کمک های مومنانه در روزهای کرونایی جلوه ای از باورهای دینی و عبادی بود

بای گفت:کمک های مومنانه یک جلوه ای از باورهای دینی و عبادی بود. باورهای و اعتقادات و مبانی دینی منجر شد، مشارکت، همدلی و کمک به هم در جامعه رونق پیدا کند. روحیه اجتماعی به برکت کرونا آنقدر قویی شد و تقویت پیدا کرد که از تهدید فرصت ساختیم.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، کرونا گرچه برای مردم ایران و دنیا روزهای سختی را رقم زد اما با این وجود درس هایی هم برای مردم داشت تا قدر لحظات و یکدیگر را بدانند و به هم بیشتر از گذشته توجه کنند ایران به عنوان یک کشور مسلمان به لحاظ رعایت نظافت شخصی و کمک به هم نوع در این شرایط روی دیگر سکه کرونا را نشان داد. برخی از کارشناسان و مردم  می گویند که این مشارکت های مردمی و همدلی زمان هشت سال دفاع مقدس را تداعی و یاد آوری کرده است که مردم در پشت جبهه ها نبرد به رزمندگان کمک می کردند و اقلام ضروری را تامین و تهیه می کردند.

حالا شیوع ویروس کرونا هم تهدیدی بود که مردم با باورهای دینی که دارند به کمک همدیگر شتافته اند و این روزها بیشتر از گذشته به فکر یکدیگر هستند. در همین ارتباط با «جعفربای» جامعه شناس به گفتگو پرداختیم که در زیر می خوانید:

 

شیوع کرونا و رفتار اجتماعی مردم با این بیماری را چگونه ارزیابی می کنید؟

اگر مروری به اتفاقات و حوادث در سال 1398 داشته باشیم درخواهیم یافت که جامعه ایرانی با بحران ها و حوادث مختلف مواجه شده است که منجر به  پذیرش زندگی در بحران در او شد. جامعه با التهاب، کلافگی و زخم خوردگی همراه با  خستگی و سردرگمی سپری می کرد. ما بحران های زیادی را در سال ۹۸ تجربه کردیم، بحران اجتماعی،فرهنگی، سیاسی، فساد اقتصادی، مشکلات اقتصادی، بلاهای طبیعی و شهادت سردار سلیمانی و فوت ده ها نفر در کرمان،تنش جدی و خصومت آمیزی که از سوی آمریکا تحمیل شده بود، سقوط غم انگیز هواپیمای اکران مجموعه ای شده بود تا سختی و فشارهای روحی زیادی به مردم وارد کند و سطح مشارکت مردمی نیز پایین آمده بود. ورود ما به بحران کرونا که در پایان سال 98 حادث شد، یک ورود با خیل عظیمی از مشکلات  و گرفتاری های فراوان بود.

تعداد  عظیمی از جامعه پزشکی در این راه شهید شدند. تعداد کثیری از شهرواندان مهربان به دیار باقی برد، همه این ها حکایت از یک غم و  غصه داشت و می توانست ما را به ماتم بکشاند اما با تمام بدجنسی و مشکلاتی که کرونا برای مردم داشت، آثار و برکات زیادی کرونا نیز داشت.

جامعه ایرانی همیشه در سختی ها از تهدید ها استفاده و آن را به فرصت تبدیل می کند. بحران های زیادی در کشور بود. مردم همت کردند و در  رفع کمبود های اقلام ضروری گام برداشتند و مردم به کمک دولت شتافتند. دست به دست هم دادند و به همدیگر یاری رسانند و به رفع گرفتاری کمک کردند.

با وجودی که مردم با مشکلاتی دست و پنجه نرم می کردند، شاهد اتحاد، انسجام و وحدت طبقات اجتماعی بودیم تا اقلام ضروری بهداشتی تامین و به مستمندان کمک شود.

 

این کمک و همدلی چه تاثیری بر جامعه داشت؟

امید آفرینی و امید به آینده را در دل قشرضعیف فراموش شده ایجاد شد. این همدلی تقویت روحی و حمایت اجتماعی را در جامعه فراهم کرده است. فرهنگ ایثار، گذشت و کمک به مستمندان را تقویت و تفکر خیریه را تحکیم کرد.

سنت حسنه یاری رسانی و مدد رسانی به نیازمندان را نهادینه کرد. قشر آسیب دیده اجتماعی مورد توجه قرار داد.قشری که فراموش شده بود و مورد عنایت افرادی قرار گرفت که در واقع ثروتمند بودند.

جلوه های زیبایی را از خصایص نیکوی انسانی را نمایش گذاشتند. با آن التهابی که در جامعه بود این تقویت نیکوکاری و امور خیریه و بذل و بخشش تحکیم پیدا می کند. قشر ثروتمند به قشر مستمند توجه بیشتری کردند که منجر به مشارکت های مردمی شد.

تامین کمبود ها آنقدر فراگیر شد  که ما را یاد دوران جنگ تحمیلی می اندازد  که چگونه مردم با تمام وجود به رزمندگان کمک میکردند و سعی داشتند این فعالیت ها مداوم انجام شود.

 

باورهای دینی و اعتقادی مردم به چه میزان در مشارکت مردمی تاثیر گذار بود؟

این آثار اجتماعی بود و دستاوردهای فرهنگی نیزداشت. شاهد یک نوع توجه به مبانی اعتقادی بودیم. کمک های مومنانه یک جلوه ای از باورهای دینی و عبادی بود. باورهای و اعتقادات و مبانی دینی منجر شد، مشارکت، همدلی و کمک به هم در جامعه رونق پیدا کند. روحیه اجتماعی به برکت کرونا آنقدر قویی شد و تقویت پیدا کرد که از تهدید فرصت ساختیم.

توانستیم جامعه یک دست و همدل را در ایران ایجاد کنیم و جامعه را از کلافگی و سردگمی ها به برکت این فضای مومنانه به همدلی و اتحاد تبدیل کنیم.

 

کرونا چه درس های دیگر برای مردم داشت؟

کرونا به مردم جهان معنی واقعی «بنی آدم اعضای یک پیکرند / که در آفرینش ز یک گوهرند» به عرصه نمایش گذاشت و درس همدلی و یاری را دوباره بازخوانی کرد و هشدار داد  که با همه پیشرفت و ترقی، انسان بسیار آسیب پذیر است؛ پس غرور تکبر و خودخواهی را باید کنار گذاشت.

انسان هر کسی که باشد و در هر موقعیتی که گام بردارد، در معرض تهدید است. کرونا هشدار شدیدی به دولت ها هم می دهد که با همه توان و امکانات در مقابل یک ویروس، آرامش و آسایش را پریشان کرده و طرح ها و برنامه ها را به نیستی و نابودی می تواند بکشد. آری کرونا با حضورش نشان داد که به زورت نناز و به مقام و پُستت نبال و پولت را به رخ نکش جون یک ویروس کوچ می تواند تمام زندگیت را تحت الشعاع قرار دهد.

 

کد خبر 926841

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha