به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، همزمان با شیوع کرونا و تعطیلی سالن های تئاتر بسیاری از نمایش های در صحنه تعطیل شدند و با طولانی شدن فرایند تعطیلی سالن های اجرای نمایش در دوران کرونایی برخی از هنرمندان و کارگردانان تئاتر به اجرای آنلاین تئاتر روی آوردند که این امر علاوه بر خاموش نماندن چراغ تئاتر، به عنوان راهی برای جاری بودن تئاتر در دل زندگی روزهای کرونایی و همچنین برای حفظ این هنر کمک کننده خواهد بود، اجرای تئاتر آنلاین و مزایا و معایب آن و ظرفیت فضای مجازی برای اجرای تئاتر را با «احسان حاجی پور»، نمایش نامه نویس و کارگردان تئاتر به گفتگو نشستیم که در زیر مسی آید:
اجرای آنلاین تئاتر چه مزایا و معایبی می تواند داشته باشد؟
من فکر می کنم تئاتر آنلاین باید مقداری از گستره اجراهای آنلاین سازه اش بزرگ تر باشد؛ وقتی به کلمه تئاتر آنلاین نگاه می کنیم یکی از زیرمجموعه های آن اجرای آنلاین است.
آیا فضای مجازی ظرفیت اجرای تئاتر را دارد؟
من فکر می کنم یک ظرفیت بالقوه ای به نام فضای مجازی وجود دارد که می شود در تئاتر از این ظرفیت استفاده زیادی کرد اما انتقادهایی هم به سامانه بلیت فروشی آنلاین دارم ، این انتقاد دلیل نمی شود که ما از بقیه ظرفیت فضای مجازی استفاده نکنیم، الان کرونا باعث شده که اهالی تئاتر که به این فکر کنند که امروز که صحنه را از آنها گرفته اند چه چیزی را می شود جایگزین آن کرد، هر چند که من معتقدم هیچ چیزی جای صحنه را در تئاتر نمی گیرد اما وقتی در شرایط خاصی مثل الان هستید باید از همه ظرفیت ها استفاده کرد.
کسب و کارهای اینترنتی آیا در حوزه تئاتر قابل اجرا هستند؟
من معتقدم که ما در تئاتر نه فقط در حوزه اجرا که در کلیت پدیده ای به نام تئاتر باید به سمت ایجاد کسب و کارهای اینترنتی برویم. خود این کسب و کارها تعاریف مختلفی دارند، وقتی حرف از تئاتر آنلاین می زنیم اولین چیزی که به ذهن همه می رسد، این است که (فیلم تئاتر) بفروشیم که این کار خوب و پسندیده ای است اما همه ظرفیتی که داریم این نیست، وقتی حرف از کسب و کار اینترنتی می زنیم داریم از تولید محتوا حرف می زنیم داریم از راه اندازی یک بازار تئاتر مجازی حرف می زنیم که در همه اینها بسته ای از تئاتر را داریم که قابلیت سرمایه گذاری دارد، پس می شود برای این چاره اندیشی کرد و برنامه ریزی کرد.
آیا در اداره کل هنرهای نمایشی یک بخشی به عنوان تئاتر در فضای مجازی وجود دارد؟
اداره کل هنرهای نمایشی در این شرایط یک نفر را به عنوان مسئول تئاتر این اداره در فضای مجازی معرفی کرده اند و برنامه ای برای آن ندارند و برایشان مسئولیتشان تعریف نشده است، بعدا از واکنش های اهالی تئاتر آن اداره کل هنرهای نمایشی مجبور می شوند بیانیه ای صادر کند و در این بیانیه وظایف این فرد را به عنوان مسئول تشریح می کند. سئوال اینجاست کسی که خودش برنامه ای ندارد و فعالیتی در فضای مجازی نداشته است آیا ظرفیت های بالقوه تئاتر در فضای مجازی را می شناسد؟ ایشان چه برنامه ای برای تئاتر در فضای مجازی به عنوان مسئول دارند؟ بنابراین در این شرایط ما به عنوان اهالی تئاتر باید از اداره کل هنرهای نمایشی دل بکنیم و از ظرفیت های شرکت های خصوصی و از ظرفیت تخصصی خانه تئاتر در این مسیر استفاده کنیم.
آیا اجراهای آنلاین تئاتر می تواند تعاملی بین مخاطبان و اجرا کنندگان باشد؟
ظرفیت هایی که فضای مجازی در اختیار می گذارد و امکاناتی که برنامه های مختلف مجازی دارد ارایه می دهد، امکان این را که مقداری به خلاقیت برسیم و از ظرفیت تماشاگر استفاده بهینه کنیم را دارد، ولی یک چیزی را نباید فراموش کرد آن هم اینکه قواعد فضای مجازی مختص خود این فضاست. وقتی شما از این صحبت می کنید که بیاید گونه ای جدید از نمایش را تولید بکنید، طبعا باید قواعد جدیدی را برای آن تعریف کرد و این طبیعی است که بخش هایی از این ماجرا به شکل آزمون و خطا برگزار شود.
آیا از ظرفیت های فضای مجازی می شود برای نمایش نامه خوانی هم استفاده کرد؟
هر تعریفی که از تئاتر وجود داشته باشد، می تواند در این بستر جای بگیرد از نمایشنامه خوانی تا هر گونه ای از تئاتر را می شود اجرا کرد.
شما به عنوان کارگردان تئاتر برنامه ای برای اجرای یکی از آثارتان به صورت آنلاین دارید؟
من در حال مذاکره با بخش خصوصی برای اجرای یکی از آثارم به صورت آنلاین هستم می خواهم بازتولید یکی از آثارم را به صورت آنلاین به اجرا ببرم.
نظر شما