سیدسعید هاشمی، نویسنده و طنزپرداز در مورد سفارش نویسی در عرصه طنز به خبرنگار شبستان گفت: سفارش نویسی نه به طور مطلق خوب است و نه بد. در برخی مواقع جواب نمی دهد و در برخی مواقع باعث تقویت ادبیات می شود و این امر بستگی به زبان، مکان و شیوه عملکرد دارد.
هاشمی معتقد است که سفارش نویسی در کارهایی که میزان ذوق در آن کمتر است مثل آثار مذهبی بیشتر جواب می دهد اما در گونه هایی همچون شعر و طنز که ذوق حرف اول را می زند با شکست مواجه خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه طنز به دقت، ظرافت و ذوق احتیاج دارد، عنوان کرد: اگر در طنز بخواهیم سفارش را در نظر بگیریم چاشنی طنز در کار کمتر دیده می شود یا اصلاً دیده نمی شود، همچنان که برخی از کارهای طنز تلویزیونی که سفارشی است از حالت طنز خارج و به لودگی نزدیک می شود.
نویسنده "محله میکروب خان"، احتمال خلق اثر طنز با ارزش و خواندنی از راه سفارش نویسی را بسیار کم دانست و افزود: برخی گونه های ادبی همچون رمان که حالت داستانی و کلاسی دارد را می توان تا حدودی با سفارش نویسی پیش برد اما در طنز که کاملاً ذوقی است، نمی توان کار خوبی خلق کرد.
به گفته این طنز پرداز جوان که به کلی با سفارش نویسی مخالف است، سفارش نویسی باعث پیشروی آثار ادبی به سمت کارهای دولتی و سیاسی می شود و همین امر به تولید اثر خوب و ماندگار لطمه می زند.
هاشمی تصریح کرد: گاهی سفارش در ادبیات لازم می شود مثلاً مسئولان فرهنگی گاه تشخیص می دهند که در حوزه هایی مانند دفاع مقدس، انقلاب و عید نوروز کاری صورت نمی گیرد و به همین دلیل جمعی از نویسندگان را به کار سفارشی م دعوت و شرایط خلق آثار مدنظر را به لحاظ مکانی و زمانی برای آنها فراهم می کنند.
وی با بیان اینکه جنبه های حمایتی از نویسندگان ضعیف است، بیان کرد: نویسندگان با مشکلات زیادی برای امرار معاش و گذران زندگی مواجه هستند و به همین دلیل گاه برای رفع این مشکلات به سفارش نویسی روی می آورند.
این نویسنده با بیان اینکه در بین صدها کار سفارشی ممکن است یک کار فاخر خلق شود، عنوان کرد: حدود سال 65 مجله کیهان بچه ها به جعفر ابراهیمی سفارش یک رمان را داد .ایشان کار را دفتر به دفتر نوشت و تحویل مجله داد و بعد از یک سال کتاب "یک سنگ و یک دوست" نگاشته شد که با استقبال زیادی روبرو شد و در سال 67 به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران معرفی شد.
گفتنی است، هاشمی نویسنده و طنزپرداز است که از جمله آثار وی می توان به مجموعه های "دلهای کبوتری"، "صبح و غریبه"، "وام دماغ" و "به رنگ خاکستر" اشاره کرد.
پایان پیام/
نظر شما