حجت الاسلام محمود حسین زاده خراسانی، استاد حقوق و فقه اسلامی حوزه علمیه قم و پژوهشگر حوزه مسجد با اشاره به اینکه امام جماعت در درجه اول باید از علم و دانش به روز و کارآمدی برخوردار باشد تا بتواند در رونق مساجد موثر باشد به خبرنگار شبستان گفت: کسی که علم به روزی داشته باشد هرگز دچار جهت گیری ها و موضع گیری های ناصحیح نمی شود.
وی گذراندن دوره های آموزشی برای ائمه جماعات را از راه های افزایش آگاهی و ارتقای سطح علمی آنان دانست و ادامه داد: از آن جا که بسیاری از مسایل و مشکلات جامعه ریشه در جهل و نا آگاهی دارد، لازم است ائمه جماعات در دوره های آموزشی که در دفتر مطالعات در قم برگزار می شود، شرکت کنند تا ضمن فراگیری مباحث روانشناسی، مخاطب شناسی، روانشناسی ارتباطات و ... بتوانند ارتباط علمی صحیحی با مخاطبین و بخصوص جوانان برقرار کنند.
امام جماعت مزین به فضایل اخلاقی باشد
این پژوهشگر حوزه مسجد با تاکید بر اینکه ائمه جماعات باید رذایل اخلاقی را در خود از بین ببرند و فضیلت های اخلاقی را جایگزین آن کنند، اظهار داشت: مباحث اخلاقی در دین اسلام از محوریت اساسی برخوردار است و امام جماعت نیز کسی است که ارتباط مستقیمی با مردم دارد.
وی افزود: ائمه جماعات باید اخلاقیات را در خود نهادینه کنند و از سویی دیگر آن را در میان مردم رشد دهند؛ چرا که اخلاق ناپسند از عوامل مهم ایجاد انحطاط در اجتماع است.
حجت الاسلام حسین زاده خراسانی برخورداری از سعه صدر، بردباری و بهره مندی از قرائت صحیح را از دیگر شاخصه های امام جماعت دانست.
وی گفت: ائمه جماعات بسیاری هستند که مخارج حروف را ناصحیح ادا می کنند و از این جهت امام جماعتی بر دیگران برتری دارد که قرائتش صحیح تر باشد ولو اگر علمش بر دیگری برتری نداشته باشد.
استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: امام علی (ع) فرمودند: «مَکان القیُم بالاَمرِ مکان النظام من الخرز». مکان و جایگاه رهبر در هر مرتبه ای همانند جایگاه بند تسبیح نسبت به مهره های تسبیح است. این بدان معناست که اگر این بند از هم گسسته شود دانه های تسبیح نیز پراکنده می شوند.
وی گفت: وظیفه امام جماعت تقویت وحدت و انسجام در مسجد است. بنابراین باید بند تسبیح نگهدارنده مردم که در حکم مهره های تسبیح هستند، باشد.
دشمن شناسی، مولفه اصلی امام جماعت اثرگذار
حجت الاسلام حسین زاده توجه به بحث دشمن شناسی را یکی دیگر از وظایف ائمه جماعات در حوزه کارکردهای سیاسی عنوان کرد و گفت: با توجه به این امر که دشمن شناسی یکی از مهم ترین بحث ها در جنگ نرم محسوب می شود بر ائمه جماعات لازم است که دشمنان را به خوبی شناسایی کنند تا قادر باشند راه های مقابله با آن را اجرا کنند.
وی یکی دیگر از وظایف مهم ائمه جماعات را رعایت امور مردم و کمک به نیازمندان دانست و افزود: امام جماعت وظیفه دارد نیازمندان را در حوزه مربوط به خود بشناسد تا بتواند با سیاست گذاری صحیح احتیاجات آنان را از طریق خلق الله و با هدف اصلاح گرایی رفع کند.
عامل ایجاد اختلاف نشوید
حجت الاسلام حسین زاده خراسانی با اشاره به نزدیک بودن دوران انتخابات و اشاره به این سخن امام علی(ع) که فرمودند: «از فتنه گران نباشید»، اظهار داشت: ائمه جماعات نباید عاملی برای ایجاد اختلاف در مردم باشند و به وحدت میان آنان لطمه وارد کنند.
وی با بیان این که بیش از 17 ارگان در حوزه مربوط به مساجد در حال فعالیت هستند، گفت: هر کدام از این حوزه ها باید با هماهنگی با یکدیگر و ایجاد تعاملات مشترک وظایف مشخصی را بر عهده بگیرند و هر کدام عهده دار مدیریت بخش های مربوط به خود باشند.
حجت الاسلام حسین زاده خراسانی با تاکید بر این مسئله که رسیدگی به مساجد موجب کم شدن جرم های اجتماعی، قانونمندی و ایجاد تعهد می شود، اظهار داشت: در بسیاری از مساجد سال های متمادی است که ساخت و ساز مساجد اجرا می شود و طولانی شدن روند ساخت و ساز به دلیل نیاز آن ها به بودجه کلان است.
وی افزود: تمکن مالی مردم آن قدر گسترده نیست که بتواند کاری از پیش ببرد. در این موارد دولت باید به کمک مساجد که با انجام کار فرهنگی محوریت اصلی را در جامعه بازی می کنند، بشتابد.
وی همچنین داشتن هیئت امنای خوب را یکی دیگر از مولفه های مهم در ایجاد تحول در مساجد دانست و گفت: کارگزاران مسجد باید برای مخاطبان و خصوصاً جوانان از لحاظ اخلاق و رفتار جذابیت لازم را داشته باشند.
پیشینه: حجت الاسلام محمود حسین زاده خراسانی، استاد حقوق و فقه اسلامی حوزه علمیه قم و پژوهشگر حوزه مسجد است. وی شش سال است به عنوان مدرس دوره های علمی- کاربردی پودمانی و تربیت مبلغ در دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم هم فعالیت می کند.
وی که سال هاست در حوزه مسجد فعالیت می کند و سابقه تدریس درس خارج فقه اصول را دارد، کتاب فقه المسجد فی جواهر الکلام را به زبان عربی تالیف کرده است.
همچنین وی با همکاری حجت الاسلام مجتبی فرهنگیان و حجت الاسلام نجادی کتاب «بصیرت از بطن دین تا باطن دنیا» را منتشر کرده است. از مقالات برجسته وی می توان به مقاله ای با عنوان "مسجد و پیشگیری از جرم" اشاره کرد.
پایان پیام/
نظر شما