محمدرضا محمودی، معاون عمرانی استاندار تهران پیرامون مقاومسازی ساختمانهای کلانشهرهای کشور به خصوص مسکن مهر در گفت و گو با خبرنگار شبستان گفت: موضوع مقاومسازی ساختمانهای کشور هم در بافتهای فرسوده "ساختمانهایی که بالای 30 سال ساخت هستند" و هم درمورد ساختمانهای جدید درحال ساخت مطرح میشود، اما با تحولی که در ساخت و ساز مسکن ازسوی دولت درقالب مسکن مهر صورت گرفته است، مقاومسازی و رعایت قوانین ساخت و ساز بیشتر مورد توجه قرار گرفت.
وی گفت: تمامی مسکن مهر با رعایت آییننامه 2800 مقاومسازی در برابر بلایای طبیعی ازجمله زلزله تحت نظارت سازمان مهندسین ساختمان ساخته میشوند. اگر طبق اصول مهندسی جدید و با رعایت قوانین ساخته شده باشند، استانداری و وزارت مسکن و شهرسازی مقاومت این ساختمانها را در مقابل زلزلهای با قدرت 8 ریشتر را تضمین میکند.
محمودی بابیان اینکه افزایش مقاومت ساختمان ها به طراحی، نحوه اجرا و نظارت و نیز انتخاب مصالح ساختمانی بستگی دارد، افزود: درحال حاضر در کشور ما آیین نامه 2800 که آیین نامه طراحی ساختمان در برابر زلزله است، در طراحی سازه به کار می رود اما متاسفانه جامعه مهندسی در سیستم های کنترلی ضعف دارند. این در حالی است که کنترل کیفیت هدف اصلی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان است که اسفند سال 74 به تصویب هیات دولت رسید.
معاون عمرانی استانداری تهران تصریح کرد: مواد 34 و 33 این قانون نیز به کنترل کیفی ساختمان تاکید می کند. در این مواد آمده است، اصول و قواعد فنی که رعایت آن ها در طراحی و محاسبه مقاومت ساختمان ها، اجرا و بهره برداری به منظور اطمینان از ایمنی بهداشت، آسایش و صرفه جویی ضروری است، توسط وزارت مسکن و شهرسازی تدوین می شود، به همین جهت کنترل و اجرای آن ها از اختیارات و وظایف وزارت مسکن خواهد بود.
عبدالله خداداد، رئیس گروه نظارت و ارزشیابی دفتر مهندسی سازمان ملی زمین و مسکن با بیان اینکه سبک سازی در تمامی مسکن های مهر رعایت شده است، گفت: ایده بکار گیری سبک سازی در ساختمان های مسکن مهر ابتکاری ازسوی وزارت راه و شهر سازی بودکه درحال حاضر به کار گرفته می شود، اما شایعاتی در ساخت و ساز مسکن مبنی بر اینکه سبک سازی در بخشی از ساختمان انجام می شود وجود داشته که صحت ندارد، زیرا درحال حاضر سازمان ملی زمین و مسکن که عهده دار ساخت و ساز برخی پروژه های مسکن مهر است در تمامی مراحل ساخت یک ساختمان از مصالحی که در سبک سازی ساختمان ها موثر است استفاده می کند.
وی افزود: رویکرد استفاده ازفناوری های نوین درساختمان سازی چند سالی است که مهندسان ومشاوران ساختمان را بر آن داشته تا در ساخت و ساز ها آخرین اصول مهندسی را به کار بگیرند. دراین میان احداث سازه های سبک، اهمیت ویژه ای دارد و حوادث چند سال اخیر به ویژه وقوع زلزله های مهیب و اثرات مخرب ساخت و سازهای قدیمی ایده روی آوردن به سبک سازی ساختمان را مطرح نموده و این مبحث در حال تبدیل شدن به یک فرهنگ جهانی است.
خداداد با بیان اینکه در ایران، با وجود قرار داشتن کشور، در کمربند زلزله و وقوع زلزله های مخرب اخیر، این موضوع همچنان مورد غفلت قرارگرفته است و ساختمان سازی همچنان به شیوه های سنتی اجرا می شود، گفت: سبک سازی ساختمان از جدید ترین اصول احداث سازه های مسکونی و اداری است که از نظر اقتصادی، چون در سیستم های سنتی، دیوارها به عنوان جدا کننده با آجر ساخته می شوند و سپس روی آنها خاک و گچ می شود و پس از آن دیوارها برای لوله های برق و تاسیسات مکانیکی و تخریب های دیگر هزینه های بی مورد صورت می گیرد در حالی که استفاده از مصالح نوین و سبک، هزینه به مراتب کمتری دارد.
رئیس گروه نظارت و ارزشیابی دفتر مهندسی سازمان ملی زمین و مسکن، در زمینه ویژگی استفاده از مصالح سبک در ساختمان سازی افزود: وقتی ساختمانی براساس اصول سبک سازی ساختمان و مصالح سبک ساخته می شود، در حوادثی همچون زلزله، کمترین خسارت را می بیند زیرا اثر نیروی زلزله بر مصالح سبک به مراتب کمتر از مصالح سنگین است. در نتیجه خسارات مالی ساختمان و خسارات جانی ساکنان آن به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کند. علاوه بر آن سبک سازی 40 تا 60 درصد وزن ساختمان را کاهش می دهد و ضمن کاستن از تلفات جانی و مالی در هنگام وقوع حوادث بر سرعت امداد رسانی نیز می افزاید.
خداداد تصریح کرد: همگام با بهره گیری از فناوری های نوین در سازه های مهندسی، روی آوردن به احداث این سازه ها مستلزم رعایت اصولی است . یکی از این اصول سبک سازی سازه هاست اما قبل از هر چیزباید به این سوال پاسخ داد که پیامدهای مثبت این رویکرد چیست ؟ برخی کارشناسان می گویند استفاده از تیر آهن در سایزهای مختلف، بتن مسلح و غیر مسلح ،آجر، سیمان و میل گرد رفته رفته در حال فراموشی است و طراحان مصالح ساختمانی، دانش بهره گیری را از این مصالح با فناوری های نوین در آمیخته و ایده های جدیدی را ارائه داده اند و این ایده ها متناسب با شرایط جدید نیازهای جهانی ارائه شده است.
این کارشناس زمین و مسکن معتقد است: احداث سازه های سبک تا چند دهه پیش یک ایده فانتزی به شمار می رفت اما وقوع حوادث مخرب طبیعی به ویژه زلزله های مخرب در گوشه و کنار جهان این نکته را به مهندسان گوشزد کرد که باید طراحی ها و محاسبات را به سمت و سوی استفاده بهینه از مصالح متناسب با شرایط اقلیمی سوق دهند و به سبک سازی به عنوان مشی جدید مهندسی احداث ساختمان بنگرند. در ایران نیز با توجه به نیاز روز افزون مسکن و فعالیت انبوه سازان، به خصوص مسکن مهر، الزاما" باید از این ایده پیروی کرد تا در هزینه ها صرفه جویی و نکات ایمنی بهتر رعایت شود.
این کارشناس سازمان ملی زمین و مسکن تصریح کرد: سبک سازی در کنار ارزان سازی و مقاوم سازی سه ماموریت مهم سازمان ملی زمین و مسکن در زمینه ساخت مسکن مهر است که جامعه عمل پوشانیده ایم .
وی خاطرنشان کرد: پنل های 3d، سقف های کناف، گچ برگها و حتی چسبهای کاشی که جایگزینی مناسب برای ملات سنگین میباشند و غیره... در فضای داخلی و سازههای نمای خشک مانند کمپوزیت، سنگ و سرامیک خشک در فضای خارجی همه و همه برآیند تفکر وایده سبک سازی ساختمان است یکی از مهمترین اهداف و اصلی ترین هدف دراین ایده، کاهش آمار تخریبها و تلفات ناشی از حوادث قهری طبیعت، مانند سیل و زلزله باشد که افکار جامعه بشری را به این سمت (سبک سازی ساختمان) سوق داده است.
خداداد ادامه داد:با به کارگیری تکنولوژی های نوین ساختمان سازی از جمله سبک سازی در مسکن مهر توانسته ایم نیروی وارده به پایه ساختمان ها در اثر زلزله را 30 درصد کاهش دهیم وبا رعایت اصول و قوانین ساخت و ساز طبق آیین نامه های اجرایی وزارت راه و شهر سازی 70 درصد به عمر و مقاومت ساختمان های مسکن مهر درمواجه با زلزله را اضافه کنیم.
مدیر یکی از پروژه های مسکن مهر گفت: تمام قرار دادهای مسکن مهر با پرداخت حداقلی از سوی مردم نشان می دهد که مسئولان با ارائه مسکن مهر به مردم به شعار های سه گانه سبک سازی وارزان سازی و مقاوم سازی جامه عمل پوشانیده اندو مسکن های مهر به لحاظ ساختاری ، سازه، اسکلت، در مقایسه با آنچه در بهترین نقاط تهران ساخته می شود مقاوم تر است و به جرات می توان گفت مسکن های مهر درمقایسه با زلزله های بزرگی که در«رودبار سال 1365، زلزله بم سال 1383 و زلزله بوئین زهرا در 40 سال پیش در نزدیکی تهران» رخ داد از مقاومت بالایی برخوردار است.
شایان ذکر است، پنجم دی مصادف با واقعه زلزله بم در تقویم رسمی کشور روز ملی ایمنی در برابر زلزله نامگذاری شدهاست.
پایان پیام/
نظر شما