سازمان محیط زیست در زمینه آلودگی هوا باید پاسخگو باشد

ندافی با بیان اینکه وزارت‌بهداشت براساس ‌نتایج و تحقیقات انجام شده در مراکز تحقیقاتی، رهنمودهای‌علمی ‌و اجرایی مناسبی در اختیار سازمان‌های اجرایی قرار داده است، گفت: آلوگی هوا فقط‌ به محیط زیست‌ مربوط است.

خبرگزاری شبستان: آلودگی هوا و اثرات ناشی از آن دیگر همچون گذشته به فصل سرما و پدیده وارونگی هوا مربوط نمی شود، بلکه با توسعه زندگی شهر و تولید انواع و اقسام گازهای گلخانه ای و افزایش روزافزون منواکسید کربن در شهرهای صنعتی نه تنها جایی برای زندگی نمی ماند، بلکه هر لحظه نفسمان را بند می آورد، با توجه به اینکه امروز در کلان شهر تهران آلوگی هوا به معظل روز تبدیل شده است.

 

متوسط سالیانه بعضی از آلاینده‌ها بیش از 3 برابر استاندارد ملی است

کاظم ندافی، رییس سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در گفت و گو با خبرنگار شبستان گفت: هر ساله با آغاز فصل پاییز و زمستان که شرایط پایداری بر هوای شهر تهران و شهرهای بزرگ کشور حاکم می شود، شاهد افزایش غلظت آلاینده های هوا هستیم. درصورتی که این شرایط پایداری تداوم یابد، غلظت آلاینده‌های مهمی همچون ذرات معلق، دی اکسیدنیتروژن و منواکسید کربن به حدی افزایش می‌یابد که هوای تهران را به سمت شرایط ناسالم یا بسیار ناسالم سوق می‌دهد، بدترین شرایط پایداری جوی وارونگی حرارتی است که درصورت وقوع و تداوم آن معمولاً مدارس و ادارات دولتی برای کاهش قرار مردم در معرض آلودگی هوا تعطیل می شود.

وی افزود: واقعیت این است که آلودگی هوای شهر تهران تا اندازه زیادی تابع شرایط جوی است، با وجود اقدامات ارزشمندی که تاکنون توسط دولت انجام شده است همچون خارج کردن یک میلیون و 200 هزار خودرو فرسوده، گسترش قابل توجه حمل و نقل عمومی و خارج کردن موتورسیکلت‌های دوزمانه از چرخه استفاده، هنوز کیفیت هوای شهر تهران با استانداردهای ملی ما فاصله بسیار زیادی دارد، به طوری که متوسط سالیانه بعضی از آلاینده‌ها بیش از 3 برابر استاندارد ملی است و تعداد روزهایی که در طول سال کیفیت هوا از استانداردهای مصوب مرداد 1388دولت تجاوز می کند، چندین برابر حد مجاز است که این موضوع سلامت شهروندان به ویژه گروه‌های آسیب پذیر را به مخاطره می‌اندازد. گروه‌های آسیب پذیر از آلودگی هوا شامل افراد سالخورده، کودکان، بیماران قلبی و تنفسی و افراد مبتلا به آسم هستند که شاید حدود نیمی از افراد جامعه ما را تشکیل می دهند.

  

طرح کاهش آلودگی هوای کلان شهرها کاستی هایی دارد
ندافی بااشاره به اینکه کاهش آلودگی هوا در همه کشورها با اجرای طرح های جامع کاهش آلودگی هوا انجام می‌شود، اظهارداشت: نمونه‌های موفقی از آن نیز در دنیا وجود دارد. در کشور ما نیز در سال 1379 طرح جامع کاهش آلودگی هوای شهر تهران تصویب و به اجرا گذاشته شد، متاسفانه در بعضی از محورها به دلیل عدم همکاری موثر سازمان‌های مسئول و عدم پیگیری مناسب سازمان‌های محیط زیست به موفقیت مطلوب نرسید تا اینکه مجدداً در سال جاری طرحی با هدف کاهش آلودگی هوای کلان شهرها مشتمل بر 36 ماه در دولت مطرح شده است که اجرای موفق آن تا حدی مشکل آلودگی هوای کلان شهرها را کاهش می‌دهد، ولی همین طرح نیز کاستی‌هایی دارد که باید با کمک محققان و کارشناسان دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی این کاستی‌ها برطرف شود.

وی افزود: وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت جامعه همه ساله گزارش مشروحی از اثرات آلودگی هوا بر سلامت تهیه و برای اطلاع مدیران و مسئولان ارائه می دهد. همچنین این وزارتخانه دستورالعمل محاسبه، تعیین و اعلام شاخص کیفیت هوا را تدوین و جهت اجرا به سازمان‌های مرتبط ارسال کرده است، در این دستورالعمل روش صحیح اطلاع رسانی به مردم به طور شفاف ذکر شده است ولی متاسفانه سازمان‌های مربوط این دستورالعمل را به نحو شایسته رعایت نمی‌کنند و اطلاعات لازم، کافی و به موقع را به مردم ارائه نمی دهند. همچنین وزارت بهداشت براساس نتایج و تحقیقات انجام شده توسط محققین و مراکز تحقیقاتی خود، رهنمودهای علمی و اجرایی مناسبی را در اختیار سازمان‌های اجرایی قرار می‌دهد که درصورت اجرای آن کاهش چشمگیری در آلودگی هوا ایجاد می شود. اما باید مردم بدانند که در قوانین کشور ما سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه آلودگی هوا مسئول است و طبق قوانین و مقررات مسئولیتی در زمینه کاهش آلودگی هوا برعهده وزارت بهداشت گذاشته نشده است و پیگیری ها و اقدامات مجددانه وزارت بهداشت در راستای انجام رسالت ذاتی خود مبنی بر حفظ سلامت مردم است.

 

تاثیر آلودگی هوا بر سلامت افراد جامعه
آلودگی هوا طیف وسیعی از اثرات را بر سلامت افراد دارد که از نشانه‌های بیماری‌های قلبی عروقی، درد قفسه سینه در بیماران قلبی شروع می‌شود و تا وخامت وضعیت بیماران قلبی و تنفسی و افزایش نرخ مرگ زودرس بیماران قلبی و سالمندان و امکان افزایش اثرات سوء تنفس در جمعیت ادامه دارد. 
باید توجه داشت که وجود بعضی آلاینده ها مانند آزبست و بنزن در هوای آزاد نیز می‌تواند سرطان زا باشد که در طرح جدید کاهش آلودگی هوا با حذف این آلاینده‌ها از هوای آزاد توجه ویژه‌ای معطوف شده است که در آینده نزدیک اعمال می شود.


پایان پیام/

کد خبر 92449

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha