خبرگزاری شبستان- شیروان؛ آری! کرونا، شوک و ضربه بسیاری به خانواده های نیازمند و اقشار آسیب پذیر وارد کرد و اکنون با بیکاری کارگران روزمزد و خرج و مخارج بالای امرار معاش، زندگی این قشر ضعیف همچنان در سکوت است و هر لحظه منتظر خبر جدیدی از سوی تصمیمات دولت برای وضع موجود خود هستند. چاپخانه تعطیل است و تا اطلاع ثانوی بر اساس قوانین ستاد مبارزه با کرونا، نشریات، الکترونیکی تولید میشود.
گوشیاش زنگ میخورد و دخترش میگوید: بابایی! امشب سبزی پلو ماهی بخوریم؟ ماهی میخری؟ مینشیند کنار حوضچه ماهیهای پارک شهر و اشک هایش در بال بال زدن ماهیها در لجن کف حوضچه گُم میشود.
در این روزهای هجوم کرونا، حتی کسانی که درآمد ثابتی داشتهاند، خانه نشین شده و عایدی ندارند چه برسد به وضع آن کارگر ساده فصلی و یا آن دستفروشی که تنها راه معیشت خود را از دست داده است. در این بین چشم امید کارگران از کار بیکار شده به تسهیلات و کمکهای دولت، مردم و خیرین است.
در این روزهای سخت کرونایی چه بسیار کارگران سادهای که بیکار شدهاند و هیچکس هم به فکر دستگیری از این قشر ضعیف نیست. دولت قرار شده، ۷۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات کرونایی به آسیب دیدگان بدهد، اما این وام مخصوص کسب و کارها است و برای قشر کارگر اقدام خاصی نشده است.
برخی از کارگران یک قشر بینام و نشان و آسیبپذیر اقدام به دستفروشی کردند که این روزها اگر چه با خانه نشینی آنها در خیلی از مکانهای عمومی آرامش حکم فرما شده ولی در جانب انصاف باید بگوییم، تکلیف خانوادههای این افراد که تنها راه امرار معاششان بسته شده چه خواهد شد؟
یک کارشناس ارشد اقتصاد درباره تأثیر کرونا بر سبد معیشت کارگران میگوید: کرونا قطعاً در بخش هزینههای معاش کارگران تأثیر قابل توجهی داشته است، چرا که دیگر درآمدی نداشته و خانه نشین شده اند.
«سلمان فدایی» درباره تأثیر اقدامات دولت در زندگی کارگران برای مقابله با اثرات کرونا بیان داشت: اقدامات دولت مانند در نظر گرفتن بیمه بیکاری در محدوده زمانی که کارگران به دلیل قرنطینه بیکار شدهاند، تأثیرگذار خواهد بود اما این اقدامات کافی نیست.
این کارشناس ارشد اقتصاد بیان داشت: متاسفانه کارگران زیادی وجود دارند که به صورت غیررسمی کار میکنند و این کارگران بیشتر در بخش اصناف فعالیت دارند و به دلیل اینکه در حال حاضر صنوف با تصمیم ستاد مقابله با کرونا مدتی تعطیل شده و اینک این کارگران بیکار شدهاند که عمده آنها حتی بیمه هم نیستند تا بتوانند بیمه بیکاری دریافت کنند.
فدایی گفت: برای این قشر از جامعه هنوز تصمیم گرفته نشده است و اگر هم برای آنها اقدامی انجام شده باشد، زیاد مشهود نیست و این کارگران دچار مشکل هستند.
وی افزود: بیمه بیکاری بیشتر مشمول کارگرانی میشود که در واحدهای رسمی کار میکنند به همین دلیل این کارگران از حداقلها برخوردار هستند و بیشتر نگرانیها در مورد کارگران غیر رسمی است.
وی برگزاری جلسات منظم با اقشار مختلف کارگری را از اولویت ها دانست و خاطرنشان کرد: امروزه اعتقاد بر این است که طنین صدای کارگر باید به گوش کارفرما و بدنه تصمیم ساز دولت هر روز قوی تر از روز قبل برسد تا بتوانیم در سایه تلاش کارگران در وهله اول فاصله طبقاتی بین حداقل دستمزد و شاخص خط فقر را به صفر برسانیم و در این صورت می توانیم ادعا کنیم که ابتدایی ترین گام را برای قشر آسیب پذیر کارگر برداشته ایم و در سایه این تعامل و تفاهم مسیر راه را برای برداشتن گام های بعدی هموار خواهیم کرد.
وی خاطرنشان کرد: شوک ناشی از کرونا، اقتصاد را هم با شوک عرضه و هم با شوک تقاضا مواجه میسازد که عرضه نیروی کار کاهش یافته است.
فدایی عنوان کرد: در چنین حالتی ضروری است تا نقش تشکل های کارگری پررنگ تر دیده شود و در وهله نخست ساز و کار مناسب برای حضور و تاثیر گذاری بر نحوه اجرای قوانین در کلیه مجامع و جلساتی که با موضوع کار و کارگری در ادارات دولتی برای تشکل ها باید به رسمیت شناخته شود و در گام بعدی نظریات کارشناسی تشکل های کارگری باید در هنگام وضع قوانین لحاظ شود.
«شهناز بیدی» کارگر یکی از کارخانه هایی که روزهای آخر هفته در پنج شنبه بازار دستفروشی می کرد برایمان با بغض در گلو میگوید: از کرونا میترسیم، اما بیشتر از آن ترس از فشار طلبکارهایمان است، من گُلهای تزئینی درست میکردم و در بازار هفتگی میفروختم، حالا نه پول خرید مواد اولیه دارم و نه میتوانم پول قرضها و قسطهایم را بدهم.
بر طبق اخبار منتشر شده تعداد خانوارهای با درآمد روزمزد و کم درآمد با بررسی وضعیتشان بین ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان تعلق گرفته ولی آیا این مبلغ جوابگوی نیازهای این خانواده ها هست؟! ضمناً با تصمیم دولت مقرر است به خانوار یارانه بگیر تسهیلاتی برابر با یک میلیون تومان پرداخت شود که پرداخت این تسهیلات از اردیبهشت ماه سال جاری آغاز شده است.
یکی از کارگران می گوید: حالا بماند که این مبالغ برای به سامان کردن و احیای دوباره برخی مشاغل به یک شوخی میماند.
«قاسم برزگری» اظهار داشت: داستان ثبت نام کردن هم یک دردسر مضاعف است، زمان ثبت نام در سایت فقط گزینه اهدای یارانه فعال بود! خیلیها به اشتباه این گزینه را انتخاب کردند.
نظر شما