ایجاد انگیزه برای جهش تولید توسط نخبگان علمی و دینی ضرورت دارد

حجت الاسلام شریعتی تبار گفت: هر کار موفقی محصول تلاش، کار مضاعف، حرکت جهادی و محصول علم، بصیرت و آگاهی است و این آگاهی، علم و بصیرت را و این انگیزه های تلاش و کارجهادی را نخبگان علمی و دانشگاهی و دینی می توانند به وجود بیاورند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، حجت الاسلام «مهدی شریعتی تبار» مدیر گروه فقه بنیاد پژوهشهای اسلامی و از اساتید حوزه و دانشگاه در خصوص جهش تولید در گفتگو با خبرنگار شبستان می گوید: امروز دشمنان ما می خواهند عزت و استقلال ما را به چالش بکشند لذا اغنای اقتصادی و بی نیازی جامعه و نظام اسلامی در حوزه اقتصادی امری لازم و ضروری دینی است. ادامه گفتگو را به صورت پرسش و پاسخ دنبال کنید:

 

آیا انتخاب عنوان سال به «جهش تولید» دارای پیشفرضهای دین شناسانه است؟ این پیش فرضها کدامند؟

قطعا انتخاب شعار و عنوان سال  دارای پیشفرض های دین شناسانه است و بخشی از پیش فرض های دین شناسانه شعار سال است، در این جا به چند پیشفرض دین شناسانه برای جهش تولید اشاره می کنم از جمله برخورداری انسان از استعداد و توانایی فوق العاده برای پیشرفت در عرصه های مادی و معنوی است، انسان به عنوان خلیفه خدا بر زمین و مظهر صفات خدا است و از استعداد فوق العاده ای برای جهش در عرصه های مادی و معنوی برخوردار است و دوم اینکه اجازه، ترغیب و تشویق دین اسلام به آبادانی و استخراج خزائن الهی در حوزه تولید واستخراج نعمت های خدادای برای جهش تولید است.

 

سوم اینکه جهش تولید موجب تقویت و استحکام بخشیدن نظام دینی و جامعه اسلامی است تا در برابر توطته های دشمنان مصونیت داشته باشیم. چهارم اینکه لزوم مقابله با توطئه و تحریم دشمن جهش تولید است، در آیه 60 و 61 سوره انفال قران می فرماید در برابر دشمن قوی باشید تا جایی که دشمن مایوس شود و این موضوع اختصاص به عرصه نظامی ندارد بلکه حوزه مسائل اقتصادی را در برمی گیرد به ویژه در شرایطی که اکنون کشور ما تحریم است.

 

اگر می خواهیم نظام جمهوری اسلامی در برابر توطئه دشمنان از قوت و قدرت برخوردار باشد باید به جهش تولید پرداخته شود. اما نکته پنجم ما در آیات و روایات و در سیره پیامبر و ائمه (ع) داریم که تلاش مضاعفی در تولیدات اقتصادی داته اند و گاهی برخی از افراد که شناخت درستی از اسلام نداشتند این تلاش ائمه را دنیا طلبی تلقی می کردند.

 

به عنوان مثال فردی امام باقر (ع) را دید که در هوای گرم در مزرعه در حال کشاورزی هستند فرد برای موعظه نزد ایشان رفت که شما در این هوای گرم در پی دنیا طلبی هستید. ائمه در مواجهه با این افراد می فرمودند: ما این تلاش را برای بی نیاز شدن از افراد لعین انجام میدهیم.

 

همانطو که می دانید افراد جامعه ، ملت ها و جوامع برای تبادلات اقتصادی به یکدیگر نیازمند هستند اما در فرهنگ اسلامی به این نکته تاکید شده است که انسان در برابر افرادی که در مقابل کمک به وی عزت و استقلال او را خدشه دار می کنند، در برابر آنها باید بی نیاز باشد.

امروز دشمنان ما می خواهند عزت و استقلال ما را به چالش بکشند، اغنای اقتصادی و بی نیازی جامعه و نظام اسلامی در حوزه اقتصادی امری لازم و ضروری دینی است.

 

آیا انتخاب نام امسال، به جهت کم کاری دستگاه های مسوول در تحقق شعار سالهای گذشته است یا آنکه در تداوم عناوین سالهای پیشین است؟

لزوما نمی توان گفت انتخاب سال به دلیل کم کاری مسئولین در تحقق شعار سالهای قبل بوده است با ملاحظه شعارهای سالهای اخیر احساس می کنیم زنجیره تکاملی و یک سیر صعودی این شعارها دنبال می کرده است و ضمنا نام گذاری چندین سال با عناوین اقتصادی گویای اهمیت دادن این موضوع است که هم در فرهنگ دینی اسلامی ما مورد تاکید قرار گرفته به تامین معیشت و تقویت نیروی اقتصادی جامعه و نظام اسلامی و هم شرایط انقلاب و نظام ما و توظئه های نظام سلطه در بعد اقتصادی و غیر اقتصادی اقتضای نام گذاری را کرده است.

 

بنابراین می توان گفت اگر چه این نامگذاری در تداوم شعارهای سالهای قبل است البته باید مسئولین اعم از مسئولین قانون گذار، مسئولین اجرایی و و مسئولین قضایی و آحاد مردم باید در تحقق شعارهای سالهای گذشته اهتمام می داشتند و باید اذعان کنیم که در این خصوص کم کاری صورت گرفته است.

 

به طور خاص، آیا علوم انسانی یا اسلامی، نقش خاصی در تحقق شعار امسال دارند؟

به نظر بنده علوم انسانی و اسلامی نقش مهم و کلیدی در تحقق شعارهای تمام سالها دارند. علوم انسانی بخشی از آن مستقیم بر حوزه تولید و اقتصاد و جهش تولید مرتبط می شوند مانند مدیریت اقتصاد. مجموع گسترده آیات و روایات به موضوع تولید و حرکت جهادی پرداخته است و موضوعاتی مانند علوم اجتماعی، سیاسی، اخلاقی و روانشانسی نیز به این مبحث پرداخته است.

 

در حوزه علوم اسلامی نیز مانند فلسفه نقش غیر مستقیم و اساسی در تحقق شعار سال دارند همچنین فلسفه نظری مانند هستی شناسی، خداشناسی و انسان شناسی نقش اساسی و کلیدی با جهش تولید دارند.

 

پیشرفت های علمی و تولیدی جهان غرب در سده های اخیر ریشه در علوم انسانی دارد اما علوم دینی آنها با تحریفاتی که به آن اضافه شده است خاصیت خود را از دست داده است.

 

نقش نخبگان دینی را در رابطه با شعار امسال، چگونه ارزیابی می کنید؟

نخبگان در دو عرصه علوم انسانی و اسلامی در تحقق شعار سال نقش آفرین هستند و هم از طریق تبیین نظری این بحث یعنی عوامل، زمینه ها، شرایط علمی، فکری ، سیاسی و اجتماعی می توانند تحقق جهش تولید را فراهم کنند.

 

جهش تولید بدون کار و تلاش و فعالیت جهادی محقق نمی شود و قطعا هر کار موفقی محصول تلاش، کار مضاعف، حرکت جهادی و محصول علم، بصیرت و آگاهی است و این آگاهی، علم و بصیرت را و این انگیزه های تلاش و کارجهادی را نخبگان علمی و دانشگاهی و دینی می توانند به وجود بیاورند.

 

بنابراین هم با تبیین نظری و ایجاد انگیزه و هم با ارائه الگوی عملی نخبگان علمی و دینی از طریق جهش در تولیدات فرهنگی و تولیدات علمی که آن نیز محصول تلاش آنها است می توانند یک الگوی عملی به جامعه و فعالان حوزه تولید در بحث اقتصادی ارائه کنند.

 

به عنوان مثال مراکز علمی، پژوهشی، حوزوی و دانشگاهی در تولیدات علمی و فرهنگی خود یک جهش را در سال ارائه کنند همانطور که می دانید تولید منحصر به تولیدات اقتصادی ومادی نیست و جهش فرهنگی اساس و زیر بنای جهش تولید است لذا از این طریق نیز نخبگان دینی و علمی می توانند در تحقق شعار سال نقش آفرین باشند.

 

کد خبر 918006

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha