اکبر هوشمند، مدیرکل دفتر منابع انسانی و تحول اداری استانداری تهران در گفت و گو با شبستان،گفت: بانک جامع اطلاعاتی مدیران در راستای تصمیم گیری و برنامه ریزی های کلان استانی و ملی در نظام اداری، برای نخستین بار طراحی و پیاده سازی شد.
وی گفت: وقتی مدیران اطلاعات شخصی خود را وارد می کنند، مدیران در دستگاه های اجرایی در 3 سطح عالی، میانی و پایه، رتبه بندی می شوند.
مدیرکل دفتر منابع انسانی و تحول اداری استانداری تهران افزود: در پایگاه جامع اطلاعات مدیران 13 شاخصه برای مدیران در نظر گرفته شده است که از جمله آن می توان به سوابق شغلی و مدیریتی، سوابق خدمتی، اطلاعات تحصیلی، سوابق علمی تحقیقی و سوابق آموزشی و تشویقی اشاره کرد.
هوشمند با بیان اینکه این پایگاه اطلاعاتی در چندین مرحله اجرایی می گردد، تصریح کرد: پس از آموزش کارکنان فناوری اطلاعات دستگاه های اجرایی، مدیران دستگاه ها اقدام به تکمیل اطلاعات می کنند که طبق برنامه ریزی های استانداری، نمایندگان دستگاه های اجرایی موظفند اطلاعات مدیران خود را در مدت 3 هفته به معاونت منابع انسانی و تحول اداری استانداری تهران تحویل دهند.
هوشمند همچنین در ادامه به برخی از مزایای این طرح اشاره و خاطرنشان کرد: تجزیه و تحلیل در جهت عزل و نصب مدیران دستگاه های اجرایی، شناسایی آخرین وضعیت از مشخصات مدیران دستگاه های اجرایی، طبقه بندی مدیران در سطوح پایه، میانی، عالی، آگاهی داشتن از تعداد مدیران بومی و غیر بومی، تعداد مدیران بازنشسته برای جانشین پروری قبل از بازنشستگی، بهره گیری از تجارب مدیران در طول مدت فعالیت و مستندسازی دانش تجربی مدیران ازجمله مزایای اجرایی شدن جمع آوری بانک اطلاعات مدیران نهادها اجرایی و دولتی است.
پایان پیام/
نظر شما