به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، «محمد علی ربانی» در این مصاحبه افزایش قدرت مقاومت و بهداشت روانی جامعه در برابر این ویروس را بسیار مهم ارزیابی کرد.
شبکه mstv - هند از طریق ایستاگرام گفتگوی را با رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دهلی انجام داد. در این گفتگوی زنده سوشیل بهاراتی از چهره های رسانه ای واز مجریان شناخته شده شبکه های تلویزیونی هند آن را مدیریت می کرد ،رایزن فرهنگی به پرسش هایی در خصوص شرایط جاری در ایران در دوره کرونا ، تحولات فرهنگی اجتماعی دوران کرونا در ایران ،فرهنگ ومذهب وتاثیر آن در مهار آسیب های اجتماعی دوران کرونا ، تحولات فرهنگی اجتماعی پسا کرونا ،همکاری های فرهنگی ملل در شرایط کرونا پاسخ گفت .
ربانی در آغاز این گفتگو ،ضمن آرزوی سلامتی برای مردم هند ابراز امیدواری کرد جامعه بشری با ائتلاف و همبستگی خود هرچه زودتربر این ویروس فائق آمده وبا عبور از شرایط دشوار کنونی به روزهای عادی وپر از شادی وسلامتی بازگردند.
حاصل گفتگوی رایزن فرهنگی کشورمان را دراین مصاحبه می خوانیم.
محمد علی ربانی دراین مصاحبه گفت ؛ ملت هایی که دارای زیرساخت های فرهنگی و مذهبی محکمتری می باشند مقاومت بیشتری از خود دربرابر کرونا نشان دادند چرا که فرهنگ ومذهب هم در تسهیل و توجیه فرایند پذیرش اجتماعی شرایط و مقررات جدید حاکم بردوره شیوع اپیدمی ،کنترل و کاهش آسیب های شبکه های مجازی و هم در افزایش قدرت مقاومت و بهداشت روانی جامعه در برابر اپیدمی از طریق امیدزایی ، نشاط و آرامش توانسته است همچون دارویی موثر انسان مضطرب ،ناامید و وحشت زده دوران کرونا را مورد حمایت قرار می دهد.
ربانی شیوع کرونا را یک اپدیمی و پدیده جهانی ونوعی تجربه جدید بشری خواند که موجب بروز شرایط خاصی شده و زندگی بشر را تحت تاثیرخود قرار داده است . وی خاطرنشان ساخت ویژگی مهم این ویروس اینست که فارغ از مرزهای جغرافیایی ،قومی و مذهبی در مناطق مختلف جهان شیوع پیدا کرده و میلیون ها انسان را درگیرخود کرده است .لذا بنظر می رسد به دلیل درهم تنیدگی و پیوستگی زندگی انسان ها ،رهایی از این چالش نیز زمانی ممکن خواهد بود که چرخه بقا وشیوع این ویروس در همه جای دنیا قطع و متوقف گردد واین مهم نیز بر ضرورت ائتلاف و همبستگی انسانی و جهانی فارغ از مرزهای جغرافیایی قومی ومذهبی تاکید دارد .وی افزود سلامت وامنیت همه ملت ها امروزه به هم گره خورده وهیچ کشوری بدون مشارکت دیگر کشورها نمی تواندبه تنهایی بر این پدیده عالمگیر و تبعات آن فایق آید.
رایزن فرهنگی اظهار داشت ؛ کرونا از منظر مطالعات فرهنگی واجتماعی پدیده ای چند وجهی است که می تواند از زوایای مختلف دارای تاثیرات مثبت یا منفی در زندگی انسان ها باشد.پدیده ای که نشان داد بشر در قرن بیست ویک علیرغم همه پیشرفت های علمی و فناوری ،بشدت آسیب پذیر است و هیچ چیزی به اندازه موضوع سلامت وبهداشت برای انسان حایز اهمیت نیست .وی افزود شیوع کرونا تاثیرات بسیاری را بر زندگی انسان ها تحمیل کرده است .تاثیراتی همانند محدود کردن مناسبات اجتماعی ،تغییر رویه در برخی شیوه ها و سبک جاری در زندگی انسان ها ،پیامدهای روانی ناشی از ایجاد حس ناامنی و نگرانی واضطراب در انسانها به دلیل ترس مدام از ابتلا به ویروس و از دست دادن جان خود وخانواده وهمچنین تبعات اقتصادی و روانی ناشی ازقرنطینه .
وی افزود ، در کنار پیامدهای تخریبی کرونا ، این پدیده می تواند به فرصتی برای بازسازی واصلاح سبک زندگی انسان و جبران خطاهای گذشته بویژه در زمینه محیط زیست و سلامت وهمچنین اصلاح مناسبات بین المللی تبدیل گردد. ربانی در بخش دیگری از سخنانش خاطرنشان ساخت ؛ کرونا بر اهمیت بازگشت به خانه وتوجه به خانواده تاکید نمود و برپذیرش واقعیت مغفول زندگی بشر یعنی مرگ به عنوان اصلی گریزناپذیرصحه گذاشت . رایزن فرهنگی همچنین یادآور شد نکته اساسی دیگری که کرونا بر آن صحه گذاشت ضرورت بازخوانی وبازتعریف مفاهیمی چون قدرت و دانش بود .چرا که این روزها شاهدیم که کشورهایی که به جهت مفهوم سنتی قدرت دارای امکانات و توان بیشتر نظامی ،سیاسی و اقتصادی هستند نتوانستند از خود در برابر اسیب های شیوع از کرونا محافظت نمایند .لذا شاید بتوان در بازخوانی جدید مفهوم قدرت و دانش بر سهم ونقش هر بیشتر عناصری توجه وتاکید نمود که جامعه را از توان بیشتری در مهار و کنترل پدیده هایی چون کرونا محافظت می نماید و مورد حمایت قرار می دهد .
رایزن فرهنگی در بخش دیگر از سخنانش به کارکردهای فرهنگ ومذهب در مواجهه با پدیده کرونا پرداخت و در این زمینه خاطرنشان ساخت ؛ بنظر می رسد اولا به دلیل دخل وتصرف بشر در محیط زیست وافزایش آلاینده های صنعتی وشیمایی ،اپدیمی های فراگیر به یکی از واقعیت های روزمره زندگی بشر تبدیل خواهد شد لذا ضروری ترین راهکار مواجهه با اینگونه بحران ها ،علاوه بر رشد و گسترش دانش پزشگی و نظام بهداشت وسلامت ،موضوع مدیریت امنیت وسلامت وبهداشت روان ملت هاست . موضوعی که پیوستگی وارتباط تنگاتنگی با مذهب وفرهنگ پیدا می کند چرا که یکی از مهمترین عوامل تامین کننده امنیت وسلامت روانی و روحی ملت ها فرهنگ ومذهب در میان آن ملت می باشد. کشور وملتی می تواند امنیت روانی وبهداشت روحی خود را تضمین کند که از ظرفیت ها و توانایی های فرهنگی و مذهبی بالایی برخوردار واز آن بهره گیرد.چرا که آنچه که بیش از هر عامل دیگر می تواند به انسان های مضطرب وپریشان زده دوره کرونا آرامش روحی دهد فرهنگ ومذهب است .
وی همچنین افزود در بسیاری از کشورها که فرهنگ ومذهب از ریشه های عمیق تری در آن جامعه برخوردار می باشد دولت ها مسیر ساده تری را در متقاعد کردن ملت خود در تن دادن به شرایط جدید ناشی از قرنطینه و فاصله گذاری اجتماعی طی کرده و آسیب های اجتماعی وحتی اقتصادی ناشی از کرونا نیز به دلیل تشویق فرهنگ ومذهب به مشارکت وهمدلی بیشتربا دولت ونظام پزشگی در این شرایط کمتر بوده است .
وی افزود ؛ کرونا برکارکردهای معناگرایانه مذهب در مقابل مناسک گرایی مذهبی تاکید بیشتری نمود و به بشر یادآورشد مذهب و زندگی مذهبی صرفا انجام مناسک وآئین ها در معابد وکلیساها و مساجد نیست بلکه بخش عمده از مذهب ارتباطات معنوی و تفکر است .چرا که در تجربه دوره کرونا ، زندگی مذهبی فارغ از اجرای مناسک جمعی مذهبی در قالب معنویت گرایی ،اخلاق وعقلانیت ظهور ونمود بیشتری یافت ویادآورشد مناسک و آئین ها تنها بخشی از کارکردهای مذهب بشمار می رود واساس واصل مذهب بر معنویت و اخلاق پایه گذاری شده است .نکته دیگر اینکه با توجه به افزایش بهره گیری از فضای مجازی وشبکه های اجتماعی در دوره کرونا ،فرهنگ ومذهب می تواند از آسیب های ناشی از مخاطرات و زیان های استفاده کنترل نشده از فضای مجازی بکاهد و نوعی امنیت را در استفاده مناسب از این ظرفیت ایجاد نماید.
رایزن فرهنگی در پاسخ به این پرسش که جامعه ایران چه واکنش و عملکردی در برابر کرونا از خود نشان دادند اظهار داشت ؛ مردم ایران علیرغم تحریم ناعادلانه ای که با آن مواجه بوده اند و هم به دلیل اینکه جزو نخستین کشورهایی بودند که کرونا در آن شیوع پیدا کرده بود واز تجربه چندانی برخوردار نبودند ولی به مدد ظرفیت ها وپشتوانه های معنوی فرهنگی و دینی خود وهمچنین با تکیه بر دانش بومی توانستند مبارزه با کرونا را به صحنه های همبستگی ملی و خلق صحنه های زیبای تعاملات انسانی تبدیل نموده و گام های بلند و موفقیت آمیزی را در مهارکرونا بردارند.
وی افزود ؛ علیرغم اینکه تا کنون هیچگونه مقررات واعمال قانون سخت گیرانه ای از سوی دولت در اجرای دستورالعمل های قرنطینه وفاصله گذاری اجتماعی صورت نگرفته است ولی اکثریت قریب به اتفاق مردم ایران براساس یک عقلانیت برگرفته از فرهنگ غنی اسلامی ایرانی ،خود را موظف به رعایت این دستورالعمل ها وهمکاری با دولت می دانستند .
وی افزود ،مردم ایران این روزها شاهد خلق صحنه های زیبا ی انسانی اند .ملیون ها ایرانی با همبستگی وهمدلی اقدام به حمایت های مالی از اقشار آسیب پذیری کرده اند که به دلیل کرونا و مشکلات مالی توان تامین هزینه های زندگی را ندارند.مساجد ومراکز مذهبی وفرهنگی کانونی برای جمع آوری اعانات وهمچنین ساخت ماسک ولوازم بهداشتی تبدیل شده است .جوانان ایرانی که در قالب بنیادهای غیر دولتی فعال می باشند دستاوردهای خوبی در ساخت بومی دستگاه تشخیص و تست کرونا داشتند.وبخش اکثریت مرم نیز مقررات و دستورالعمل های دولت در خصوص فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کرده ومقامات وشخصیت های مذهبی وفرهنگی نیز در حمایت از نظام بهداشت وسلامت کشور جامعه را به رعایت دستورالعمل ها ومقررات تشویق می نمایند.بسیاری از کارخانه ها تمام توان خود را در تولید نیازهای بهداشتی گذاشته بگونه ای که امروزه علاوه بر تامین نیازهای داخلی ،این اقلام به سایر کشورها نیز ارسال می گردد.
رایزن فرهنگی همچنی در بخش دیگر از توضیحات خود در این خصوص افزود ؛ استفاده از فرهنگ وهنر یکی دیگر از ویزگی هایی است که اینروزها در ایران در مواجهه با کرونا از ان بهره می گیرند.افزایش فضای معنوی در رسانه ها ،نمایش فیلم های شاد برای خانواده ها ،بهره گبری از رسانه ها در جبران خلاء آموزشی دانش اموزان ، حضور پررنگ دانشجویان وروحانیون مذهبی در کنار کادرپزشگی ،تولید حجم انبوهی فکاهی و جوک برای شاد کردن مردم ،افزایش فعایت کانال ها وشبکه های اجتماعی ،تسهیل دسترسی مردم به خدمات دولتی ،حمایت های مالی دولت از مشاغل اسیب دیده از کرونا از جمله این موارد است .
وی یادآورشد ؛ یک تجربه مهم ملت ایران که توانسته است او را در این شرایط سخت تاریخی کمک نماید قدرت وتوانایی ایرانیان در تبدیل کردن تهدیدها به فرصت هاست .پس از تحریم فروش نفت ایران ،اقتصاد مقاومتی در دستور کار قرار گرفت واتکاء بودجه دولت به نفت کاهش یافت وجوانان ایرانی با اتکا به دانش ومهارت خود به رفع نیازهای بنیادین از جمله در عرصه بهداشت همت گماردند. مردم ایران با راه اندازی کمپ های مشارکت های حمایتی و مردمی ،توانستند باری از دوش محرومان بردارند.وبه مدد همین اقتصاد مقاومتی و توانایی های ملی است که شاهدیم اقتصاد ایران در قیاس با اقتصاد بسیاری از کشورهای بزرگ ،کمتر آسیب دیده بلکه در برخی حوزه ها همانند بورس بگونه ای بی سابقه رشد داشته است .
ربانی در بخش دیگر از سخنانش خاطر نشان ساخت ؛ قطعا کرونا روزی پایان خواهد یافت ولی آنچه که باقی می ماند تصویرها وخاطراتی است که انسان ها از خود در این دوره بیادگار گذاشته اند.بیاید با همبستگی انسانی وبا زنده کردن ارزش های اخلاقی در کنار هم باشیم واین روزها را در قضاوت تاریخی که آیندگان خواهند پرداخت به روزهایی پر از امید به آینده ،مهربانی و برادری تبدیل نمائیم.
خوشبختانه هم ایران وهم هند از سرمایه های بزرگ فرهنگی و دینی بالایی برخوردار می باشند و به همین جهت امروزه شاهدیم که موفقیت آنان در کنترل این بیماری بیش از دیگر کشورهاست . ونه تنها اتفاقات ناخوشایندی که در برخی کشورهای مدعی در قالب حمله وغارت فروشگاهها ، رها کردن سالمندان وسرقت اقلام درمانی شاهد بودیم در ایران وهند مشاهده نشده است بلکه صحنه های زیبایی از عشق و محبت وانسانیت را شاهدیم که بازتابی از زیبایی های فرهنگی ومذهبی در این دو کشور بشمار می رود.
وی همچنین افزود خوشبختانه ایران وهند دارای سرمایه مشترک وارزنده ای بنام شعر وادب فارسی وعرفانی است که در این شرایط سخت دوره کرونا می تواند برای کاهش الام ورنج های تنهایی درمان باشد.
وی در پایان ابراز امیدواری که علیرغم محدودیت های اعمال شده در شرایط کرون ،همکاری ها وتعاملات فرهنگی دو کشور بتواند ادامه داشته باشد واین شرایط مانعی از تعاملات فکری وفرهنگی دو کشور نگردد.
رایزن فرهنگی با اشاره به ظرفیت های فضای مجازی جهت تعاملات وگفتگوههای فرهنگی دینی ایران وهند ،ترجمه ونشر کتاب و همکاری در تولید منابع ومحتواهای مناسب فرهنگی هنری را از جمله بسترهای همکاری مشترک در این شرایط خواند.
نظر شما