حجت الاسلام محمود حسین زاده خراسانی، استاد حقوق و فقه اسلامی حوزه علمیه قم و پژوهشگر حوزه مسجد، حضور در نماز جماعت را در پیشگیری از جرم موثر دانست و گفت: یکی از اجتماعات دینی که هر فرد مسلمان با آن هر روز سر و کار دارد مسجد برای اقامه نماز جماعت آن است و شارع مقدس برای فرار از جماعت مجازات تعیین کرده است.
وی اظهار کرد: مسجد از حیث احکام، آداب، مکان و حالات موجود در آن به گونه ای است که بر روح وجسم فرد اثر فوق العاده ای می گذارد که باعث آرامش روحی وی می شود. این خود علت اساسی در پیشگیری از جرم تلقی می شود. در دهه های اخیر علم نوین جرم شناسی که شاخه ای از علم حقوق است پا به عرصه گذاشته تا پاسخگوی این سوال مهم باشد که چه عاملی انسان را به سوی جرم سوق می دهد؟
وی ادامه داد: در پاسخ به این سوال جواب های متعددی بیان شده است. با توجه به بررسی علل اصلی وقوع جرم و تأمل در احکام جاری در مسجد و کیفیات آن می توان پی به این امر مهم برد که حضور در نماز جماعت در مسجد درمان دردهاست. حضور در مسجد به صورت مداوم، تمام عللی که سبب وقوع جرم است و مکاتب مختلف غربی به آن اشاره کرده اند را مداوا می کند.
استاد حوزه علمیه قم با برشماری آداب و کیفیات اعمالی که در پیشگیری از جرم موثرند و با تاکید بر این که ورود فرد از کودکی به مساجد و تعلیم و تربیت دینی آنان از عوامل ضروری در پیشگیری از وقوع جرم است، گفت: در تعالیم اسلامی به ضرورت ادب در دوران کودکی اشاره شده است و در مکتب اثبات گرایی روانی نیز به این امر پرداخته شده است که علت وقوع جرم، همان انحرافات فرد در دوران طفولیت است.
وی با اشاره تفکرات و عقاید فروید در باب جرم گرایی ادامه داد: فروید انسان را به «نهاد»، «من»، «من برتر» تقسیم می کند و می گوید «نهاد» به دنبال کامجویی و خوشی است و «من» را به سوی لذت سوق می دهد و «من برتر» آن دو را کنترل می کند. حال اگر «من برتر» نتواند به دلیل اختلال، وظیفه اش را انجام دهد در این صورت شخص مرتکب جرم می شود.
حجت الاسلام حسین زاده خراسانی مسجد را مکانی برای پرورش تمایلات دین مدارانه دانست و گفت: تئوری فرصت که یکی از دیدگاه های نظریه فشار است بر این نظر است که انسان دارای تمایلات مادی است که با نرسیدن به آن یا منزوی می شود و یا برای رسیدن به آن راه میانبر را انتخاب می کند و دست به جرم می زند. در حالی که اهالی مسجد این رویکرد را اشتباه انگاشته و بر این باورند که تمایلات انسانی منحصر در امیال مادی نیست، بلکه یک سری امیال وجود دارد که بر گروه اول برتری دارند.
وی ادامه داد: این خود یک فرهنگ است که شخص اهل مسجد آن را برمی گزیند و یک انتخاب دینی انجام می دهد و دست به عمل نامشروع نمی زند، برخلاف دو دیدگاه یادگیری و معاشرت های تدریجی که از زیرمجموعه های نظریه فشار محسوب می شوند.
این استاد حوزه با اشاره به این که مسجد راهی برای جلوگیری از حس رها شدگی است، گفت: مسجد به انسان، هویت، شخصیت و حیثیت می دهد و شخص مهاجر در صورتی که اهل مسجد باشد بلافاصله از این حس، رهایی می یابد و حتی الگوهای جامعه خویش نیز می شود.
وی همچنین اقامه نماز جماعت در مساجد را عامل ایجاد حالت برابری و از بین رفتن برتری شخص بر شخص دیگر دانست و اظهار کرد: انسان با رسیدن به این احساس درمی یابد در اسلام هیچ تبعیضی وجود ندارد. تنها برتری تقواست که آن هم امری درونی است و امر درونی در جامعه بشری در حقوق بین شهروندان هیچ اثری ندارد و همه در برابر قانون مساوی هستند.
وی ادامه داد: بنابراین این شخص همین امر را در تمام امور زندگی بشر تسری می دهد و در می یابد در اسلام بین حاکم و محکوم در رسیدگی قضایی هیچ فرقی نیست و برابری در اجرای عدالت وجود دارد. همین حس موجب می شود شخص دچار پرخاشگری و کجروی نشود.
پایان پیام/
نظر شما