حجت الاسلام و المسلمین «سید حسن وحدتی» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم با اشاره به اهمیت و ضرورت برگزاری رزمایش سراسری مواسات، همدلی و کمک مؤمنانه اظهار داشت: شیوع ویروس کرونا و شرایط پس از آن در ماه های اخیر باعث شده که وضعیت اقتصادی و معیشتی افرادی که دارای حقوق ثابت و یا کارمندی نبوده و به شکل فصلی یا روزمزد به فعالیت می پرداخته اند، دچار مشکلات جدی شود و لذا در این اوضاع و احوال لازم است که افراد دارای مکنت و توانایی مالی به فکر این اقشار نیز باشند.
استاد حوزه و دانشگاه افزود: با نگاهی به آموزه های دینی می توان ثواب و فضیلت بالای کمک به دیگران به خصوص دستگیری از اقشار ضعیف و آسیب پذیر جامعه را درک کرد ، ضمن آن که به هر حال وظیفه انسانی ما نیز ایجاب می کند که نسبت به مشکلات همنوعان خود به ویژه هموطنانمان غافل و بی تفاوت نباشیم.
وی گفت: از سوی دیگر لازم است که با نگاهی به جریان های تاریخی از جمله مشکلات و گرفتاری های مسلمانان در صدر اسلام به خصوص ماجرای شعب ابیطالب، بر لزوم صبر و مقاومت جامعه در برابر سختی ها و مشکلات تأکید کرد، ضمن آن که بی شک همین مساله نیز موجب تقویت امید در جامعه می شود.
وی خاطرنشان کرد: نکته حائز اهمیت دیگر این است که باید توجه داشت تنها بحث از کمک مادی مطرح نیست ، بلکه کمک روحی و روانی گاهی مهم تر از ابعاد مادی است و لذا باید به این جنبه نیز در امداد رسانی به نیازمندان و محرومان جامعه ، توجه ویژه داشت.
حجت الاسلام و المسلمین وحدتی همچنین گفت: از این رو بسیار خوب و لازم است که در کنار تهیه و توزیع بسته های ارزاق و معیشتی، بسته های فرهنگی نیز توزیع شود چرا که همین مساله باعث تقویت امید در جامعه و نیز بهتر شدن روحیه استقامت افراد می گردد.
وی بیان داشت: از سویی وقتی افراد متمول جامعه شرایط سخت افراد ضعیف و کم توان از حیث مالی را درک کنند، بهتر به آنها کمک می کنند و از این حیث بنده معتقدم که وظیفه رسانه ها در این خصوص بسیار مهم است و البته توجه به این نکته که کمک به فقرا و نیازمندان باید با حفظ عزت و آبرومندی آن ها صورت بگیرد.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: اگر ما بتوانیم فراتر از مساله احسان و انفاق، فرهنگ مواسات که در متون اسلامی و در سیره و سخن اهل بیت (ع) مورد تأکید است را نهادینه و ترویج کنیم، قطعاً بسیاری از مشکلات رفع خواهد شد.
رئیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی خاطرنشان کرد: باید توجه داشت که مواسات به این نیست که ما مثلاً صدهزار تومان به یک فقیر بدهیم، بلکه منظور آن است آن مقدار که خرج زندگی خودم در حد ضرورری باشد را از درآمدم بردارم و بقیه را به دیگران بدهم، کما این که در سیره امام حسن مجتبی(ع) نیز داریم که ایشان در طول عمر شریفشان چند بار، همه دارایی خود را تقسیم کردند به طوری که نصف برای خود و نصف برای فقرا باشد و لذا ما باید بتوانیم فرهنگ مواسات را در جامعه رواج دهیم.
وی یادآور شد: این که در آیات نورانی قرآن بر این نکته تأکید شده که در اموال شما، حق معلومی برای سائل و محروم است ، نشان می دهد که در این رابطه نباید صرفاً به میزان واجب اکتفا کرده بلکه فراتر از آن ، بخشی از پول و دارایی خود را باید به فقرا و نیازمندان بدهیم که این دارایی می تواند حتی مسکن باشد به گونه ای که فردی که دو طبقه منزل دارد، یک طبقه آن را در اختیار خانواده ای محروم قرار دهد.
وحدتی بیان داشت: شرایط امروز جامعه به ما می گوید که امروز روز مواسات است و فقرا را باید شناسایی کرد، چرا که ما این قدر فقرایی داریم در جامعه که اهل تقاضا نیستند و عزت نفس آن ها بسیار بالاست که به قول معروف با سیلی صورتشان را سرخ نگه می دارند تا مبادا عزتمندی و آبرویشان خدشه پیدا کند و لذا افراد متمکن باید این ها را پیدا کرده و به وضعشان رسیدگی کنند تا در روز قیامت در پیشگاه الهی سرافکنده از این حیث نباشند.
وی گفت: گاهی حتی انسان پول و درآمد آن چنانی هم ندارد که به دیگران کمک کند، اما می تواند از آبروی خود خرج کند تا برای کسی زمینه کار و رفاه نسبی فراهم شود و به این وسیله وساطت کند که زندگی سخت عده ای ، وضعیت به مراتب بهتری پیدا کند، کما این که در روایات نیز داریم که این گونه افراد نزد خدا بسیار مأجور هستند.
وی در خاتمه سخنان خود ابراز داشت: در آستانه ماه مبارک رمضان ما باید از همه ظرفیت ها از جمله فضای مجازی در راستای کمک به افراد نیازمند و محروم و کم بضاعت استفاده کنیم و خدا نکند که در ضیافت الهی ما در رفاه مناسب از حیث معیشتی و خورد و خوارک باشیم و عده ای از آن سو در شهر و دیار ما، با شکم گرسنه روزه بگیرند و سر بر بالین بگذارند.
نظر شما