حجت الاسلام «ابراهیم بهاری» در گفتگو با خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با بیان اینکه فرا رسیدن عید سعید فطر فرصت بیان برخی نکات فقهی را نیز فراهم می کند، اظهار کرد: اختلاف در فقه مانند هر علم دیگری وجود دارد، چنان که در مراجعه به پزشکان نیز می بینیم یکی دارو تجویز میکند و دیگری راه درمان را در جراحی می بیند و مردم هیچ گاه از این تفاوت آراء به دعوا تعبیر نمی کنند.
این استاد حوزه علمیه در ادامه بیان کرد: اختلاف در تعیین روز عید فطر اختلاف اساسی و در اصول دین نیست تا از آن برداشت به اختلاف میان فقها شود؛ بلکه اصل روزه داری امری اساسی و از اصول اسلام است و همه مراجع در این زمینه نظر یکسانی دارند.
وی تصریح کرد: این اختلاف بر اساس اختلاف در مبنای فقهی است نه عدم اعتماد مراجع به یکدیگر چراکه یکی شب مشترک یا چشم مسلح را در این تعیین شرط می داند و دیگری نه. اینکه علت این اختلافِ مبنا چیست بحثی مفصل دارد اما اگر کسی اندک اطلاعات و معلوماتی در فقه داشته باشد، میداند دلایل و استدلالهای طرفین متقن، قوی و بر اساس اصول و مبانی مشخص و معین است.
حجت الاسلام بهاری با بیان اینکه روزه دو بُعد فردی و اجتماعی دارد، گفت: در بعد فردی هر کسی به فتوای مرجع تقلید خود عمل میکند مثل اینکه امروز را عید بداند یا نداند اما در بعد اجتماعی طبیعی است که باید یک نظر در جامعه و کشور حاکم شود که بهترین مبنا در این باره نظر ولی فقیه در هر زمان است.
این استاد اخلاق تاکید کرد: بر خلاف آنچه برخی می خواهند القاء کنند که این اختلافات صرفاً در ایران دیده می شود، باید گفت این تفاوت مبنایی در حوزه علمیه نجف هم وجود دارد؛ چنان که حضرات آیات سیستانی و مدرسی امروز (یکشنبه، 4 خردادماه) را سیامین روز ماه مبارک رمضان و در مقابل آیات عظام حکیم، فیاض و بشیر نجفی امروز را عید اعلام کرده اند.
حجت الاسلام بهاری با بیان اینکه اثبات اول ماه قمری امری تقلیدی نیست، خاطرنشان کرد: بله، اما در مبانی باید طبق نظر مرجع تقلید عمل کرد مثل این که طبق نظر ایشان رؤیت با ابزار مورد قبول باشد
نظر شما