری از طریق نظارت، مدیریت و مشاوره پروژه های هنری در سطح شهر کرج، ایجاد ارتباط و تعامل با سایر انجمن ها و تشکل های هنری در داخل و یا خارج از کشور با رعایت اصول و قوانین جاری کشور، برگزاری و مشارکت در نمایشگاه ها، مسابقات، جشنواره ها، سمینارها، اکسپوها و سایر فعالیت های هنری در سطح استانی، ملی و بین المللی، ارائه خدمات مشاوره ای در رابطه با امور هنری به سازمان ها و نهادهای مدیریت شهری و نیز برنامه ریزی و انجام فعالیت های هنری همسو با سیاست های مدیریت شهری با استفاده از درآمدهای مستقیم، بودجه های اختصاصی و منابع مالی شهر از طریق انعقاد قراردادهای همکاری»
آیا این خانه تنها مخصوص هنرمندان است یا عموم مردم نیز می توانند در آن حضور پیدا کنند؟
درب خانه هنرمندان به روی افراد غیرهنرمند نیز باز است و آن ها می توانند از این خانه استفاده کنند. امیدواریم فضای خانه هنرمندان آنقدر سالم، جذاب و زیبا شود که شهروندان و افراد هنر دوست در اوقات فراغت خود سری به این خانه بزنند، با هنرمند محبوب خود دیدار کنند و از تماشای فعالیت های هنری لذت ببرند.
امید آن می رود این مکان افراد عادی را از هنرمندان تفکیک نکند به گونه ای که افراد برای ورود به نوعی برچسب هنرمند و کارت شناسایی داشته باشند که اگر این اتفاق رخ دهد همان تجربیات قبلی تکرار می شود و هنرمندان دوباره دل زده می شوند. اما صرفا در خصوص تشخیص هنرمند، الزاما داشتن یا نداشتن یک مجوز معیار تشخیص هنرمند نیست؛ معیار تشخیص و قضاوت تنها اثر هنری اوست که مردم و جامعه هنری آن را قضاوت می کنند.
«در قسمتی از اساسنامه خانه هنرمندان آمده است که احراز صلاحیت هنری، عدم اشتهار به فساد، تکمیل فرم عضویت، پذیرش اساسنامه خانه هنرمندان کرج، پرداخت حق عضویت سالانه بر اساس نوع عضویت و فقدان موانع قانونی نظیر محرومیت از فعالیت های اجتماعی از جمله شرایط عضویت در این خانه است.»
شورای عالی هنر مهمترین اصل خانه هنرمندان است که در اساسنامه نیز به آن اشاره شده است. این شورا متشکل از هنرمندان برجسته شهر است که تصمیمات لازم را اتخاذ می کنند. هیأت مدیره تصمیم گیرنده در حوزه هنر نیست؛ بنابراین این شورا هر چه زودتر باید تشکیل شود که اگر این اتفاق نیفتد من نسبت به عملکرد این خانه تردید جدی خواهم داشت.
«طبق اساسنامه شورای عالی هنر با ترکیبی از هنرمندان صاحب نام و اندیشمند از طریق رئیس هیأت امنا انتخاب می شود که وظایف این شورا، تدوین سیاست های کلان هنری خانه هنرمندان، تدوین برنامه جامع هنری سال، تدوین دستورالعمل ها و شرح وظایف شورای عالی هنر، اعطای عضویت افتخاری به شخصیت های برجسته هنری، فرهنگی و ادبی و ... است.»
خانه هنرمندان به عنوان یک نهاد مستقل فعالیت خواهد کرد یا تحت پوشش نهاد یا ارگانی قرار خواهد گرفت؟
همه چیز به هنرمندان و هیأت مدیره این خانه بستگی دارد که مستقل باشند یا وابسته و این موضوع هیچ ارتباطی با نهادهای بیرونی ندارد؛ فقط و فقط و فقط به توان مدیرعامل و هیأت مدیره که انجمن ها هستند برمی گردد. اگر آن ها نخواهند مستقل باشند هیچ کاری نمی توان انجام داد و اگر هم بخواهند مستقل باشند بر اساس اساسنامه هیچکس نمی تواند در کار آن ها دخالت کند.
اگر این خانه مستقل نبود، شهرداری، شورای شهر، اداره کل فرهنگ و ارشاد و هیچ یک از نهادهای بیرونی مقصر نیستند؛ اگر قرار است خانه هنرمندان مستقل نباشد بهتر است درب آن بسته شود. عرض من به این معنی نیست که شهرداری خود را کنار بکشد بلکه وظیفه دارد در حوزه های عمومی سرویس و خدمات بدهد و با فراهم کردن امکاناتی خانه هنرمندان را تقویت کند.
اما این موضوع نباید عامل وابستگی خانه هنرمندان به مدیریت شهری شود؛ این اتفاق به سلامت هیأت مدیره و هیأت امنا، وارد مناسبات شخصی نشدن، خواسته شخصی نداشتن و در پی گرفتن پروژه های شخصی نبودن بستگی دارد؛ این موارد می تواند سلامت و استقلال این خانه را حفظ کند و اگر همین روند طی شود هم اعتبار لازم تامین می شود و هم بسیاری از افراد حاضر به کمک خواهند شد.
طبق اساسنامه مدیریت و اداره خانه هنرمندان با خود هنرمندان است و خود باید بدانند چگونه این مکان را اداره کنند. بعضا پیش آمده که بخشی از بودجه های فرهنگی شهر کرج مورد استفاده قرار نگرفته و هدر رفته است زیرا یک نهاد این چنینی وجود نداشت. کرج شهر مادر استان البرز است و مدلی که اینجا ارائه شود و موفق عمل کند می تواند به مناطق دیگر نیز منتقل شود.
هنرمندان به هیچ وجه حق انتفاع یا بهره برداری از مکان خانه هنرمندان را ندارند که آن را تبدیل به آموزشگاه و ... کنند اما می توانند از فضاهای موجود در آن برای برگزاری ورکشاپ ها، گالری ها و نمایشگاه ها استفاده کنند تا از این طریق منابع مالی موردنیاز برای اداره این مکان نیز تأمین شود.
آیا نظارت لازم بر فعالیت خانه هنرمندان صورت می گیرد؟
بسیاری از انجمن ها و گروه ها نظارت لازم را بر فعالیت خانه دارند و این موضوع در اساسنامه نیز مطرح شده است و علاوه بر این، ناظر، حسابرس، بازرس و هیأت امنا نیز اقدامات لازم را در این زمینه انجام خواهند داد.
غیر از انجمن ها، رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کرج، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز، رئیس شورای اسلامی و رئیس کمیسیون هنر و ارتباطات شورای اسلامی شهر کرج به عنوان شخصیت های حقوقی و چند تن از هنرمندان برجسته مانند استادان آقامیری، فتحعلی بیگی و کاکاوند نیز با حضور در مجموعه سعی بر نظارت و کنترل دارند اما نظارتی صورت نمی گیرد مگر اینکه مردم و قشر هنرمند حساس و به صورت جدی خواهان این امر باشند.
این خانه نهادی سیاسی است یا غیرسیاسی؟
هنر حرف برای گفتن بسیار دارد و هنرمند حرفش را با اثر هنری خود می زند و قرار نیست شعار سیاسی دهد. در کشور و شهر ما زمانی که نهادی تأسیس می شود همه قصد بهره برداری از آن را دارند که این موضوع بسیار آسیب زننده است. هنگام برگزاری انتخابات مختلف هنرمند نیز مانند سایر اقشار جامعه نقش فردی خود را ایفا می کند.
به صورت کلی اگر خانه هنرمندان از عضو یا کاندیدایی حمایت کند یا وارد مناسبات سیاسی شود، آسیب می بیند و بعد به ابزار تبدیل می شود زیرا در آستانه هر انتخاباتی برخی نامزدها وعده های بسیار می دهند و پس از انتخابات آن ها را فراموش می کنند که بسیاری از هنرمندان در همین جریانات دچار آسیب شده اند.
تمام وظیفه هنرمندان و این خانه این است که بتوانند بدون مناسبات سیاسی هنر را وارد شهر کنند. هر شهروند و سیاست مداری می تواند با هنرمندان در این مکان دیدار و گفت و گو کند و از این طریق چشم و گوش مدیران، مسئولان و سیاست مداران با زیبایی ها و هنر آشنا شود اما این به این معنی نیست که هنرمندان در انتخابات از کاندیدایی حمایت کنند یا در مناسبات سیاسی، امروز به برخی مسئولان و فردا به مسئولان دیگر نزدیک شوند.
آرزوی من این است که روزی برسد که مانند گذشته مدیران شهری و سیاسی هنرپرور باشند و به جای گرفتن عکس با هنرمندان و تبلیغات خود شرایط را برای رشد و تعالی هنر فراهم کنند زیرا هنر امری متعالی و آرامش بخش است، روح جامعه را صیقل و انسان را به سمت کمال و آرمان ها سوق می دهد، وی را از زشتی ها دور می کند و اخلاق را در جامعه گسترش می دهد.
اخیرا حواشی در خصوص حذف نام شهرداری از تابلوی خانه هنرمندان در فضای مجازی ایجاد شده است. در این خصوص توضیح دهید.
عنوان درج شده روی تابلوی خانه هنرمندان، سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی بود نه شهرداری و قرارداد با شهرداری منعقد شد نه سازمان فرهنگی. براساس اساسنامه این خانه واگذار شده و زیر نظر شهرداری نیست. در هیچ شهر دیگری نیز نام شهرداری در تابلوی خانه هنرمندان درج نشده و نکته دیگر این است که خود شهرداری تابلو را پایین آورد نه هنرمندان و شهردار کرج نسبت به این موضوع آگاهی داشت.
همانطور که رئیس سازمان فرهنگی شهرداری کرج در مصاحبه ای بیان کرد، این اقدام قانونی بوده و مصوبه داشته است و باید انجام می شد. شهرداری 10 ها مکان دیگر را در اختیار سایر اقشار قرار داده است، آیا تابلوی شهرداری بر سر در آن ها نصب است؟ به طور مثال روی تابلوی خانه ملت که نمایندگان مجلس در آن حضور دارند نام شهرداری درج شده است؟
مگر زمانی که شما مکانی را اجازه می دهید نام خود را روی تابلو یا سردر آن درج می کنید؟ مگر بودن یا نبودن این تابلو حق مالکیت ایجاد یا مالکیت را سلب می کند؟ این خانه در قبال ضمانت های مختلف از هنرمندان به مدت چهار سال به آن ها تحویل داده شده است.
نمی توان هنرمندان بزرگ را گرد هم آورد و بعد آن ها را به کارمندان شهرداری تبدیل کرد و هر روز یک مدیر به آن ها دستور دهد که چه اقدامی انجام دهند یا ندهند. اگر صرفا فکر می کنیم این خانه می تواند فقط هنرمندان را دور هم جمع کند نه اینطور نیست زیرا هنرمندان امکان ایجاد مکان دیگری را دارند. از زمانی که بحث واگذاری خانه هنرمندان مطرح شد، اقدام به احیای این خانه که در حال تخریب بود آغاز شد و پس از واگذاری مدیریت شهری این خانه را احیا کرد.
در خصوص اقتصاد هنر نیز توضیح دهید و بفرمایید خانه هنرمندان چه نقشی می تواند در این زمینه ایفا کند؟
اگر به کمک استاندار، فرماندار، اداره کل فرهنگ و ارشاد و مسئولینی که دغدغه اقتصادی دارند نهادی ایجاد و هنرمندان شناسایی شوند تا بتوان آثار و تولیدات هنرمندان کرجی را وارد بازارهای فروش کرد، شهر کرج می تواند سالانه میلیاردها تومان و میلیاردها دلار درآمد داشته باشد و سرمایه به دست آورد.
زمانی که هنرمندی وارد گفت و گو با دولت می شود، عالی ترین مقام یا نماینده دولت باید شرایط صادرات اثر هنرمند را فراهم و نمایشگاه های سالانه هنر را در شهر برگزار کند. امروز بانک ها آثار هنری را بخشی از سرمایه خود قرار می دهند. آیا ما ظرفیت ورود به این بازار را داریم؟ ایران به ویژه استان البرز که هنرمندان بسیاری را در خود جای داده است این ظرفیت را دارد. در این مسیر نه تنها سرمایه بالایی وارد استان می شود بلکه این شهر می تواند با تأکید بر اقتصاد هنر متمایز از سایر شهرها شود.
بازار و مارکتینگ هنر باید در این شهر ایجاد شود. آرزوی من ایجاد جمعه بازار هنر در شهر کرج است. مجموعه هنرمندان می توانند درخواست اختصاص مکانی برای فروش کالای خود را از مسئولین داشته باشند تا این امکان فراهم شود؛ هنرمندان جایی برای عرضه محصولات و آثار خود ندارند که خانه هنرمندان می تواند گامی در این راستا بردارد.
گفت و گو: مینا صدیقیان
نظر شما