خبرگزاری شبستان_ خرم آباد؛
خرم آباد بیست و سومین شهر پرجمعیت ایران و مرکز استان لرستان است که در ارتفاع ۱۱۴۷٬۸ متری از سطح دریا و در میان کوههای زاگرس و در ۴۹۰ کیلومتری تهران واقع شده است.
سالهاست که 20 اردیبهشت روز خرم آباد نامیده شده است و هر سال در چنین روزی جشن نکوهداشت شهر با صدای موسیقی لری برگزار می شد و تلاش می شد از این فرصت برای معرفی جاذبه ها و توانمندی های این شهر بهره گرفته شود.
امسال اما بسیاری از آیین و سنت ها به دلیل ویروس کرونا دستخوش تغییراتی غیر متعارف شد و روز خرم آباد هم برای پیشگیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا تنها درعرصه مجازی مورد توجه قرار گرفت.
خرم آباد، شهری خرم و خوش آب و هوا در غرب کشور و محل زندگی مردمان لر و لک زبان است، این شهر به رغم استعدادها و توانمندی های بومی و خدادادی از تقسیم بندی صنایع در کشور جامانده است و محرومیتی عمیق و تاریخی را به دوش می کشد و این سنگین بار شاید سدی برای آبادانی این کهن دیار شده است.
شهر چشمه ها و سراب هایش نامند اما غالب کشاورزی مردم روستاهای شهرستان خرم آباد دیم است و آب این در گرنبها که هدیه الهی برای مردم این دیار است با کمترین مصرف در استان راهی رودخانه ها و سدهایی می شود که شاید اندک سودی برای مردم نداشته باشد.
مردم شهر به دلیل محرومیت تاریخی با بیکاری دست و پنجه نرم می کنند، جوانان مستعد و توانمندی که برای یافتن شغل راهی دیار غربت می شوند و بسیاران جوانی که به دلیل نبود فرصت اشتغال در دام اعتیاد گرفتار و سرمایه جوانی را از دست می دهند.
روز خرم آباد باید روزی برای تامل در مشکلات و گرفتاری های مردم باشد و فرصتی جهت اندیشیدن راهی برای کمک به این کهن دیار فراهم شود.
باید تلاش شود با جذب فرصت های سرمایه گذاری از استعدادهای و توانمندی های بومی برای رفع مشکلات مردم بهره گرفته شود.
هفته خرم آباد فرصتی برای گوشزد توانمندی های شهر هزاران چشمه خرم آباد است
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان لرستان، در سخنانی با گرامیداشت روز خرم آباد، اظهار داشت: امسال به دلیل پیش گیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا مراسم گرامیداشت روز و هفته خرم آباد در بستر فضای مجازی برگزار می شود.
«سید امین قاسمی» با اشاره به وجود توانمندهای تاریخی و طبیعی کم نظیر در شهر هزاران چشمه خرم آباد، ادامه داد: در هفته نکوداشت خرم آباد باید ظرفیتهای طبیعی و تاریخی شهر گوشزد شود.
وی خاطرنشان کرد: باید با توقیت زیرساخت ها و جذب فرصت های گردشگری از ظرفیت های و استعدادهای شهر خرم آباد برای بهبود وضعیت اشتغال و اقتصاد مردم بهره گرفته شود.
قاسمی با اشاره به ظرفیت ها کم نظیر خرم آباد، افزود: بهره برداری صحیح از ظرفیت ها و استعدادی موجود در شهر خرمآباد می تواند مهم ترین بستر در ایجاد اشتغال و تحول اقتصادی در استان باشد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان افزود: روز خرم آباد همچنین فرصتی برای تقویت توجه شهروندان به جاذبه های گردشگری در است.
وی با اشاره به قدمت شهر خرم آباد، بیان کرد: پاسداشت شهر خرم آباد به معنی پاسداشت بخش مهمی از تمدن بشری و تاریخ ایران اسلامی است.
قاسمی ابراز کرد: با توجه به یافتههای غار تاریخی «کلدر» خرم آباد، این شهر دارای بیش از ۵۴ هزار سال سابقه حیات انسانی است.
وی با اشاره به جاذبه های کم نظیر گردشگری و تاریخی در استان لرستان، افزود: وجودحدود60 آبشار زیبا از مهم ترین ظرفیت های گردشگری شهر خرم آباد است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان، افزود: جنگل بلوط زیبا، چشمه ها و آبشارها، دریاچه کیو و دشت های زیبای از دیگر جاذبه های کم نظیر شهر خرم آباد است.
قاسمی با اشاره به اینکه شهر خرم آباد خواستگاه مرغ است، اذعان داشت: پل های تاریخی، فلک الافلاک، سنگ نوشته، گرداب سنگی، سنگ نوشته و.... از جمله جاذبه های کم نظیر تاریخی در شهر خرم آباد است.
قلعه فلک الافلاک میراث دوره ساسانیان در شهر خرم آباد
قلعه تاریخی فلک الافلاک به عنوان یکی از شاهکارهای مهندسی و معماری در جهان بر بلندای تپهای باستانی و طبیعی در مرکز شهر خرمآباد واقعشده است.
قلعه فلکالافلاک قدمت آن به دوره ساسانی برمیگردد، دارای هشت برج و دو حیاط مستطیل است که یکی از بینظیرترین بناهای تاریخی و گردشگری در کشور به شمار میآید.
دژ شاپور خواست، دوازدهبرجی و کاخ اتابکان از دیگر نامهای این بنای تاریخی است و به شماره 883 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
دریاچه کیو، نگین خرمآباد
دریاچه کیو، نگین فیروزهایرنگ شهر خرمآباد با چشماندازی زیبا و دیدنی به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری و تفریحی استان لرستان است که در طول فصل بهار و تابستان پذیرای صدها مسافر و گردشگر از نقاط مختلف کشور است.
آب این دریاچه از سرچشمههای موجود در مخمل کوه و از طریق چشمههای کف دریاچه تأمین میشود و در کنار آن امکانات تفریحی، شهربازی و چشمانداز زیبایی وجود دارد که هرساله میزبان گردشگرانی از نقاط مختلف کشور است.
پل شکسته یا شاپوری
پل شکسته یا پل شاپوری به عنوان یکی از شاهکارهای معماری دوره ساسانیان در ضلع جنوبی قلعه فلک افلاک در جنوب شهر خرمآباد در استان لرستان واقع شده است.
پل شکسته تنها پلی در دنیاست که تمام سنگ بوده و حجم بزرگ این پل نیز از دیگر ویژگیهای منحصربه فرد پل شکسته استان لرستان است.
پل صفوی یا پل گپ
پل صفوی یا پل آجری که در میان مردم خرمآباد به پل گپ (پل بزرگ) شناختهشده در زمان شاه سلطان حسین صفوی بنا شده و منسوب به حسینخان والی لرستان است.
این پل آجری در مرکز شهر خرمآباد و بر روی رودخانه واقع شده به طوریکه دو قسمت شرقی و غربی شهر را به هم متصل کرده و دارای 24 چشمه طاق است.
پل کشکان؛ مادر پلهای تاریخی ایران
پل کشکان که مربوط به دوره ساسانیان است و در بخش چگنی بر روی رودخانه کشکان در مسیر راه باستانی شاپور خواست به طرهان قرارگرفته است به شماره 355 در فهرست آثار ملی ایران ثبت و در فهرست موقت ثبت آثار جهانی قرار گرفته است.
این پل که از سوی باستان شناسان لقب مادر پلهای تاریخی ایران نام گرفته طولانیترین و عظیمترین پل تاریخی ایران است که طول آن 320 متر، عرض هر یک از دو چشمه شرقی پل 23.20 متر، ارتفاع بالاترین نقطه 26 متر و کوتاهترین قسمت آن 10 متر است.
گرداب سنگی
گرداب سنگی یکی از آثار بهجامانده از دوره ساسانیان بنایی است که در شمال غربی خرمآباد در بافت قدیمی شهر قرار دارد که از سنگهایی به ابعاد 1×1 متر و ملات ساروج، پیرامون چشمهای ساخته شده تا آبی که از چشمه خارج میشود، در آن ذخیره گشته و سپس از طریق کانال، به نقاط مختلف شهر باستانی شاپور خواست هدایت شود.
مناره آجری
مناره آجری یکی از بناهای تاریخی قرن چهارم هجری قمری است که در جنوب خرمآباد و در کنار مکان شهر قدیمی شاپور خواست بر روی پایه سنگی بناشده است.
این مناره آجری که حدود 30 متر ارتفاع دارد به شماره 376 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و از آن برای هدایت کاروانهایی که به سمت شهر باستانی شاپور خواست میآمدهاند استفاده میشده است.
خانه آخوند ابو
خانه آخوند ابوطالب یکی از بناهای تاریخی شهر خرمآباد است که در محله درب باباطاهر (دَربُو طاهر) در خیابان امام (ره) - دوازده برجی - روبروی قلعه فلک الافلاک واقع شده است، این خانه تاریخی متعلق به شخصی به نام میرزا محسن قاضی بوده که اصالتا خوزستانی و به عنوان قاضی القضات شهر معروف بوده و در این ساختمان به کار قضاوت مشغول بوده است.
این ساختمان تاریخی که در گذشته کاربری مسکونی داشته اکنون بعد از تملک و مرمت توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان به عنوان خانه جهانگرد کاربری پیدا کرده است.
موزه مردمشناسی لرستان
موزه مردمشناسی لرستان از غنیترین موزههای مردمشناسی کشور است که در صحن دوم قلعه فلک الافلاک خرمآباد واقعشده و گوشهای از آدابورسوم مردم لرستان در دورههای مختلف را به نمایش گذاشته است.
در موزه مردمشناسی خرمآباد فرهنگ جامع مردم لرستان در زمانه حال و بعضی دوران تاریخی را به صورت انواع هنرهای مصور و صوتی به نمایش درآمده است.
رودخانه خرمآباد
رودخانه خرمآباد جاذبه دیگر مرکز استان لرستان است که با طول 110 کیلومتر از میان دره خرمآباد با جهتی شمالی - جنوبی میگذرد.
رودخانه خرمآباد شهر را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم میکند و نام آن در زبان محلی گلال است که زیبایی خاصی به مرکز استان لرستان بخشیده است.
مخملکوه از مناطق تفریخی شهر خرم آباد
مخمل کوه یکی از دیدنیترین جاذبههای گردشگری شهر خرمآباد به ارتفاع هزار و 900 متر در شمال شرق این شهر واقعشده که به خاطر گلسنگهای زیبا بارنگ سبز مخملی که در بهار روی سنگها رشد میکنند، به مخمل کوه معروف شده است.
در قسمت انتهای شمالی مخمل کوه در تنگ شبیخون و ورودی از سمت استان کرمانشاه، پارک جنگلی و تفرجگاهی برای مسافران دایر شده که در فصل بهار و زمستان بسیار دیدنی است.
آبشار بیشه
آبشار بیشه که یکی از شگفتانگیزترین آبشارهای کشور است در 65 کیلومتری شهر خرمآباد و در کنار راهآهن تهران جنوب و در نزدیکی ایستگاه بیشه واقعشده است.
آبشار بیشه با چشماندازی زیبا با ارتفاع 48 متر و عرض 20 متریکی از عریضترین آبشارهای کشور است؛ در بالای آبشار چشمههای پُر آب متعددی از دل کوه میجوشد و سالانه پذیرایی گردشگران بسیاری از سراسر کشور است.
آبشار نوژیان
آبشار نوژیان نیز که در 38 کیلومتری جنوب شرق خرمآباد واقعشده به ارتفاع 95 متریکی از مرتفعترین آبشارهای ایران به شمار میرود؛ این آبشار از چشمههای بالادست تأمین میشود و به یکی از زیباییهای طبیعت لرستان تبدیلشده است.
گردشگاه جنگلی نوژیان بالای کوه تاف قرار دارد که بسیاری از مردم برای تماشای این آبشار زیبا و جمعآوری گیاهان دارویی به منطقه بکر میآیند.
آبشار وارک
آبشار وارک یا وارک یکی از زیباترین آبشارهای ایران در استان لرستان است که از نوع آبشارهای دوقلو به شمار میآید؛ این آبشار در جنوب شرقی خرمآباد و در غرب گردنه نوژیان و نزدیک آبشار نوژیان در روستایی با همین نام واقعشده است.
آبشار وارک پس از آن که از چشمههای بالای صخره سنگی سرچشمه میگیرد اولین آبفشان را به وجود میآورد و با طی فاصله 15 متری، از صخره دوم نیز فرومیریزد و آبشار دوم را پدید میآورد.
آبشار گریت
آبشار گریت از جاذبههای طبیعی استان لرستان محسوب میشود؛ این آبشار دیدنی که در درهای خوش آبوهوا و پوشیده از انبوه درختان بلوط قرار دارد در فاصله 50 کیلومتری شهرستان خرمآباد و 30 کیلومتری ایستگاه راهآهن سپیددشت واقعشده است.
آبشار طلایی خرم آباد
آبشار دره گرم خرمآباد که از آن به عنوان تنها آبشار درونشهری ایران یاد میشود دارای قابلیت گردشگری درونشهری است و بافاصله بسیار کمی در شهر خرمآباد قرار دارد.
این آبشار طبیعی که حدود هفت متر ارتفاع دارد در دل درهای زیبا در مخمل کوه واقعشده و با طی کردن مسافت بسیار کوتاهی میتوان از زیبایی چشمنواز آن لذت برد.
پارک جنگلی شور آب
پارک جنگلی شور آب یکی از پارکهای طبیعی اطراف شهر خرمآباد است که در 25 کیلومتری جاده خرمآباد به پلدختر واقعشده و دارای جاده دسترسی از خرمآباد است.
این پارک طبیعی دارای آسفالت، آلاچیق و دیگر امکانات رفاهی با انبوهی از جنگل درختان بلوط است.
نظر شما