دکتر «ابوالفضل خراسانی» در گفت و گو با خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان گفت: عید فطر از مهم ترین اعیاد مسلمین جهان است و کشورهای اسلامی اهتمام خاص و آداب و دستورهای خاصی در این ایام دارن،. فطر به عیدانه ای الهی به روزه روزه داران و دارای دو بعد فردی و اجتماعی است.
این عضو شورای علمی اجرایی همکاری های علمی فرهنگی ایران و جهان غرب گفت: روز عید فطر که همان روز اول شوال است روزه گرفتن حرام است و شب و روز آن سفارش به انجام غسل شده ایم. همچنین مستحب است نماز در زیر آسمان و بیرون خوانده شود و انجام صله رحم و دید بازدید ها تاکید شده که البته چون ما در ایام کرونا و مراقبت های خاص فاصله گذاری اجتماعی هستیم، رعایت این مسائل ضرورت دارد، خواندن زیارت عاشورا، دعای جوشن کبیر و دعای مجیر هم در این روز سفارش شده است.
خراسانی با اشاره به روایتی از امام علی علیه السلام حقیقت عید فطر و فلسفه آن را اینگونه بیان کرد: پیشوای اول شیعیان می فرماید که دنیا محل مسابقه و آخرت زمان اجر گرفتن است و نیز بهشت برین جایزه برندگان این مسابقه و جهنم جزای بازندگان است پس باید گفت دنیا جای کاشت است و جای برداشت نیست. این نکته خیلی مهم است که در این عید پاداش یک ماه عبادت و بندگی انجام شده دریافت می شود.
این کارشناس مسایل دینی با برشمردن ویژگی های عید فطر از کلام امیر المؤمنین علیه السلام خاطر نشان کرد: در این روز نیکوکاران ثواب و نتیجه زحمت و تلاش یک ماه بندگی در مبارک رمضان را دریافت می کنند.
خراسانی افزود: گناهکاران اما بیان می بینند، که این زیان و خسران را کسی به آنها تحمیل نکرده است ،بلکه خودشان به اختیار خودشان ، خود را از فیض برکت مغفرت ماه رمضان بی بهره و بی نصیب کرده اند.
نویسنده کتاب بهداشت زندگی درپرتو قرآن اظهار داشت: شبیه ترین روز به روز قیامت ،عید فطر است چون در این روز عده ای از زیان کاران تاسف و غصه می خورند وجماعتی از نیکوکاران رستگار و موفق به کسب نعمت الهی می شوند و خدا را سپاس می گویند.
به گفته وی عید فطر روز عبرت گرفتن است و یادآوری می کند زمان مرگ، لحظه جدا شدن روح از جسم را بنابراین باید عبرت گرفت از لحظه ها ، زمان ها ودر آخر زمانی که در جایگاه نماز می ایستیم، باید به یاد آوریم زمانی که در محضر عدل الهی می ایستیم از ما حساب رسی می شود.
عضواتاق فکر وطرح وبرنامه مجمع عالی حکمت اسلامی پنجمین ویژگی که امام علی علیه السلام برای روز عید فطر برمی شمارند را روز بشار، غفران و بخشش الهی نامید و گفت:با توجه به سخنان امیر مومنان عید فطر بازگشت به فطرت انسان و نتیجه یک ماه عبادت و بندگی است که در واقع انسان را به خویشتن خود دعوت کرده است.
وی افزود: چون انسان با گناه و نافرمانی خداوند از فطرت خدادادی خود که ذاتا فطرت پاک و خداجویی است دور شده و دیگر ندای درون وخود را نمی شنود،. این یک ماه روزه داری در حقیقت زمان واقعی است که همه اعضا و جوارح انسان روزه باشند و به ذات پاک خود بازگردند.
دکتر خراسانی با اشاره به آیه های نورانی قَدْ أَفْلَحَ مَن تَزَکَّىٰ ؛وَذَکَرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّىٰ؛ بَلْ تُؤْثِرُونَ الْحَیَاةَ الدُّنْیَا؛ وَالْآخِرَةُ خَیْرٌ وَأَبْقَىٰ؛گفت: در این آیه ها مراد زکات فطره است، و همچنین تقدم زکات بر نماز ،پس پرداخت زکات فطره مهم است که شرط قبولی یک ماه روزه داری است'
وی تصریح کرد: روزه آثار فردی و اجتماعی داراما. پرداخت فطریه یک مسئولیت اجتماعی، نسبت به افراد فقیر جامعه است.اگر این احساس مسئولیت استمرار پیدا کند ،می توانیم به خدابینی و خدا جویی و به آن روح پرهیزگاری مطلق و مفید تبدیل بشویم و اینجاست که انسان رنگ پیدا می کند و آثار فردی و اجتماعی روزه محقق می شود.
به گفته این پژوهشگر علوم دینی، فلسفه عید فطر و پرداخت زکات فطره بیانگر اصل بنیادین ریشه کن کردن فقر در جامعه است که باید مورد نظر همه افراد در جامعه اسلامی باشد. ما در ماه مبارک رمضان به یک تکامل روحی رسیدیم و مهم تر این است که بتوانیم در بعداز ماه مبارک رمضان هم این روش و منش را ادامه بدهیم.
نظر شما