خبرگزاری شبستان -مازندران/سودابه احمدپور ملکشاه؛ همانطوری که میدانیم یکی از بدترین آثار ابتلا به ویروس کرونا مرگ است که متأسفانه امروز در سراسر جهان شاهد مرگومیر افراد مشکوک و مبتلابه کرونا هستیم.
پس از مرگ بیماران کرونایی در کشورهای مختلف به دلیل احتمال بالای انتقال ویروس از جنازه مبتلابه کرونا شاهد رفتارهایی چون سوزاندن، انداختن در آب، تدفین کردن دستهجمعی و تدفین انفرادی اموات بوده و هستیم.
در ایران اسلامی به دلیل اینکه مردم پایبند رعایت واجبات دین اسلام هستند و تغسیل و تدفین در دین ما آداب خاص خودش را دارد، در ابتدا دستور تیمم اموات و سپس بنا بر سفارش ولی امر مسلمین حضرت امام خامنهای (مدظلهالعالی) تصمیم بر تغسیل اموات در همه شهرها اجرایی شد.
در استان مازندران نیز همانند سایر نقاط کشور شاهد مرگومیر افراد مبتلابه کرونا بودیم، تیمم و تغسیل اموات از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و هست و در این راه افراد شجاع پایکار آمدند.
در این گزارش میخواهیم از بانوی غسالی بگوییم که با استقامت و تلاش نگذاشت هیچیک از اموات کرونایی بدون غسل و کفن وارد قبر شوند و در این راه صفرتا صد همراه اموات کرونایی بود.
«سمیرا آشکاران» ۴۴ ساله اهل شهرستان نکا که همسر جانبازش را ازدستداده و دو فرزند پسر ۲۷ ساله و ۱۸ ساله دارد، از خاطرات تلخ و شیرین دوران دهساله تغسیل اموات میگوید و مقایسهای متفاوت از تغسیل اموات کرونایی و قبل از آن دارد.
وی که ۱۳ سال پیش در هتل عرض سلام کشور عراق به آشپزی مشغول بود پس از سه سال به نکا زادگاه مادری خویش بازگشت. به دلیل اینکه مادرش غسال بود از احکام غسل و کفن براساس دین اسلام آگاهی کامل داشت تا اینکه در پی فوت دخترعمهاش با جنازه آن مرحومه که روی زمینمانده بود مواجه شد و عزم خود را برای ادامه کار در غسالخانه جزم کرد.
آشکاران دراینباره ادامه داد: اینجا احساس تکلیف کردم و گفتم امروز دستبهکار میشوم و تغسیل و تدفین را بر عهده میگیرم شروع کردم و کار را تمام کردم اصلاً سخت نبود برعکس حس خوبی داشتم از جنازه نمیترسیدم و پس از این کار مورد تعریف و تمجید اطرافیان نیز قرار گرفتم.
*کار در غسالخانه شهر بدون بیمه
این بانوی غسال با ابراز گلهمندی از عدمحمایت مسئولین امر برای تحقق بیمه، گفت: به درخواست امامجمعه شهرستان نکا در غسالخانه مشغول به کارشده و بهظاهر نیروی شهرداری است اما هنوز بیمه و مزایایی برایش در نظر نگرفتند.
*کسب رتبه برتر در بین غسالان مازندرانی
وی بیان کرد: کار در غسالخانه شهرداری را پی گرفتم و حین غسل و کفن اموات با فرازوفرودهای روبرو شدم خدا رو شکر کارمی کنم. سال ۱۳۹۴ در آزمون غسالان مازندران نیز رتبه برتر را کسب کردم.
آشکاران به سابقه 10 ساله خود در بخش غسل و کفن اموات اشاره کرد و گفت: وقتی بحث ویروس کرونا به وجود آمد باکمی تحقیق به این نتیجه رسیدم که با رعایت موارد پیشگیرانه میتوانم اموات کرونایی را غسل دهم.
*از پافشاری برای تغسیل تا بهکارگیری پسران
وی بابیان اینکه کار تدفین و تغسیل اموات کرونایی را با رعایت نکات بهداشتی انجام میدهد، اظهار کرد: مسئولان به خط شدند که تغسیل نه تیمم آری! اما من پافشاری کردم چراکه قطرات نجاست بر روی اموات باقی بود و با کوچکترین ذره خونی تیمم باطل خواهد شد ازاینرو تصمیم گرفتم مانع انجام تیمم شوم جانانه ایستادم ولی همه مخالفت کردند و پا پس کشیدن در اینجا که احتیاج به نیروی توانمند داشتم از دو فرزندم کمک گرفتم.
*تغسیل ۶۳ میت کرونایی در نکا
آشکاران به دغدغه مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) برای تدفین و تغسیل شرعی متوفیهای کرونایی اشاره کرد و گفت: بعد از فرمان رهبری مبنی بر انجام تغسیل و تدفین اموات کرونایی، کار تغسیل را باقوت بیشتری پیگیر شدم و تاکنون ۶۳ میت کرونایی را با رعایت واجبات و مستحبات، غسل دادم.
آشکاران به ترس و واهمه خانواده و بستگان متوفیهای کرونایی اشاره کرد و افزود: در این مدت برای تدفین اموات کرونایی در آرامستان ها حاضر شدم و حتی سنگ لحد و دفن میت را خودم انجام دادم. وقتی مشغول غسل و کفن هستم پیش خودم زمزمه میکنم در این دنیا یک خوبی میماند یک بدی، چه خوب است که نام نیک از ما بهجا بماند.
این بانوی غسال اضافه کرد: خانوادهام با شغلم مشکلی ندارند و من بعد از پایان روز کاری با تعویض لباس کار و ضدعفونی کردن دستها به خانه برمیگردم.
وی درباره درآمدش گفت: این بستگی به این دارد که خانواده اموات خودشان یکچیزی بدهند غیرازاین درآمدی ندارم در حالی از صبح تا شب پایکار هستم و شب که به خانه میرسم باید جواب تلفن بدهم در دوران اوج بحران کرونا دست چپم در اثر جابهجایی میت با وزن بالا آسیب دید ولی دست از کار نکشیدم.
*کرونا و آسیب به کهنسالان
این بانوی غسال با ابراز گلهمندی از برخی خانوادهها که به اعضای کهنسال خانواده خود رسیدگی نمیکنند، گفت: مورد قابلتأمل دوران آغازین شیوع کرونا این بود که افراد پیر در پی شیوع کرونا بدون پرستار شدند اگر کرونا آنها را نمیکشت به مرگ طبیعی میمردند چراکه با دیدن جنازه شان به راحتی میتوان فهمید که چقدر زجر کشیدند. جز یک جسم استخوانی با زخم بستر چیزی از آنها نمانده بود.
*ترس مردم از اجساد کرونایی
آشکاران گفت: به نظر من همه ما روزی بر روی این تخت میخوابیم چیزی که مهم است این که پاک از دنیا برویم بدترین آثار کرونا فوت افرادی سرشناس و باشخصیتی بود که پس از کرونا غریبانه آرام گرفتند همه از جنازهشان فرار میکردند.
این بانوی غسال اظهار کرد: غربت این اموات حس سنگین خاصی را به من القا میکند، نوع دفن شدنشان، نوع تحویل گرفتن آنها و اینکه کسی آنها را تا لحظه دفن شدن همراهی نمیکند، امواتی که با غربت تحویل غسالخانه میشوند. بعضی اوقات تا صبح در گلزار شهدا برای این غربت متوفیهای کرونایی گریه کردم.
*لباس بهداشتی مخصوص برای تغسیل اموات کرونایی نداشتم
وی بابیان اینکه در ابتدای امر برای شستوشوی اموات کرونایی لباس مخصوص نداشت و با نایلون زباله لباس، دستکش و کلاه درست کرد، افزود: در ادامه راه سپاه نکا و کادر بهاشت و درمان این شهرستان برایش تجهیزات بهداشتی مهیا کردند.
*تغسیل حدود ۴ هزار میت در طول ۱۰ سال
این بانوی غسال اذعان کرد: تاکنون ۳ هزار و ۸۰۰ میت را باعلاقه و برای رضای خدا غسل داده تا اموات با جسمی پاک به درون قبر هدایت شوند.
آشکاران بابیان اینکه تاکنون بیمه و مزایایی برایش محقق نشده، گفت: دیگر از من گذشته و تلاش دارم برای فرزندم که با من در غسالخانه کار می کند بیمه و مزایایی از شهرداری دریافت کنم.
*نگران ابتلا به کرونا نبودم
«سید معصومه ساداتی» نیز از آمادگی کامل حوزه علمیه ریحانه الرسول نکا در امر مشارکت برای تغسیل اموات کرونایی گفت و یادآور شد: طلبهها از ابتدای کار در بحث تولید ماسک و پخت غذای گرم و تهیه و توزیع بستههای معیشتی فعال بوده و پایکار هستند.
مدیر حوزه علمیه ریحانه الرسول نکا اظهار کرد: کار تغسیل درست از همان روز آموزشی شروع شد و در بخش تکوین و تدفین به خانم آشکاران کمک کردیم؛ این کار بسیار آرامشبخش بود و نگران نبودم کرونا بگیرم.
وی اذعان کرد: حضور در غسالخانه و راضی کردن خانواده، شاید کار آسانی نباشد آنهم برای غسل دادن اموات مبتلابه کرونا اما خانواده من هیچ مخالفتی با حضورم در این مکان نداشتند و معمولا وقتی نیاز به حضور در بحران احساس میشود نه تنها کسی مخالفت نمیکند بلکه خودشان هم پایکار هستند.
*شوک بزرگ بازماندگان کرونایی و ضرورت حضور مشاوران مذهبی
ساداتی به حال غریب بازماندگان اموات کرونایی اشاره کرد وافزود: خانوادههای متوفیهای کرونایی از مرگ ناگهانی عزیزانشان دچار شوک می شوند. درست همان زمانی که احتیاج به دلجویی دارند هیچکسی نزدیک آنها نمیشود چراکه می توسند از بازماندگان اموات کرونایی، به این ویروس منحوس مبتلا شوند. اینجا نیاز به مشاوران مذهبی ضرورت داشت که جای خالیاش حس شد که طلبههای خواهر تا جایی که ممکن بود سعی کردند این خلاء را برای خانوادههای اموات کرونایی پر کنند.
به گزارش شبستان، بحث تغسیل اموات کرونایی بسیار بسیار مهمتر از این است که نادیده گرفته شود و همواره باید در اولویت توجه مسئولان و مردم باشد.
نظر شما