معیار های اخلاقی در تامین نیاز های طبیعی بشر باید  رعایت شوند

حجت الاسلام دکتر حسن معلمی از اساتید فلسفه و اخلاق در حوزه و دانشگاه در این نشست درباب موضوع "چیستی و جایگاه ارزش در فلسفه اخلاق در یک مقایسه تطبیقی با مبانی اقتصاد متعارف" به سخنرانی پرداخت.

به گزارش خبرگزاری شبستان، هشتمین جلسه از سلسله نشست های الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت با حضور اساتید و دانشجویان علاقه مند در دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران برگزار گردید.

در این نشست حجت الاسلام دکتر حسن معلمی از اساتیدفلسفه و اخلاق در حوزه و دانشگاه در موضوع "چیستی و جایگاه ارزش در فلسفه اخلاق در یک مقایسه تطبیقی با مبانی اقتصاد متعارف" به سخنرانی پرداخت.

ایشان در تبیین واژه ارزش بیان داشت: "واژه ارزش واژه ای مرادف و روشن تر از خود ندارد تا بتوان آن را تعریف کرد ولی لوازم و ملزومات آن همچون مطلوبیت، کمال، سودمندی و امثال آن می توانند در تعریف آن اشاره شوند. ارزش اخلاقی علاوه بر امور مذکور، با فطرت الهی، قرب حق، اتصاف به صفات حق و عواطف و احساسات انسانی مقارن و همراه و ملازم هستند و در باب ارزش اخلاقی، نیت فاعل نیز نقش اساسی دارد که می توان گفت مجموعه سه گانه 1- نتایج مترتب 2- فطرت الهی 3- نیت فاعل، امور ارزش آفرین در ارزش اخلاقی بشمار می روند و ارزش های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نیز در این چهارچوب قابل تبیین هستند."
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در پاسخ به این سوال که آیا معیار های ارزش اخلاقی بر اساس جهان بینی های مختلف دگرگون شده و تغییر می یابند افزودند: "اساسا ارزش ها دو دسته اند، بعضی از ارزش ها دایر بر فلسفه و جهان بینی خاصی نیست. مثلا بعضی از نیازهای طبیعی بشر مثل پوشاک، مسکن، خوراک و امنیت، فارق از جهانبینی هر جامعه ای، جزو ارزش های آن جامعه هستند. یعنی جامعه چه مسلمان، کمونیست یا الحادی باشد باید بتواند این نیاز ها را براورده نماید. اما اینکه چگونه و با چه نطام اقتصادی و سیاسی این کار را انجام دهد تا به جنبه های روحی و معنوی انسان آسیب وارد نشود اهمیت دارد. در واقع جهان بینی در ارزش های خنثی مثل خوراک و مسکن نقشی ندارد اما در تعیین حدود و صغور و نحوه براورده کردن آنها اهمیت داشته و ارزش های ثانویه ای را ایجاد می کند".
ایشان در ادامه منطق و فلسفه اخلاق را اعتقاد به وجود خداوند و معاد دانسته و افزودند: "اخلاق گرایی بدون داشتن نیت الهی نمی تواند اخلاق گرایی واقعی باشد و تابع شرایط و زمان و مکان خواهد بود بطوریکه با تغییر شرایط جامعه، دچار دگرگونی می شود. در واقع سطح نازلی از اخلاق را می توان صرفا با منطق مادی گرایانه و کسب منفعت شخصی و بدون محوریت خداوند در جامعه ایجاد کرد اما این نوع اخلاق گرایی پایدار نیست".
 لازم به ذکر است طبق برنامه ریزی انجام شده، نشست بعدی نشست های الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با حضور دکتر حسن سبحانی برگزار خواهد شد که در زمینه "تاملی روش شناختی از توسعه بر مبنای دین" به سخنرانی می پردازند.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 93102

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha