خبرگزاری شبستان -گرگان، داود خاندوزی؛ باورشان نمی شود که در سال جهش تولید با چنین مخمصه ای رو به رو شوند، هنوز دو ماه هم از فرمایش مقام معظم رهبری در راستای تحقق «جهش تولید» نمی گذرد اما سیب زمینی کاران گلستانی از افت قیمت سیب زمینی شوکه شدند.
نمی دانند اسمش را باید بی تدبیری گذاشت یا عدم برنامه ریزی، موضوع افت ناگهانی قیمت سیب زمینی که تا ماه گذشته باید چهار هزار و 500 تومان در میدان بار خریداری می شد سیب زمینی کاران گلستانی را به شدت نگران کرده است.
کشاورزان می گویند کرونا همه قیمت ها را بالابرده است و چرا باید در مزرعه سیب زمینی کیلویی 700 تومان معامله شود و این قیمت حتی هزینه های کاشت و داشت ما را نیز شامل نمی شود.
*کشاورزان گلستانی با پس لرزه های افت ناگهانی قیمت محصولات کشاورزی غریبه نیستند
افت قیمت ناگهانی سیب زمینی و یا دیگر محصولات کشاورزی در استان سابقه دیرینه دارد و کشاورزان با پس لرزه های افت قیمت های محصولات کشاورزی غریبه نیستند و هر چند سال یک بار از این ماجرا زخم می خورند.
امسال بیش از 6 هزار هکتار سیب زمینی در استان کشت شده است و در حال حاضر در فصل برداشت سیب زمینی استان گلستان قرار داریم.
گرچه رئیس انجمن سیب زمینی کاران گلستان پیش بینی می کرد که قیمت ها برای امسال مناسب باشد اما کشاورزان می گویند که قیمت ها چنگی به دل نمی زند.
یکی از علت های کاهش افت قیمت ناگهانی سیب زمینی گلستان عدم امکان صادرات است گرچه قزاق ها متقاضی سیب زمینی گلستان هستند اما هنوز شرایط صادرات از مرزهای گلستان فراهم نشده است.
در سال گذشته که قیمت سیب زمینی به کیلویی 9 هزار تومان هم رسید عنوان شد که صادرات هیچ تاثیری به افزایش قیمت سیب زمینی ندارد اما به نظر می رسد که در حال حاضر فراهم شدن شرایط صادرات سیب زمینی از استان به کشورهای حوزه سی.ای.اس می تواند منجر به افزایش قیمت منطقی سیب زمینی شود و در غیر این صورت کشاورزان گلستانی متضرر می شوند.
*احیایی قیمت سیب زمینی گلستان با از سرگیری صادرات
مسئولان استانی هم در تلاش هستند که پروتکل های بهداشتی را برای صادرات از طریق ریل به وجود بیاورند و «ابراهیم کریمی»، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری گلستان نیز در گفتگو با خبرنگاران به این مهم تاکید کرده است که ایجاد تونل ضدعفونی در بخش ریلی و زمینی شرایط تجارت با کشور ترکمنستان را فراهم می کند و به زودی این تونل ها آماده بهره برداری خواهد بود.
البته شرط از سرگیری مبادلات تجاری توافق بین دو کشور است که اگر این مهم در روزهای آینده رقم بخورد شاید بتواند کور سو امیدی برای سیب زمینی کاران گلستانی به وجود بیاورد که از خسارت های سنگین مالی نجات پیدا کنند.
براساس پیش بینی های انجام شده در سطح هر هکتار از مزارع کشاورزی استان 25 تن سیب زمینی برداشت می شود و کشاورزان بیش از 20 تا 30 میلیون تومان برای کاشت سیب زمینی هزینه کردند و انتظار دارند که دولت برای جبران خسارت های آنان نسبت به خرید تضمینی سیب زمینی اقدام کند.
همچنین بخشی از سیب زمینی کاران گلستانی در سیل سال گذشته با آبگرفتگی مزارع با خسارت رو به رو شدند و کاهش قیمت در امسال نیز برای آنها قابل جبران نخواهد بود.
به نظر می رسد که شرایط کرونا در کشور باعث بی برنامگی شده است که کاهش قیمت سیب زمینی را در پی داشته است، سیب زمینی استان گلستان هم که بیشتر تازه خوری مصرف می شود هم شاید به مسئولان این فرصت را ندهد که به داد کشاورزان برسند.
*زیان سیب زمینی کاران گلستانی از عدم وجود صنایع تبدیلی مناسب
موضوعی که در این روزها بیشتر رخ نمایی می کند عدم وجود صنایع تبدیلی متناسب با ظرفیت های کشاورزی استان گلستان است، اگر در استان برحسب میزان تولید سیب زمینی چند کارخانه چیپس یا «فرنچ فرایز» در استان وجود داشت امروز شاید کشاورزان با اطمینان خاطر به کشت محصول پرریسک سیب زمینی در استان اقدام می کردند.
«متانت دماوندی»، کارشناس مسئول سبزی و سیفی جهاد کشاورزی گلستان می گوید بین سه تا چهار هزار هکتار سیب زمینی در استان سطح مناسبی برای کشت این محصول به شمار می رود.
*دوبرابر نیاز استان گلستان سیب زمینی کشت شد
کارشناس مسئول سبزی و سیفی جهاد کشاورزی گلستان ادامه داد: امسال بیش از 6 هزار و 500 هکتار سیب زمینی در استان گلستان کشت شده است که این میزان تقریبا دو برابر نیاز استان به شمار می رود.
متانت بیان کرد: با کشت سه تا چهار هزار هکتار سیب زمینی در استان می توانستیم سیب زمینی مورد نیاز استان و بخشی از کشور را تامین کنیم اما ما در استان گلستان بر اساس ابلاغ وزارت جهاد کشاورزی عمل می کنیم و ابلاغ سطح زیر کشت سیب زمینی بهاره از سوی وزارت جهاد کشاورزی به استان گلستان 6 هزار و 500 هکتار بود.
برخی از کارشناسان نیز می گویند که عرضه و تقاضا منجر به آن شده که قیمت سیب زمینی در استان با افت زیادی رو به رو شود.
به نظر می رسد با توجه به اینکه روز به روز بر میزان برداشت سیب زمینی در استان افزایش پیدا می کند بازار روی خوشی برای افزایش قیمت به این محصول نشان ندهد و تقریبا با این حساب کشاورزان تنها می توانند 50 درصد از هزینه های کاشت و داشت و برداشت خود را بدست بیاورند.
با توجه به اینکه نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در استان گلستان به تازگی فعالیت خود را در مجلس آغاز کردند انتظار این است که از سطح ملی نسبت به بررسی وضعیت سیب زمینی کاران گلستانی پیگیری کنند، چرا که با برنامه ریزی های وزارت جهاد کشاورزی در سطح استان بیش از ۶ هزار هکتار سیب زمینی کشت شده است و در زمانی که کشاورزان با زیان رو به رو شدند نیاز است که جهادکشاورزی به عنوان یک حامی و پشتیبان در کنار کشاورزان قرار بگیرد.
همچنین بر اساس قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی به منظور حمایت از تولید محصولات اساسی کشاورزی و ایجاد تعادل در نظام تولید و جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی و ضرر و زیان کشاورزان، دولت موظف است همهساله خرید محصولات اساسی کشاورزی (گندم، برنج، جو، ذرت، چغندر، پنبه وش، دانه های روغنی، چای، سیبزمینی، پیاز و حبوبات) را تضمین کرده و حداقل قیمت خرید تضمینی را اعلام و نسبت به خرید آنها از طریق واحدهای ذیربط اقدام کند.
همچنین در تبصره ۳ این قانون عنوان شده که دولت موظف است ضرر و زیان احتمالی موضوع این قانون را از منابع مالی خود تأمین کند و حال که نمایندگان مجلس استان بر صندلی بهارستان جلوس کردند انتظار می رود که تا دیر نشده به داد کشاورزان گلستانی برسند و از ضرر و زیان بیشتر به آنان جلوگیری کنند.
نظر شما