به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سیما؛ قسمت دیگری از ویژهبرنامه «انارستان» به مناسبت ماه مبارک رمضان با موضوع «شناخت روح انسان» سهشنبه شب 23 اردیبهشت سال 1399 روی آنتن شبکه افق رفت مهمان این برنامه حجتالاسلام محمد شجاعی کارشناس فلسفه و مجری برنامه سینا هوشمندینژاد بود.
شجاعی گفت: به بدن و نفس انسان باید به عنوان موجود یکپارچهای نگاه کرد.
وی مطرح کرد: روح و بدن روی همدیگر تأثیر فوقالعادهای دارند.
این کارشناس فلسفه با اشاره به حدیثی از امام محمدباقر(ع) اظهار کرد: طبق فرمایش این امام معصوم(ع) هیچ سلامتی بالاتر از سلامت قلب نیست.
وی با بیان اینکه با پایین آمدن سن سکته از 60 سالگی در اوایل انقلاب به حدود 25 سالگی در سالهای اخیر و افزایش مبتلایان به بیماریهایی چون انواع سرطانها، اماس، پارکینسون و... تصریح کرد: علم پزشکی در کشور ما در مقایسه با اول انقلاب پیشرفت چشمگیری داشته است، ولی اگر سلامت روح تأمین نشود صرفاً پزشکی به تنهایی نمیتواند سلامت جسم انسان را تأمین کند.
شجاعی در خصوص اهمیت سلامت روح گفت: عمر هر انسانی به اندازه عمر خداست و حیات انسان ابدی است. آسیب جسم صرفاً منحصر به حیات دنیوی است، اما آسیب روح در حیات اخروی هم تأثیرگذار است و درد آن در حیات اخروی هم ادامه دارد. بنابراین اگر مریضیهای نفس را درمان نکنیم درد آنها ابدی است.
وی در خصوص روح انسان گفت: روح انسان مادی نیست و مجرد است و قوای مختلفی دارد و شامل پنج بُعد و بخش است.
این کارشناس فلسفه در خصوص اولین بعد نفس انسان بیان کرد: نفس انسان بعد جمادی دارد که به خاطر آن به سمت اشیا کشش پیدا میکند و مبنای قیمت و شخصیت خود را داشتن اشیای بیشتر مثل پول، خانه، اتومبیل، تلفن همراه و... و جنبه اقتصادی میداند.
وی افزود: تمدن غرب و مدرنیته روی بعد جمادی نفس انسان میچرخد.
شجاعی بخش دوم نفس انسان را بعد گیاهی او نامید و مطرح کرد: این بخش از بعد جمادی شریفتر، نورانیتر و بهتر است و جنبههای مربوط به سلامت جسم، تغذیه، تولید مثل، رشد، قدرت بدنی و زیبایی را شامل میشود. بخش پزشکی مربوط به بخش گیاهی انسان است.
وی اضافه کرد: قیمتهای بسیاری از انسانها وابسته به کمالات گیاهی آنها، یعنی جنبههای بدنی و جسمیشان است، نظیر زیبایی چهره، پوست و اندام.
این کارشناس فلسفه بعد شریفتر از گیاهی را بعد حیوانی و جنسی انسان معرفی کرد و گفت: در این بخش انسان به سراغ کمالات حیوانی میرود. تشکیل خانواده میدهد و عشق و عاطفههای زمینی پیدا میکند نظیر حس همسری، خواهری، برادری، مادری، پدری و هموطن بودن و....
وی در ادامه خاطرنشان کرد: فعالیتهای اجتماعی، تشکیل جامعه مدنی، فعالیتهای سیاسی و نظامی و فعالیتهایی از این قبیل و علاقه به جایگاه و مقام، محبوبیت، شهرت و قدرت به جنبه جنسی و حیوانی انسان مربوط میشود.
شجاعی چهارمین بخش روح انسان را بخش عقلی و علمی انسان معرفی کرد و گفت: انسان در این بخش تمایل به کمالاتی بالاتر از کمالات جمادی، گیاهی و حیوانی پیدا میکند که شریفتر از سه بخش مزبور است. انسان در این بعد به دنبال علم، تخصص، دانش و معرفت است.
وی تصریح کرد: هر کدام از چهار بعد گفته شده اگر به تنهایی باشند قلب را مریض میکنند.
این کارشناس فلسفه پنجمین بعد وجودی روح انسان را بخش انسانی او مطرح و خاطرنشان کرد: بعد انسانی بالاتر، شریفتر و نورانیتر از چهار بخش ذکر شده است. بدون بعد انسانی چهار بعد جمادی، گیاهی، حیوانی و عقلی به انسان شخصیت حقیقی و ماندگار و کمال حقیقی نمیدهند.
وی با بیان حدیثی از امیرالمؤمنین(ع) اظهار کرد: قد بلند و هیکل قوی انسان تا وقتی روح او فقیر باشد به درد او نمیخورد. انسانی که روح فقیری دارد بیشخصیت است، هر چند هیکل بزرگی داشته باشد، زیرا قلب باید به چیزی تعلق بگیرد که مثل خودش جاودانه و ابدی و کمال ماندگار است.
شجاعی تصریح کرد: چهار بعد جمادی، گیاهی، حیوانی و عقلی قلب ما نیستند، بلکه ابزار و وسیله ما هستند.
وی مطرح ساخت: قلب ما بخش انسانی ما را تشکیل میدهد که عشق و محبت به این بخش تعلق میگیرد.
این کارشناس فلسفه گفت: قرآن میفرماید در روز قیامت هیچ چیزی به درد انسان نمیخورد، مگر اینکه قلب انسان سالم باشد و انسانها بر اساس ظرفیت قلبیشان محشور و محاکمه میشوند. در آن روز به قلب بهشتیها و جهنمیها نگاه میکنند.
وی اشاره کرد: اگر بعد پنجم و اصلی انسان یعنی بعد انسانی و قلب او فعال باشد، کمالات جمادی او نورانی میشوند و امور اقتصادی او و پول در آوردن و ابعاد گیاهی، حیوانی و عقلی انسان همگی عبادت میشوند و نورانیت مییابند.
انتهای پیام/ن
نظر شما