حجت الاسلام «سیروس حکمتی نیک» در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در یاسوج، اظهار داشت: دعا براساس آموزه های الهی، تعالیم آسمانی و فرمایش بزرگان دین، یکی از مهم ترین ابزار و عبادت هایی است که می تواند انسان را در مسیر سعادت و خوشبختی قرار دهد.
مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه فتح استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: دعا را ابزار ارزشمندی برای سعادت مند شدن و عاقبت بخیری ما انسان ها دانست و اضافه کرد: آنچه مهم است این که برخی وقت ها ما انسان ها احساس می کنیم دعا مورد استجابت خدای بزرگ قرار نمی گیرد.
وی در توضیح این مطلب، گفت: گویا موانعی در زندگی ما وجود دارد که چه بسا اجازه ندهد دعای ما به درگاه الهی مستجاب شود. گاهی اوقات مصلحت الهی این است که دعا مورد استجابت قرار نگیرد.
حکمتی نیک خاطرنشان کرد: خداوند حکیم مطلق است و همه مصالح و مفاسد عالم را می داند و مصلحت نمی بیند که برخی از دعاها مستجاب شود.
امام جمعه موقت یاسوج یادآور شد: گاهی اوقات خداوند بزرگ خطاب به فرشتگان و ملائکه الله می فرماید: «من دوست دارم صدای عنابه و تزرع بنده ام را بشنوم» و لذا از فرشتگان می خواهد استجابت دعای مومنین را به تاخیر بیاندازند.
وی با اشاره به اینکه اما گاهی اوقات شاید ما قابلیت و لیاقت پذیرش دعا را نداشته باشیم، اضافه کرد: باید پرسید چرا گاهی اوقات این همه دعا می کنیم، تزرع و عنابه به درگاه الهی داریم، اما دعای ما مستجاب نمی شود؟
حکمتی نیک گفت: شخصی همین سوال را از محضر پیامبر گرامی اسلام پرسید چرا گاهی اوقات این همه دعا می کنیم، تزرع و عنابه به درگاه الهی داریم، اما دعای ما مستجاب نمی شود؟ حال آن که خداوند در قرآن فرمود «مرا بخوانید تا شما را اجابت کنم».
مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه فتح استان کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: پیامبر عظیم الشان اسلام فرمودند«همانا دل ها و قلب های شما مردم به واسطه چند عمل مرده است»، وقتی دل می میرد، تاریکی، سیاهی و ظلمت دل انسان را فرا می گیرد، وقتی نام و یاد خداوند در دل زنده نباشد، معلوم است دعای انسان مستجاب نمی شود.
وی مهم ترین مانع استجابت دعا را دل مردگی و زنده نبودن دل ما به نام و یاد خداوند دانست و یادآور شد: وقتی دل به یاد الهی زنده شد، دعا هم مستجاب می شود.
حکمتی نیک با بیان این سوال که چه عواملی باعث دل مردگی است، چرا دل می میرد و دعا مستجاب نمی شود؟، اظهار داشت: پیامبر اعظم (ص) فرمود: «نخستین عامل دل مردگی که باعث عدم استجابت دعا می شود این است که ما ادعا می کنیم خداوند را در مسیر زندگی شناخته ایم، اما حق بندگی خدا را ادا نمی کنیم».
امام جمعه موقت یاسوج در ادامه، اضافه کرد: متاسفانه حق خالق، حق رازق و حق واقعی معبود مهربان را در مسیر زندگی کمتر ادا می کنیم، باید بینیم تا چه اندازه شکرگذار نعمت ها بوده و به محتوا و مضامین قرآن توجه داشتیم؟ نعمت عمر، نعمت سلامتی، نعمت حیات، نعمت آب، نعمت نان و این همه مواهب که خداوند به ما بخشیده، آیا شکرگذار نعمت های خداوند هستیم؟.
وی خاطرنشان کرد: ادعا می کنیم خداوند را شناخته ایم و در نمازها می خوانیم «قل هوالله احد» ولی حق بندگی خداوند را آن طور که شایسته است، ادا نمی کنیم.
حکمتی نیک به دومین عامل دل مردگی انسان از دیدگاه پیامبر که منجر به عدم استجابت دعا می شود پرداخت و اظهار داشت: پیامبر فرمود «شما مردم قرآن می خوانید، اما در مقام عمل اهل عمل به پیام های قرآنی نیستید»، متاسفانه آیات ربا را می خوانیم، ولی معامله های ما نزولی و ربوی است، آیات حجاب و عفت را می خوانیم، ولی بازار ما به گونه دیگری است، قرآن می خوانیم ولی باید دید تا چه اندازه به محتوا، مضامین و دستورهای قرآن در زندگی عمل می کنیم.
مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه فتح استان کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: رسول الله (ص) فرمودند: «سومین عامل دل مردگی این است که ما مردم ادعا می کنیم پیامبر اسلام را قبول داریم، اما نسبت به وجود اهل بیت پیامبر کینه توز هستیم».
وی در توضیح این مطلب، ادامه داد: فرق بین امامت و رسالت قائل هستیم، امامت و ولایت اهل بیت (ع) مکمل و متمم رسالت و نبوت است، امامت اهل بیت (ع) ادامه دهنده موضوع رسالت پیامبر است، نمی شود که اعتقاد به پیامبر داشته باشیم، اما اعتقاد به مقام بالای اهل بیت (ع) و امامت انتسابی آنها نداشته باشیم.
حکمتی نیک گفت: پیامبر اسلام فرمودند«چهارمین عامل دل مردگی برای ما انسان ها این است که ادعا می کنیم دوست داریم به بهشت برویم و از نعمت های زیبای بهشتی استفاده کنیم و دوست داریم خداوند در روز قیامت از ما راضی باشد، ولی در مقام عمل، اهل عمل برای ورود به بهشت نیستیم».
امام جمعه موقت یاسوج تاکید کرد: بهشت را مجانی به کسی نمی دهند، باید عمل کرد، زکات داد، احکام الهی را در زندگی اجرا کرد و عمل صالح و شایسته در متن زندگی ما وجود داشته باشد تا در عوض بهشت را به ما بدهند.
وی عنوان کرد: پیامبر اسلام فرمودند«پنجمین عامل دل مردگی انسان این است که ما انسان ها ادعا می کنیم دشمن شیطان هستیم، ولی در مقام عمل مقلد شیطان هستیم».
حکمتی نیک در توضیح این مطلب یادآور شد: هر کجا شیطان قدم بردارد، ما دنبال شیطان هستیم و هر روز بر شیطان لعنت می فرستیم، ولی چه بسا کارهای ما شیطانی باشد و رنگ و بوی الهی در آن وجود نداشته باشد.
مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه فتح استان کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: پیامبر اسلام فرمودند «ششمین عامل دل مردگی که منجر به عدم استجابت دعا می شود این است که ما مردم ادعا می کنیم از مال و اموال دنیوی بیزار هستیم و مدعی هستیم که طالب دنیا و دنیا طلب نیستیم، ولی در عین حال همه دور مال دنیا جمع شده ایم و به سر و کله همدیگر می زنیم».
وی خاطرنشان کرد: بسیاری از نزاع ها و اختلاف های انسان ها به دلیل مال دنیا، امکانات و اموال دنیوی است که انسان با هم نوع خود درگیر می شود.
حکمتی نیک هفتمین عامل دل مردگی انسان از دیدگاه پیامبر را این موضوع دانست «که ما ادعا می کنیم از آتش جهنم می ترسیم» و اضافه کرد: در آیه های زیبای قرآن خواندیم که «عذاب العظیم»، «عذاب العلیم» و عذاب خوار کننده در انتظار گنه کاران است، ولی هنوز از دنیا نرفته با اعمال بد خود بدن ها را در آتش جهنم انداخته ایم.
امام جمعه موقت یاسوج گفت: می گوییم از آتش می ترسیم، ولی بدن های خود را نمرده در دل آتش انداخته ایم و انتظار داریم که دعاهایمان مستجاب شوند. باید دل پاک، ناب، صاف باشد و رنگ و بوی الهی در آنها باشد تا خداوند دعای ما را مستجاب کند.
وی یادآور شد: پیامبر اسلام فرمود «هشتمین عامل دل مردگی این است که ما مردم به جای برطرف کردن عیب های خود، مشغول عیب جویی از همدیگر و دنبال طعنه زدن و استنطاق از یکدیگر هستیم ولی از عیب های خود غافل هستیم».
حکمتی نیک گفت: پیامبر اسلام فرمودند «نهمین عامل دل مردگی که باعث می شود دعای ما مستجاب نشود، این است که همه اقرار و اعتراف به مرگ می کنیم ولی برای مرگ آماده نیستیم، آمادگی و استعداد لازم را برای اینکه قبضه روح شویم نداریم».
مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه فتح استان کهگیلویه و بویراحمد در توضیح این مطلب، اظهار داشت: دعای کسی مستجاب می شود که آمادگی لازم برای مرگ را داشته باشد، یعنی همه «حقوق الناس» و همه «حقوق الله» را ادا کرده، واجبات را انجام داده و بدهکار خدا و مردم نباشد.
وی خاطرنشان کرد: پیامبر فرمودند «دهمین عامل دل مردگی این است که ما مرده ها را در قبرستان دفن می کنیم اما از این مرگ و میرها عبرت نمی گیریم، گویا مرگ مال همسایه است»
حکمتی نیک تصریح کرد: ما انسان ها از تشییع جنازه ها و وضعیت حاکم بر جامعه (وضعیت کرونایی) درس نمی گیریم، شاید روزی هم نوبت ما باشد.
امام جمعه موقت یاسوج گفت: فلسفه تشییع جنازه، تدفین و خاکسپاری این است که ما درس بگیریم که مرگ در انتظار ماست، باید مقدمات لازم را برای نیایش، راز و نیاز و مناجات با خدای بزرگ آماده کنیم و دعا کنیم که خداوند هم دعای ما را مستجاب می کند.
نظر شما