به گزارش خبرنگار قران و معارف خبرگزاری شبستان، شب قدر، یکی از زمانهای مهمی است که در قرآن بسیار مورد تأکید قرار گرفته و مقام و جایگاه والایی برای آن گفته شده است. در سوره قدر، علت اهمیت و جایگاه ویژه این شب، نزول قرآن و نزول فرشتگان، بیان شده است. قرآن این شب را سر تا سر مملوّ از سلامت معرفی کرده است. همچنین در این شب، سرنوشت انسانها تعیین میشود. به جهت تعیین سرنوشت انسانها در این شب و وجود خیرات و برکات فراوانی که بیارتباط با نزول فرشتگان و روح نیست، احیای این شب و بیدار ماندن و انجام عبادات مورد سفارش قرار گرفته است با توجه به آیات قرآن و روایاتی که درباره شب قدر وارد شده، چنین به دست میآید که نزول فرشتگان و روح، در شب قدر هر سال اتفاق میافتد. در این شب، امور مربوط به یک سال آینده، توسط فرشتگان در زمان پیامبر بر خود ایشان و بعد او بر جانشینان بر حقش که حضرت علی(ع) و یازده فرزند معصوم او است نازل شده و اکنون نیز بر امام زمان(ع) نازل میشود لذا در این خصوص با حجت الاسلام «محسن ادیب بهروز »، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت و گویی انجام دادیم که در ادامه می خوانیم.
فلسفه فضیلت شب های قدر چیست و چرا این شب برتر از هزار ماه است؟
نکته اول اینکه هر موضوعی که پیرامون کلام و پیام الهی در قرآن کریم وجود دارد، بیانگر یقین و تکمیلی بودن آن مسئله است، یعنی جای هرگونه شک و تردید را از بین می برد. سوره «لیله القدر خیر من الف شهر» تاکید بر وجود «لیله القدر» دارد. طبق این آیه شریفه، آثار اعمالی که در این شب نصیب انسان می شود، یک به هزار است. نکته دوم این که ما باید برای به دست آوردن جزییات یک موضوع قرآنی یا کلام الهی به مفسر حقیقی آن که پیامبر اکرم (ص)، اهل بیت (ع) و امامان معصوم هستند، مراجعه کنیم.اساسا در نظام الهی برخلاف نظام های بشری، زمان و مکان دو عنصر و رکن مهم در تغییر آثار و اعمالی هستند که انجام می گیرد، یعنی اگر ما بخواهیم عملی را (چه مثبت و چه منفی) بدون توجه به این دو بعد انجام دهیم، قطعا ضرر می کنیم؛ مثلا اگر ما در مکان هایی مانند قم، مشهد، کربلا، مکه و بیت المقدس که به دلیل حضور پیامبر اکرم (ص)، اهل بیت و نزول آیات الهی دارای یک ویژگی خاص هستند، مرتکب گناهی شویم، طبق روایات متعدد، آثارش چند برابر مکان های دیگر است لذا با توجه به آیه «لیله القدر خیر من الف شهر» آثار عملی که در این شب انجام می شود، ضربدر هزار شب می باشد.
سوال کلی این است که چرا ما باید به «لیله القدر» توجه کنیم؟ برای اینکه «لیله القدر» یک عامل جهش و صعود در اعمال انسان محسوب می شود، یعنی اگر فرد صد سال هم به انجام اعمال مثبت پرداخته باشد ولی به عوامل جهش و صعودی که خداوند برای آن شب تعریف کرده، بی توجه باشد، ضرر کرده است لذا «لیله القدر» از جمله شب هایی است که به تعبیر برخی ها، انسان در این شب ره صد ساله را یک شبه می پیماید، یعنی یک عمل مثبت من در این شب ،جهش و صعودی است که اگر در 100 سال عمرم هزینه می کردم به آن دست نمی یافتم.
چه آمادگی هایی ما باید برای شب های قدر کسب کنیم؟
ابتدا ما باید بدانیم «لیله القدر» چه زمانی است تا این فرصت طلایی را از دست ندهیم. دوم اینکه اگر من بخواهم از لحاظ شخصیتی به صورت عادی در این شب اقدام کنم، دستاوردهای عادی و معمولی هم به دست خواهم آورد ولی برای به دست آوردن دستاوردهای ویژه و ماندگار باید مقدماتی بچینم، این مقدمات باید شخصیت من را تغییر دهند تا بتوانم از پس این شب عزیز برآیم؛ بنابراین اگر این مقدمات به صورت الهی انجام پذیرد، خداوند هم در آن شب از طریق امدادهای غیبی به وی کمک کرده و کارهایی انجام می دهد که از حد تصور و توان خودش هم خارج است لذا یکی از مقدمات الهی سفارش شده در این ماه، مراقبت کامل از تغذیه جسم است. اگر تغذیه افراد از منابع حلال باشد این لقمه حلال موجب آمادگی بیشتر افراد برای ارتباط با خالق خود در این شب می شود.
سید عبدالکریم کشمیری از شاگردان برجسته علامه سید علی قاضی می فرماید: در ماه مبارک رمضان افطار جایی نروید، افطارتان را با غذای شخصی خودتان باز کنید، شاید سر گفته ایشان به خاطر اطلاع از حلال بودن غذای خودتان باشد، دیگر اینکه توصیه کردند، حقوق صاحبان حق را ادا کنید، اولین صاحب حق بر من حضرت حجت (عج)، سپس به ترتیب پیامبر اکرم (ص)، اهل بیت (ع)، والدین، فرزندان، همسر و اقوام درجه یک می باشند، بنابراین این گروه صاحبان حق بر شما هستند، مراقب ادای حقوق این افراد باشید؛ بر همین اساس رعایت این سه نکته کلیدی می تواند مقدمه ای برای آمادگی افراد در شب های قدر باشد.
چگونه فضیلت شب های قدر را درک کنیم؟
به تصور برخی از افراد مفهوم درک، انجام یک سری اعمال سفارش شده در این شب ها است. در حالی که خواندن دو رکعت نماز، دعا یا شرکت در مراسم این شب به معنای درک فضیلت شب های قدر نیست. درک در نظام بشری به معنای انتقال کامل حقیقت پیش روی خود ابتدا به ذهن و سپس به قلب انسان است. اولا قرار است من لیله القدر را درک کنم و بدانم آن شب همان شب قدر است؛ دوم اینکه بدانم آنچه را که در آن شب در عالم هستی رخ می دهد، چیست «تنزله ملائکه والروح فیها» روایت است از معصوم (ع) پرسیدند: منظور از روح همان جبرییل است؟ فرمودند خیر، یک موجود بزرگ تر و عظیم تر با ویژگی های خاص است که به محضر امام زمان مشرف می شوند و مقدرات همه عالم و انسان ها را به تایید وی می رسانند؛ بنابراین اگر من بتوانم مقدمات را به گونه ای فراهم کنم که این شب را از دست ندهم و سپس متوجه شوم که قرار است در این شب اتفاق خاصی در عالم هستی رخ دهد در این صورت می توانم فضیلت شب های قدر را درک کنم.
حتی افراد در این شب می توانند از علم الهی بهره مند شوند. در حال حاضر همه جوامع پزشکی دنیا از کشف و درمان ویروس کرونا عاجز مانده اند لذا افرادی که برای کشف مجهولات بشری به دنبال علم الهی هستند و واقعیت ها را از طریق نظام الهی رصد می کنند، می توانند با بهره گیری از فضیلت شب های قدر به این مهم دست یابند. در آیات الهی آمده است، افرادی که در چنین شبی مشمول لطف الهی قرار می گیرند از علم الهی هم بهره مند می شوند. ویژگی علم الهی این است که در زمان حداقل داده می شود، دوم ماندگار، سوم خطاناپذیر و چهارم قابل مقایسه با علم بشری نیست؛ بنابراین پزشکان می توانند با درک فضیلت شب های قدر مشمول لطف خداوند واقع شده و به علم الهی در این شب دست یابند تا بتوانند درمان بسیاری از بیماری ها از جمله ویروس کرونا را کشف کنند.
از خداوند متعال در شب های قدر چه چیزی بخواهیم؟
در این شب ها انجام بهترین عمل مانند نماز خواندن، صدقه دادن (چه واجب چه مستحبی)، مناجات و گفت و گو با خالق متعال بسیار سفارش شده است که برخی افراد در قالب دعای جوشن کبیر و برخی هم با دعای ابو حمزه ثمالی با خالق خود گفت و گو می کنند. نکته مهم این است که خداوند در قرآن کریم فرموده اند «ادعونی استجب لکم» یعنی « مرا بخوانيد تا براى شما اجابت كنم، همچنین می فرماید من در شب قدر مخاطب شما قرار می گیرم و شما را مورد توجه خود قرار می دهم؛ بنابراین افراد در این شب هر خواسته ای می توانند از پروردگار خود داشته باشند اما این را باید بدانیم که شناخت و ادراک ما از نیازهایمان محدود و ناقص است از سوی دیگر می دانیم که خالق متعال آینده مارا دقیق می داند، همچنین بر اساس آیه صریح قرآن نه تنها خداوند آینده ما را دقیق می داند بلکه پیامبر و وجود مقدس حضرت حجت (عج) هم از آینده ما باخبر است؛ بنابراین بهتر است ما آینده خود را بر عهده خالق بگذارم در روایات هم داریم که انسان خطاب به پرودگار خود می گوید آن چه را که تو برای من تشخیص دادی و درست است همان را انجام بده ، وقتی انسان با این دعا در فاز گفت و گو با خداوند قرار می گیرد، یک نوع صعود می کند، به جای اینکه به یک خواسته محدود بسنده کند درخواستی را در برابر خالق متعال قرار داده که آینده خودش هم به نوعی مطابق نظام الهی تدوین شده است البته این ویژگی برای افرادی است که معتقد به درک قدرت خداوند در خصوص وضعیت خود باشند.
نظر شما