حقانی پور، یکی از اساتید روانشناسی دانشگاه گیلان در حاشیه همایش آموزشی قرآن و خانواده با اشاره به نقش خانواده و آموزه های دینی در تربیت فرزندان به خبرنگار شبستان گفت: خانواده اولین مأمن و جایگاهی است که گوهر وجودی انسان در آن شکل میگیرد و میتواند پدید آورنده انسانی با ارزش از جهات مختلف بهخصوص رشد و تربیت دینی و اعتقادی و یا برعکس، انسانی دور از انسانیت باشد.
وی ادامه داد: والدین بهعنوان ارکان اصلی خانواده، نقشی اثرگذار و مهم در شکلدهی فطرت و سرشت پاک و بالفعل کردن صفات بالقوه مثبت فرزندان دارند.
حقانی پور با بیان اینکه تربیت دینی کودکان در دوره خردسالی تنها با ایجاد احساسی خوشایند نسبت به مسائل دینی و مشاهده اجرای منظم احکام و آداب دینی توسط اعضای خانواده حاصل میشود، بیان کرد: تشویق و نوازش والدین در هنگام انجام فرایض دینی کودک باعث افزایش انگیزه و میل او به انجام فرایض شده و از طرفی خوشایند کردن اجرای احکام برای کودکان، تضمینکننده آینده روشن تربیتی آنهاست.
* آموزش صحیح مهارت های زندگی به فرزندان موجب هدایت آنها به مسیر درست می شود
این استاد روانشناسی در ادامه آموزش صحیح مهارت های زندگی به فرزندان را موجب هدایت آنها به مسیر درست و رسیدن به سر منزل مقصود برشمرد و اظهار کرد: اگر مهارت والدین در ارائه پاسخها و دلایل کوتاه، ساده و قابل فهم و بهدور از استدلالهای پیچیده که فراتر از سطح درک و ظرفیت ذهنی کودک باشد، تأثیری مهم در پرورش و رشد احساس مذهبی کودک دارد و پایه و اساس جهانبینی و تفکرات دینی او را در آینده شکل می دهد.
وی اضافه کرد: امروزه خانوادهها بهدلیل نداشتن مهارتهای لازم در این راستا با چالشهایی جدی در راه تربیت دینی فرزندان مواجه هستند؛ مشکلاتی که پیچیدهتر شدن جوامع و ارتباطات بر آن دامن میزند، مواجهه منطقی با این چالشها زمانی صورت میپذیرد که والدین بتوانند آنها را به خوبی شناسایی کرده و بهآگاهی کامل نسبت به آنها برسند.
*خانواده مهم ترین عامل هویت بخشی به جوانان است
حقانی پور با بیان اینکه انسان ها در طول دوران عمرشان هویت های گوناگونی را تجربه می کنند، گفت: خانواده مهم ترین عامل هویت بخشی به جوانان است و فرزندان 4 مرحله هویت را طی دوران تربیت از خانواده اخذ می کنند که شامل هویت سردرگمی، هنجاری، تفویض و تعلیق است.
وی هویت اطلاعاتی را بهترین نوع هویت دانست و بیان کرد: هر چقدر هویت اطلاعاتی در جامعه افزایش یابد به همان میزان جامعه منسجم تر می شود.
حقانی پور در ادامه به سبک های تربیتی در خانواده اشاره و بیان کرد: سبک مستبدانه، مقتدرانه و سهل انگارانه از سبک های رایج تربیتی در خانواده هاست.
*مسئولیت پذیری مهم ترین آموزه تربیتی در اسلام است
وی در ادامه مسئولیت پذیری را مهم ترین آموزه تربیتی در اسلام دانست و افزود: مسئولیت پذیری الگو پذیری نیست و از طریق آموزش برای فرزندان حاصل می شود و اولین قدم در این راه صبر است.
این استاد روانشناسی آموزش مسئولیت پذیری به کودکان را نیازمند جوی خاص در خانه و مدرسه دانست و اذعان کرد: چنین جوی در مورد تصمیم گیری ها و پیامدهای آنها، اطلاعاتی به کودکان می دهد و منابعی را برایشان فراهم می کند تا بتوانند تصمیمات صحیحی بگیرند تا در بزرگسالی، بتواند مسئولیت هر آنچه را که در زندگی اش رخ می دهد، بر عهده گیرد.
پایان پیام/
نظر شما