طبلاوی آخرین نفر از نسل سوم قاریان مشهور مصر/ اظهار تمایل استاد طبلاوی برای حضور در ایران

ضرب آهنگ منظم و هماهنگ استاد طبلاوی و نیز تلاوت در پرده های بم و پرهیز از گام های بالای صوتی در کنار تحریرهای خاص و منحصر به فرد از ویژگی های بارز استاد مرحوم محمد محمود طبلاوی در تلاوت قرآن بود.

خبرگزاری شبستان؛ گروه قرآن و معارف؛ شیخ «محمد محمود طبلاوی»، از قراء برجسته و سرشناس مصر و رئیس اتحادیه قاریان و حافظان این کشور، در ۸۶ سالگی و پس از ۶۰ سال خدمت در مسیر قرآن، دعوت حق را لبیک گفت.

استاد محمد محمود طبلاوى «نائب نقیب القراء» و قارى مسجد جامع ازهر در روز 14 نوامبر 1934م  در روستاى میت عقبه مركز امبابه الجیزه  در روزگارى كه آنجا روستاى كوچكى بود به دنیا آمد، آنچه میت عقبه بیش از هر چیز در آن زمان به آن اهتمام مى ورزید انتشار و حفظ قرآن كریم بود، پدرش حاج محمود او را به آموزشگاه روستا برد تا از حافظان قرآن شود زیرا كه محمد تنها پسر او بود او در حالى كه در دوستى قرآن و حفظ آن غرق شده بود؛ در سن چهار سالگى راهی آموزشگاه شد و در سن ده سالگى حفظ و تجوید آن را به پایان برد.

 

قرآن تاج پُر افتخارى كه هر كس آن را به سر بگذارد ...

استاد طبلاوى در خصوص خاطرات فراموش ناشدنى خود مىگوید:" پدرم با تضرع و زارى به سوى آسمان روى كرده و پیوسته دعا مى كرد كه خداوند به او فرزندى عطا كند تا او را وقف قرآن كریم نماید و از اهل قرآن و رجال دینى شود، خداوند هم دعای او را  بى اجابت رها نكرد. پدرم با تولد من بسیار مسرور شد سرورى كه در طول عمرش مثل آن را تجربه نكرده بود، خوشحالى پدرم تنها به خاطر این نبود كه داراى فرزندى شده است، بلكه به این جهت شاد بود كه فرزندى از جرگه حافظان قرآن كریم را صاحب گشته است. چرا كه پدرم به این موضوع یقین داشت كه قرآن تاج پُر افتخارى است كه هر كس آن را به سر بگذارد بسیار شكوه مند خواهد شد، و این نعمت بزرگى كه خداوند بر من منت نهاده و به من ارزانى داشته مرا وا مى دارد كه روز و شب به درگاه او دعا كنم كه این عمل جلیل را از حسنات پدرم قرار دهد و نیز قرآن كریم را به مصداق آیه 28 از سوره حدید، براى او نورى قرار دهد كه روشنگر راه او باشد، این دعا را به این خاطر مىكنم چون پدرم با اصرار و صبر فراوان و كمك ها و مساعدت هاى بى شمارى كه براى من داشت؛ و همه كار مى كرد تا من براى حفظ قرآن فراغت لازم را داشته باشم ."

 

شهرت استاد طبلاوی از 12 سالگی

استاد طبلاوى در سن 12 سالگى به مراسم احیاء بزرگان و مسئولان و شخصیتهاى بارز در كنار مشاهیر قاریان رادیو دعوت مىشد و در بین ایشان جایگاه بالایى پیدا كرده و در جیزه، قاهره، و قلیوبیه شناخته شد و تا بدانجا رسید كه از سوى بسیارى از خانواده ها براى مراسم احیاء با توجه به قوت اداء وخلاقیت هاى والا و روحیه جوانش كه او را براى قرائت پیوسته، در یك مدت 2 ساعتى بدون هیچ خستگى و بدون اظهار سختى كمك مى كرد ترجیح داده مى شد، مضافاً این كه مردم هم براى پیوسته خواندن او اصرار مىكردند و براى زیاده گوش دادن به او ابراز شوق مى كردند و مواظبت شدید او نسبت به صدایش و مداومت بر نشستن با قاریان برجسته نظیراستاد رفعت، استاد على محمود، استاد محمد سلامه، استاد صیفى، بهتیمى و مصطفى اسماعیل و غیر از ایشان از قاریان پیشتاز رادیو، و گوش دادن به آنها چه مستقیماً و چه از طریق رادیو او را بر این امر یارى مى داد.

 

 

شهرت استاد طبلاوی در خارج از مرزهای مصر

استاد طبلاوى مى گوید:" من در ضمن یك گروه دینى از مصر به دعوت شیخ ابوالحسن ندوى به هند رفتم رئیس گروه، مرحوم دكتر زكریا برى؛ وزیر اداره اوقاف در آن وقت بود، و اتفاقا ما به جهت تاخیر در پرواز به مدت نیم ساعت دیر به كنفرانس رسیدیم، دكتر برى  با هوش و درایتى كه داشت گفت: تنها كسى كه مى تواند قبل از ما حركت كند و جلوتر از ما داخل شود استاد طبلاوى است چرا كه او با لباس خاص خود شناخته شده است و در اینجا معروف و مشهور است و در دل مردم، جایگاه والایى دارد و چه بسا عمامه و شال در عفو و بزرگوارى میزبانان نسبت به تاخیر ما نقش داشته باشد، و درست آنچه دكتر برى انتظار داشت اتفاق افتاد و چیزى كه با آن روبرو شدیم آن بود كه رئیس كنفرانس با صداى بلند گفت: گروه مصرى آمدند و پیشاپیش آنان استاد طبلاوى است و به ما خوش آمد گویى كرد و گفت: باید جلسه را از اول شروع كنیم،…  بعد از پایان جلسه همه حضار اطراف مرا گرفته و با من عكس هاى یادگارى مى گرفتند.

استاد طبلاوی به بیش از هشتاد كشورعربى و اسلامى و غیر آن سفر كرده است، از جمله دعوت هایى كه او داشته است دعوتى از جانب آقاى جان لاتسیس از یونان براى تلاوت قرآن براى اولین بار در تاریخ این كشور و نیز دعوتى كه از طرف مسئولین ایتالیایى از طریق سفارت مصر به شهر روم براى تلاوت در مقابل جمع  كثیرى از مهاجران عرب و مسلمان، مىباشد. استاد طبلاوى دعوت كاخ پادشاهى اردن را براى احیاء مرثیه ملكه زین الشرف؛ مادر ملك حسین شاه اردن را هم فراموش نمى كند و نتیجه این زندگى قرآنى نوارهاى بسیارى است كه در جلسات خارجى خوانده است كه همه آنها در شركت ابراهیم فِن كه مدیریت آن با حاج ابراهیم طبلاوى است موجود می باشد.

 

اذان استاد طبلاوی به شبک شیعی

محمد طبلاوی، رئیس اتحادیه قاریان مصر اخیرا اعلام کرده بود که در سفر به کشورمان از وی درخواست شده است که به سبک شیعیان اذان بگوید، اما وی نپذیرفته و از سفر به ایران منع شده است، این در حالی است که عبدالرسول عبایی، پیشکسوت و خادم القرآن ایرانی خود شاهد اذان‌گفتن محمد طبلاوی به سبک شیعیان در زمان حضور در ایران بوده است.

 

به گفته عبدالرسول عبایی طبلاوی در سال ۱۳۷۰ زمانی که به مناسبت سالروز رحلت امام خمینی(ره) برای نخستین‌بار به ایران آمد، به سبک شیعیان اذان گفت و آن زمان هنوز شیخ راغب مصطفی غلوش و شیخ شحات محمد انور به ایران نیامده بودند و اذان‌گفتن قاریان مصری به سبک شیعیان خیلی مرسوم نبود.

 

عبایی همچنین به نوار ویدیویی اذان‌گفتن طبلاوی اشاره کرده و گفته است: صدای وی در آن زمان ضبط و از رادیو قرآن کشورمان پخش شد، وی همراه ابوالعینین شعیشع، یکی از فرزندان عبدالباسط عبدالصمد و فرزند محمود علی البناء، از قاریان بنام مصری در سالگرد رحلت امام(ره) به ایران آمد و با همان لحنش در قرائت، اذان گفت.

 

 

جریمه  قاریان مصری به دلیل سفر به ایران

شیخ محمد محمود طبلاوی همچنین در زمان حیات طی نشستی با محمد مختار جمعه، وزیر اوقاف مصر از تحت پیگردقراردادن قاریان مصری به دلیل سفر به ایران و عراق گفته و اعلام کرده بود: قاریانی که بدون مجوز اتحادیه قاریان مصر به ایران و عراق سفر کرده‌اند، تحت پیگرد قرار خواهند گرفت.

 

طبلاوی در توجیه تحت پیگرد قرارگرفتن قاریان مصری افزود: این مسئله با هدف حفظ امنیت ملی و وحدت بافت اجتماعی مصر به نهادهای رسمی ذی‌ربط ابلاغ می‌شود.

 

وی با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: احمد احمد نعینع و شیخ طه محمد نعمانی در رأس قاریانی هستند که به ایران سفر کرده‌اند و شیخ محمد طنطاوی و شیخ یاسر عبدالباسط عبدالصمد(پسر مرحوم عبدالباسط عبدالصمد) نیز از قاریانی هستند که به عراق سفر کرده‌اند.

 

طبلاوی آخرین قاری مشهور از نسل سوم قاریان مصر

استاد «غلامرضا شاه ميوه»؛ در گفت و گو با خبرگزاری شبستان در خصوص استاد طبلاوی گفت: مرحوم طبلاوی از جمله قاریان مشهور مصری بود که تقریبا آخرین قاری مشهور از نسل سوم قاریان مصر بود.

این مدرس و داور بين‌آلمللي قرآن‌كريم افزود: استاد محمد محمود طبلاوى دارای سبک مخصوص به خود بود سبکی که مبتنی بر استفاده از تحریرهای زیاد بین جمله های لحنی بود و طرفداران زیادی هم در مصر و در جهان اسلام داشت.

 

 

اظهار تمایل استاد طبلاوی برای حضور در ایران

شاه میوه خاطر نشان کرد: استاد طبلاوى یکی از قاریانی بود که در این اواخر ریاست اتحادیه قاریان مصر را بعد از مرحوم شعیشع برعهده داشت.

استاد شاه میوه در خصوص موضع گیری استاد طبلاوی علیه حضور قاریان مصری در ایران گفت: ایشان در عین خالی که اخیرآ یک مقدار موضع گیرهایی علیه حضور قاریان مصری در ایران داشت در چند سال اخیر تقریبا رابطه خوبی با بعضی از دوستان که با ایشان تماس داشتند پیدا کرده بود و اظهار تمایل به حضور در ایران کرده بود ولی متاسفانه این فرصت فراهم نشد که از حضور ایشان در داوری مسابقات استفاده کنیم.

 

این داور بین المللی قرآن کریم اظهار امیدواری کرد استاد مرحوم طبلاوی که خدمات زیادی به عالم قرائت در کشورهای اسلامی داشته مورد رحمت خداوند قرار بگیرد.

 

استاد طبلاوی یکی از خاطره سازترین قاریان مصری در ایران

استاد «قاسم رضیعی» در گفت و گو با خبرگزاری شبستان در خصوص استاد محمد محمود طبلاوی گفت: استاد طبلاوی یکی از خاطره سازترین قاریان مصری در کشور ماست.

این داور مسابقات بین المللی قرآن کریم افزود: زمانی در ایران تقلید از قراء مصری یک شیوه متداول و رایج بود ودر این میان تقلید از استاد طبلاوی به لحاظ تلاوت شیرین و ملودیک و خصوصیات صوتی او جذابیت ویژه ای داشت.

 

 

این مدرس قرآن ادامه داد: اساتیدی همچون جواد پناهی و مرتضی رهنما در دهه ۶۰ و ۷۰ جزو بهترین مقلدین استاد محمد محمود طبلاوی بودند و شنیدن تلاوت های این عزیزان همیشه باعث شور و هیجان در محافل قرآنی می شد.

 

ضرب آهنگ منظم و هماهنگ و تلاوت در گام های بالای صوتی ویژگی بارز طبلاوی

رضیعی خاطرنشان کرد: ضرب آهنگ منظم و هماهنگ استاد طبلاوی و نیز تلاوت در پرده های بم و پرهیز از گام های بالای صوتی در کنار تحریرهای خاص و منحصر به فرد از ویژگی های بارز این استاد مرحوم محمد محمود طبلاوی بود.

 

این داور مسابقات بین المللی قرآن کریم گفت: بسیار مشتاق هستم که در ایران گهگاه تلاوت های تقلیدی خوب بشنویم و حال و هوای دهه های گذشته را زنده کنیم. برای آن استاد مرحوم غفران و رحمت واسعه الهی مسئلت می نمایم.

 

 

کد خبر 926400

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha