به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، مصطفی فضایلی، عضو هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه قم، امروز(12دی) در مصاحبه مطبوعاتی که به مناسبت تدوین سند آمایش آموزش عالی در استان برگزار شد، با اشاره به اجرای طرح آمایش آموزشی عالی در دانشگاه ها گفت: در دوره جدید آموزش عالی از حدود کمتر از 2 سال پیش موضوع برنامه ریزی هدفمند، ارزش مدار و ماموریت گرا در وزارت آموزشی عالی در دستور کار قرار گرفت.
وی ادامه داد: در حوزه آموزش عالی در دولت دهم با اهتمام ویژه ای این امر در دستور کار قرار گرفت، مطالعات اولیه در مدیریت های ذیربط وزارت علوم دنبال و در نشست هایی که به مناسبت های مختلف در سطح کشور برگزار شد، این موضوع به بحث گذاشته شد.
معاون آموزشی دانشگاه قم، افزود: در اوایل امسال تصمیم گرفته شد که کارگروه های تخصص استانی تشکیل شود و این کارگروه ها ماموریت پیدا کنند تا راجع به برنامه ریزی آموزشی استان خود با توجه به کمبودها و ظرفیت های منطقه ای تحت عنوان الگوی کلی و اولیه توسعه آموزشی عالی در استان ها پیشنهادی را ارائه کنند.
فضایلی، از تشکیل ستادی با هدف تدوین سند آمایش آموزشی خبر داد و ابراز داشت: ستادی با ترکیبی 30 نفره از مدیران دانشگاهی و ذیربط در استان قم تشکیل شد که حدود 2 ماه در این باره اقدامات مناسبی به عمل آمد که الگوی کلی آمایش آموزشی استان تهیه و به وزارت علوم ارسال شد که قم یکی از استان های پیشرو در این زمینه بود.
دبیر کارگروه تنظیم سند آمایش آموزشی، در بخش دیگری از سخنان خود گفت: تمرکز عمده توسعه آموزش عالی در دو دهه گذشته در کشور بر روی توسعه کمی بوده که شاید در آن زمان موجه هم بود.
وی با اشاره به میزان دانشجویان کشور اظهارداشت: 5درصد از جمعیت کل کشور دانشجو هستند که سه میلیون و 500 هزار نفر را شامل می شود.
معاون آموزشی دانشگاه قم، گفت: هدف وزارت علوم در دوره جدید این است که توسعه آموزش عالی برنامه ریزی شده و ماموریت گرا باشد.
فضایلی، با اشاره به تعریف آمایش آموزشی گفت: منظور این است در هر منطقه جغرافیایی متناسب با امکاناتی که در منطقه وجود دارد طوری برنامه ریزی شود که از امکانات موجود به نحو احسن استفاده شود تا بسیاری از مشکلات آموزشی در کشور حل شود و به راحتی در هر منطقه خود زندگی کنند.
دبیر کارگروه تنظیم سند آمایش آموزشی، ادامه داد: باید با شناسایی استعدادها و امکانات و محدودیت ها و مشکلات از سوی دیگر در هر منطقه، برنامه ریزی بر اساس ارزش ها و اهداف صورت بگیرد تا از نیروی انسانی موجود به نحو مطلوب استفاده شود.
وی با تاکید بر پتانسیل های آموزشی قم تصریح کرد: ویژگی هایی در قم وجود دارد که مهم ترین آنها وجود حوزه علمیه و مراکز وابسته به آن است که از این جهت از نمایندگان مراکز حوزوی نیز در کارگروه دعوت کردیم تا در بحث مشارکت داشته باشند.
معاون آموزشی دانشگاه قم، با اشاره به تعریف مراحل کارگروه تدوین سند آمایش آموزشی اظهار داشت: بررسی قابلیت ها و استعدادها، بررسی محدودیت ها، مطالعه نیازها و ضرورت ها، تعیین اولویت ها، رشته ها، مقاطع تحصیلی و تعیین سهم و ماموریت هر یک از زیرنظام های آموزشی عالی را از مراحل پنجگانه کارگروه تدوین سند آمایش آموزشی در قم برشمرد.
فضایلی، افزود: در جریان کار از کمیته کارشناسی هم کمک گرفته شد و برخی از موضوعات به این کمیته واگذار شد.
دبیر کارگروه تنظیم سند آمایش آموزشی تعیین سطح و ماموریت زیرنظام ها هنوز تحقق پیدا نکرده است، گفت: اولا فرصت محدود بوده و این فرایند خاتمه یافته ای نیست و دوم اینکه تصمیم گیری برخی از این مراحل کار دشواری است به دلیل شرایط خاص قم و از سوی دیگر نگاه بخشی که حاکم است مشکلاتی را به وجود آورده است.
وی ادامه داد: از دیگر محدودیت ها در تعیین سطح و زیرنظام های آموزشی دغدغه هایی است که برای ضمانت اجرایی برنامه نیاز است.
فضایلی، همچنین با بیان سرفصل های الگوی آمایش آموزشی خاطرنشان کرد: در مقدمه این سند اشاره ای به چشم انداز استان قم شده به این نحو که قم در چشم انداز توسعه کشور شهری دانش محور است.
معاون آموزشی دانشگاه قم، افزود: ظرفیت های نسبی استان قم در ابتدای این سند مورد اشاره قرار گرفته که می تواند راهنمای ما در برنامه ر یزی و تعین اولویت های آموزش عالی باشد.
وی با بیان وجود تنگناهایی در توسعه آموزش عالی در قم خاطرنشان کرد: در حوزه آموزش عالی نیاز است تا رشته هایی تعریف شود که پاسخگوی کمبود آب، پیشروی کویر، توسعه صنایع، مهاجرت بی رویه به قم و ... در استان باشد.
دبیر کارگروه تنظیم سند آمایش آموزشی، با بیان اینکه در 6 حوزه به تعیین اولویت های آموزش عالی قم پرداخته شده است، اظهار داشت: علوم انسانی و اسلامی، فنی و مهندسی، زیست و سلامت و پزشکی، علوم پایه، هنر و کشاورزی و دامپروری از اولویت های شش گانه در آموزش عالی است که در این سند مورد توجه قرار گرفته است.
فضایلی، با تاکید بر اینکه در اولویت حوزه علوم اسلامی و انسانی بیشتر تمرکز ما روی مقاطع تکمیلی است، اظهار داشت: تقریبا کنکور تحصیلات تکمیلی و بالاتر از لیسانس به حد کنکور سراسری ورود به دانشگاه می رسد که سال گذشته 800 هزار نفر متقاضی در این مقطع داشتیم.
معاون آموزشی دانشگاه قم، رسالت قم را تولید دانش دانست و گفت: طبیعی است تولید دانش بیشتر در کارشناسی ارشد و دکتری علوم انسانی فراهم خواهد بود و لذا تمرکز ما بر روی توسعه مقطع تکمیلی علوم انسانی و اسلامی است.
پایان پیام/
نظر شما