خبرگزاری شبستان – البرز، مینا صدیقیان: ویروس کووید 19 پس از مبتلا کردن افراد زیادی در چین، به سایر نقاط جهان نیز سفر و تعداد زیادی از جهانیان را آلوده کرد و جان بسیاری را نیز گرفت. ایران نیز به نوعی میزبان این مهمان ناخوشایند شد.
با توجه به اینکه رعایت بهداشت فردی مهمترین راه مبارزه با این مهمان ناخوانده است، تقاضای خرید و استفاده از ملزومات مقابله با این بیماری با افزایش چشمگیری مواجه شده است تا جایی که تولیدکنندگان محصولات بهداشتی با افزایش خطوط تولید، همچنان سعی در تأمین نیازهای مردم دارند.
تولید روزانه بیش از 150 تن مواد ضدعفونی کننده در البرز
« امیر تورج کلانتری»، معاون صنایع کوچک شرکت شهرک های صنعتی استان البرز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از البرز می گوید: پس از شیوع ویروس کرونا خطوط و ظرفیت تولید واحدهای صنعتی مستقر در شهرک های صنعتی دولتی استان البرز افزایش یافت.
وی می افزاید: در شرایط کنونی، روزانه بیش از 150 تن مواد ضدعفونی کننده در شهرک های صنعتی البرز تولید و به کارگاه های داخل یا خارج از استان عرضه می شود که میزان تولیدات نسبت به پیش از شیوع کرونا سه برابر افزایش یافته است.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرک های صنعتی استان البرز از اضافه شدن بیش از 15 خط جدید برای تولید مواد ضدعفونی کننده خبر می دهد و مطرح می کند: تنها یک واحد تولید دستکش لاتکس در البرز وجود دارد که تولیدات این واحد نسبت به پیش از شیوع کرونا بیش از دو برابر رشد داشته است.
کلانتری با اشاره به اینکه روزانه بیش از 400 هزار عدد دستکش لاتکس در این واحد تولید می شود، بیان می کند: ظرفیت تولید واحدهای صنعتی تولیدکننده ماسک نیز با گسترش بیماری کووید 19 بیش از سه برابر افزایش یافت و اکنون روزانه بیش از سه میلیون ماسک در شهرک های صنعتی البرز تولید می شود.
«کیومرث پوررستمی»، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی استان البرز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از البرز می گوید: ایران جزو کشورهایی است که در آن مواد ضدعفونی کننده به مقدار کافی در اختیار مردم است تا جایی که اکنون انبار کارخانجات تولید کننده مملو از محصولات بهداشتی است و انبارداران به صورت مرتب مکاتباتی در رابطه با نحوه عرضه این اقلام در بازار صورت می دهند.
اما با در نظر گرفتن افزایش تولید و مصرف محصولات بهداشتی از قبیل مواد ضدعفونی کننده، ماسک، دستکش و گان به ویژه در مراکز درمانی، برخی کمبودها همچنان به قوت خود باقی است که این شرایط، زمینه را برای سواستفاده افراد متقلب فراهم کرده است.
تهیه الکل تقلبی نخستین گامی بود که سودجویان در این بحران برداشتند و با افزودن موادی به متانول و تغییر رنگ آن از زرد به سفید و عرضه این محصول به عنوان الکل طبی 70 درصد، بازی با جان مردم را آغاز کردند. عوارض پوستی و چشمی و فوت برخی از هموطنان گواه این ماجراست که توسط رسانه ها اعلام شد.
کمبود مواد ضدعفونی کننده و الکل در وهله اول شهروندان را وادار به خرید این نوع محصولات از اصناف متفرقه ای مانند نانوایی، کفش فروشی، آپاراتی، ابزارفروشی و ... کرد که هیچ ارتباطی با عرضه اقلام بهداشتی ندارند.
این در حالی است که نخستین مکانی که برای تهیه این محصولات به ذهن مردم می رسد داروخانه هاست اما زمانی که تلاش برای تهیه الکل، ماسک و دستکش از این مکان به نتیجه نمی رسد، هر دری برای تهیه این اجناس کوبیده می شود.
سرکشی های گاه و بی گاه سربازان گمنام امام زمان (عج)، تعزیرات حکومتی، دانشگاه علوم پزشکی، بازرسان صنعت، معدن و تجارت، اتاق اصناف و نیروی انتظامی در استان البرز از بازار داغ محصولات بهداشتی شدت گرفت اما به نظر می رسد ریشه کن شدن تقلب و سودجویی در این زمینه مستلزم نظارت بیشتر است و نباید منتظر ارائه گزارش تخلف از سوی مردم ماند.
سرهنگ محمد نادربیگی، رئیس پلیس آگاهی استان البرز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از البرز اظهار می کند: اداره کالای قاچاق و مبارزه با جرائم اقتصادی پلیس آگاهی البرز در کنار اداره تعزیرات حکومتی اقدامات مربوطه را دنبال می کند و در گشت های مشترک حضور دارد.
وی ادامه می دهد: در گشت های پلیس آگاهی نیز در صورتی که مأموران به خودرویی مشکوک شوند، آن را بررسی می کنند و در صورت مشاهده کالاهای احتکاری و توزیع غیرمجاز و خارج از شبکه برخورد قانونی با افراد متخلف صورت می گیرد.
سیامک آقایی، معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان البرز نیز در این رابطه به خبرنگار خبرگزاری شبستان از البرز می گوید: پس از شیوع کرونا، بیشترین زمان و نیرو بر نظارت بر بازار مواد ضدعفونی کننده، ماسک و دستکش متمرکز شد زیرا این اقلام اکنون جزو کالاهای اولویت اول محسوب می شوند.
وی از رسیدگی ویژه به پرونده های احتکار و قاچاق خبر می دهد و عنوان می کند: بازدیدهای سازمان صنعت، معدن و تجارت به دو شیوه دوره ای و سرزده انجام می شود؛ گشت های مشترک این سازمان با تعزیرات حکومتی و بهداشت، بازدیدهای سرزده در این زمینه را صورت می دهند.
تشکیل 308 پرونده تخلف از آغاز شیوع کرونا تاکنون
علی اکبر مختاری، مدیرکل تعزیرات حکومتی استان البرز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از البرز با بیان اینکه نظارت بر بازار مواد ضدعفونی کننده از 10 اسفندماه سال گذشته آغاز شد، می افزاید: از ابتدای آغاز طرح نظارتی تا 30 فروردین ماه، 308 پرونده در زمینه قاچاق، اخفا، احتکار، گرانفروشی و امتناع از عرضه در البرز تشکیل شده است.
وی با اشاره به کاهش کمی و کیفی پرونده ها از 15 فروردین ماه به بعد بیان می کند: طی این مدت، بیش از 400 هزار عدد ماسک، 14 تن، هفت بشکه و بیش از 500 هزار عدد ماده ضدعفونی کننده، بیش از 270 هزار لیتر و پنج هزار گالن الکل، چهار هزار قلم پارچه کربن برش خورده و مقادیری تب سنج، پد الکلی، لباس حفاظتی، نازل اکسیژن، ملحفه و آنژیوکت، سر اسپری و تیغه ماسک در البرز کشف شده است.
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان البرز از کشف حدود 30 انبار کوچک و بزرگ مواد ضدعفونی کننده در این استان خبر می دهد و اضافه می کند: ارزش اجناس کشف شده از یکی از انبارهای شناسایی شده 7 و نیم میلیارد تومان بوده که تمام اجناس آن ها تخلیه و تحویل سازمان غذا و دارو شده است.
مختاری از شناسایی و پلمب 14 کارگاه غیرمجاز که اقدام به تولید مواد ضدعفونی کننده می کردند خبر می دهد و اظهار می کند: ارزش انبارهای اقلام سلامت محور مکشوفه تحویل داده شده به معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی حدود 50 میلیارد تومان برآورد شده است.
اقلام ضدعفونی کننده مکشوفه تحویل معاونت غذا و دارو می شوند
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی استان البرز می گوید: اقلام احتکار شده ای که توسط دستگاه های ناظر کشف می شوند، در صورتی که غیرمجاز یعنی فاقد شناسه، مشخصات یا استانداردهای مربوطه باشند، کالای قاچاق تلقی شده و ضمن صدور حکم توقیف جهت بررسی بیشتر به معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی استان البرز تحویل داده می شوند.
وی ادامه می دهد: پس از تحویل کالاها به معاونت غذا و دارو، فرآورده های مکشوفه مورد آزمایش و بررسی های بیشتر قرار می گیرند و در صورتی که قابلیت عرضه در بازار و مصرف انسانی را داشته باشند براساس مصوبات ستاد ملی کرونا تحویل انبار دانشگاه علوم پزشکی می شوند و به مصرف می رسند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی استان البرز بیان می کند: چنانچه محصولات کشف شده فاقد استانداردهای لازم بوده و اثربخشی و کیفیت لازم را نداشته باشند یا خارج از شبکه رسمی کشور تولید شده باشند، به عنوان کالای غیر قابل مصرف به مراجع قضائی معرفی شده و بنابر قوانین موجود، طی لیستی تحویل سازمان اموال تملیکی می شوند.
وی اذعان می کند: کمیته توزیع دانشگاه علوم پزشکی که با مدیریت رئیس دانشگاه اداره می شود و از معاونت ها و واحدهای مختلف نماینده دارد، هر چهار روز یکبار تشکیل جلسه می دهد و نیازهای دانشگاه احصا و در این کمیته مصوب می شود و پس از ابلاغ به انبار مرکزی، اقلام کشف شده در قالب حواله در اختیار مراکز درمانی قرار می گیرند.
پوررستمی بیان می کند: اقلام مذکور براساس نیازسنجی انجام شده میان بیمارستان ها، مراکز بهداشتی، فوریت های پزشکی، فعالان حوزه بهداشت محیط و بیماریابی، آزمایشگاه های مرتبط با کرونا و بیماران کرونایی و مراکز سی تی اسکن مربوط به این ویروس که پرسنل آن ها نیاز به وسایل حفاظت فردی دارند توزیع می شود.
چگونه محصولات ضدعفونی کننده در اختیار محتکران قرار می گیرد؟
واضح و مبرهن است که کارخانه های تولیدکننده محصولات بهداشتی نیز مانند سایر شرکت های تولیدی مقدار مواد اولیه ورودی و محصول خروجی مشخصی دارند که توسط ناظران مربوطه کنترل می شود؛ سوال اینجاست با وجود این همه نظارت و بازرسی و کنترل ورودی ها و خروجی ها چگونه محصولات تولیدشده در اختیار محتکران قرار می گیرند؟
اشباح بازار از مواد ضدعفونی کننده دلیل قانع کننده ای برای اینکه این اجناس در اختیار سودجویان قرار می گیرند نیست زیرا می توان محصولات تولیدی را به منظور استفاده در زمان دیگری که شاید تقاضا افزایش یابد در انبار کارخانجات نگهداری کرد تا در صورت لزوم روانه بازار شوند. دلیل این همه احتکار و تقلب چیست؟ به ظاهر یک جای کار می لنگد.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرک های صنعتی استان البرز می گوید: واحدهای تولیدی مستقر در شهرک های صنعتی براساس تصمیمات استانی ملزم هستند تولیدات خود را تحت نظارت کمیته های تشکیل شده به شرکت های پخشی تحویل دهند که دارای مجوزاز دانشگاه علوم پزشکی و سازمان غذا و دارو باشند تا از این طریق توزیع شوند.
کلانتری با اشاره به نظارت بر واحدهای تولیدی مستقر در شهرک های صنعتی دولتی بیان می کند: ممکن است واحدهایی در خارج از شهرک های صنعتی یا به صورت زیرزمینی در حال فعالیت باشند که موجب ایجاد نابسامانی و بی نظمی در خطوط تولید، کیفیت و نگهداری می شوند.
ضرورت تشدید نظارت ها و مجازات محتکران و متقلبان
تولید بخشی از محصولات بهداشتی مبارزه با کرونا در کارگاه های غیرمجاز شاید پاسخ بخشی از سوال ما باشد اما قانع کننده نیست زیرا اگر کشف تولیدات زیرزمینی، ورودی ها و خروجی های هر کارخانه و نحوه عرضه محصولات در بازار تشدید شود هیچ فرد، انباردار و شرکت پخشی مجالی برای سودجویی پیدا نمی کند. با وجود تمام نظارت و بازرسی ها، کنکاش ها و دست گیری ها چه مجازاتی در انتظار متقلبان و محتکران است؟
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان البرز اظهار می کند: در خصوص یکسری از پرونده های تشکیل شده علاوه بر ارسال به مراجع قضائی، در تعزیرات نیز با متخلفان برخورد می شود و متهمان به ضبط تمام کالاهای مکشوفه و پرداخت جزای نقدی چند برابر ارزش کالاهای توقیف شده محکوم می شوند.
وی می افزاید: در مواردی که از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و مربوط به تهدید علیه بهداشت عمومی، اخلال در نظام سلامت مردم و نظام توزیع هستند، پرونده متهمان تحت این عناوین مجرمانه به محاکم قضائی دادسراها ارسال و ضمن محکومیت در تعزیرات، حکم متناسب با تخلف در دادسراها نیز برای آن ها صادر می شود.
آیا این بار که پای سلامت و جان مردم در میان است هنوز هم با پرداخت جریمه نقدی و حبس کوتاه مدت با متخلفان برخورد می شود یا به گونه ای سخت گیرانه مجازات می شوند که درس عبرتی برای کسانی باشند که حتی لحظه ای به این سودجویی ها فکر می کنند؟
بدیهی است ساماندهی بازار مواد ضدعفونی کننده و ملزومات مقابله با ویروس کرونا همت بلند همه جانبه تمام دستگاه های ذیربط را می طلبد زیرا آمار خروجی کارخانجات و تحویل محصولات به شرکت های پخش و نیز عرضه در بازار به سادگی قابل شمارش است و با مدیریتی حساب شده می توان نبض بازار را دست گرفت.
در حالی که خریدار و فروشنده مشخص هستند، باید محل عرضه نیز به صورت دقیق مشخص باشد تا هیچ کس خیال سواستفاده و احتکار را در ذهن خود پرورش ندهد. تحقق این امر و معرفی گسترده اقلام مجاز به جای محصولات غیرمجاز به مردم فرصت را از سودجویان می گیرد؛ در نتیجه انبارهای کارخانجات مجاز نیز به موقع پر و خالی می شوند.
نظر شما