خبرگزاری شبستان _ خراسان شمالی؛ فصل کوچ بهاره رسیده است، خانوارهای عشایری خراسان شمالی که در فصل سرد سال در مناطق گرمسیری استان گلستان مستقر شده بودند هم اکنون بار و بنه را جمع می کنند تا به ییلاق های خوش آب و هوای خراسان شمالی کوچ کنند.
با وجود اینکه امسال شیوع ویروس کرونا باعث شد که این قشر برخلاف سال های گذشته حدود یک ماه دیرتر به استان خراسان شمالی کوچ کنند اما هنوز هم که این بیماری به اتمام نرسیده، مشکلات و دغدغه هایی دارند.
این قشر محروم و زحمت کش و تولید کننده هم اکنون باید کوچ کنند که ویروس کرونا چراغ خاموش، این قشر را تهدید می کند. خانوارهای عشایری که تاکنون پاک بودن خود را مرهون تلاش و صبر خود می دانند و رفت و آمد نکردند تا سالم بمانند اما هم اکنون که مناطق قشلاقی گرم شده و طاقت ماندن وجود ندارد، باید به سامانه های استان خراسان شمالی کوچ کنند اما برخی از خانواده ها نگرانند که نکند در حین کوچ، خود و فرزندانشان به بیماری کرونا مبتلا شوند.
یکی از عشایر خراسان شمالی در گفت و گو با خبرنگار ما با بیان اینکه هم اکنون مراوه تپه استان گلستان گرم است، افزود: در این شرایط، دام ها بیمار خواهند شد و چاره ای جزء کوچ نداریم و همچنین طبق تقویم کوچ، باید مناطق زمستان گذران را ترک کنیم اما متاسفانه از مبتلا شدن به ویروس کرونا ترس و وحشت داریم.
«رقیه بریمانلو» اظهارداشت: خانوارهای عشایر از نظر امکانات و تجهیزات بسیار محروم هستند و دسترسی این قشر به مراکز درمانی و بیمارستان ها سخت است اگر اعضای خانواده دچار بیماری شوند با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم خواهند کرد چرا که هم اکنون فصل کار و تلاش است.
وی افزود: امسال برخلاف سایر سال های گذشته بیشتر با ماشین تردد خواهند کرد که این امر نیز هزینه ای بر روی دست خانوارهای عشایری استان گذاشته است.
بریمانلو تصریح کرد: خانوارهای عشایری هم اکنون با مشکلات زیادی از جمله پایین بودن قیمت دام زنده مواجه شده اند و تامین هزینه های زندگی از جمله حمل دام ها با ماشین برای آنان سخت و هزینه آور است.
وی خواستار حمایت مسئولان از این قشر شد و افزود: بیشتر خانواده ها باید ماشین را برای وسایل و امکانات و دام ها کرایه کنند که این امر مستلزم هزینه است.
یکی دیگر از خانوارهای عشایری افزود: هر سال دامداران عشایری تعدادی از دام های پروار خود را به فروش می رسانند و با آن هزینه های کوچ و سایر هزینه خانوار را تامین می کنند اما امسال ارزان بودن قیمت گوشت قرمز و همچنین دام زنده، آنان را متضرر کرده است، با وجود اینکه دام زنده از این قشر زحمت کش ارزان خریداری می شود اما قصبان آن را با قیمت چند برابر به مشتریان می فروشند، هم اکنون حاصل تلاش و دسترنج این قشر در جیب واسطه گرها است.
«بهمن صفرزاده» از مسئولان خواستار تامین بسته های بهداشتی برای خانوار های عشایری در حین کوچ شد و افزود: متاسفانه عشایر در تامین کوچکترین امکانات بهداشتی مشکل دارند.
وی افزود: عشایر در مناطق قشلاقی در این سال ها با اهالی روستاییان دچار مشکلات مختلفی شده اند، شیوع ویروس کرونا نیز باعث ممنوعیت تردد و مانع فروش دام ها شد.
صفرزاده گفت: خانوارهای عشایری در سال های گذشته که بیشتر نیز با خشکسالی درگیر بودند، بعضا تسهیلات و وام هایی از بانک ها دریافت کرده اند که هم اکنون قادر به توانایی پرداخت اقساط نیز نیستند چرا که حتی فروش دام ها نیز کافی نیست.
وی افزود: تنها حرفه عشایر، دامداری است که اگر برای پرداخت وام ها و تامین هزینه های دیگر، بیشتر دام های خود را به فروش برسانند دیگر کار دامداری اقتصادی نخواهد بود که مجبور به ترک این حرفه و پناه آورده به حاشیه شهرها خواهند شد.
وی افزود: در طی سال های گذشته تعداد زیادی از خانواده های عشایری که بیشتر دام های خود را به خاطر مشکلات مختلف به فروش رسانده اند، مجبور به یکجا نشینی شده اند اما متاسفانه کسب و کاری هم ندارند.
صفرزاده، از گران بودن خدمات دامپزشکی و دارو برای دام ها انتقاد کرد و افزود: متاسفانه در این سال ها، خانوارها با اینگونه موارد نیز درگیر شده اند و اداره دامپزشکی کمتر به قشر عشایر خدمت ارایه می دهد.
وی از گران بودن نهاده های دامی نیز انتقاد کرد و افزود: این گران بودن در حالی است که محصولات قشر عشایری از جمله گوشت قرمز، شیر، پنیر، کره و حتی صنایع دستی بسیار ارزان به فروش می رسد.
مدیرکل امور عشایری خراسان شمالی هم از کوچ دیر هنگام خانوارهای عشایری از مناطق قشلاقی به سمت ییلاق ها خبر داد و افزود: به علت شیوع ویروس کرونا کوچ عشایر عقب افتاد و هم اکنون این قشر باید به صورت مکانیزه سفر و دام های خود را با ماشین حمل کنند.
«محمدرضا قلی پور» افزود: برای کوچ خانوارهای عشایری، تمام تمهیدات لازم اندیشیده شده و با دستگاه های مربوطه از جمله نیروی انتظامی، بسیج، اداره کل دامپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی هماهنگی های لازم انجام شده است.
وی از عشایر خواست تا طبق برنامه ریزی انجام شده حرکت کنند و افزود: عشایر باید دام های خود را با ماشین حرکت دهند چرا که کوچ سنتی همچون سال های گذشته 45 روز طول می کشد که ویروس کرونا آنان را تهدید خواهد کرد.
مدیرکل امور عشایری خراسان شمالی گفت: راه های عشایری نیز برای این فصل آماده خواهد شد و عشایر از این نظر مشکل نخواهند داشت.
قلی پور اظهار داشت: عشایر تاکنون برای پاک بودن تلاش کرده اند و هم اکنون نیز از آنان می خواهیم که فاصله اجتماعی را رعایت کنند و در زمان خارج شدن از استان گلستان تمام تمهیدات را بیندیشند و غیر ضرور در جایی توقف نداشته باشند.
وی در خصوص مشکلات عشایر در استان گلستان با روستاییان نیز افزود: در این خصوص بین دستگاه های مسئول دو استان جلسه های مشترکی خواهیم گذاشت و برای رفع این مشکل تلاش خواهیم کرد.
وی از ارزان بودن دام های زنده عشایر انتقاد کرد و گفت: متاسفانه دسترنج عشایر در جیب دلالان است و برخی مواقع عشایر برای اینکه در فصل زمستان پولی برای تهیه خرید علوفه ندارند از واسطه ها به شکل نسیه خرید می کنند که این امر موجب می شود دام های خود را نیز به آنان بفروشند.
وی افزود: محصولات تولیدی عشایر از جمله گوشت و پنیر بسیار با کیفیت است اما متاسفانه به صورت فله ای و بدون نام و نشان و ارزان به فروش می رسد.
قلی پور افزود: تاکنون 10 هزار لیتر ماده ضد عفونی کننده و پنج هزار عدد ماسک بین خانوارهای عشایری توزیع شده و هم اکنون تلاش خواهیم کرد تا بخش دیگری از نیازهای این قشر را تامین کنیم.
در استان خراسان شمالی پنج هزار خانوار عشایری با 30 هزار نفر جمعیت زندگی می کنند که شامل سه درصد جمعیت می شود.
نظر شما